Best of | Absa Cape Epic #1: de kaarten meteen op tafel!

Door Jan Geys -

  • Sport

Best of | Absa Cape Epic #1: de kaarten meteen op tafel!

Waarom pokeren en wachten als je ook meteen al je kaarten op tafel kan leggen? Dat is wat heel wat teams tijdens de proloog van de Absa Cape Epic toch moeten gedacht hebben. Wie na één dag de beste kaarten in handen heeft en wie er al een joker heeft ingezet, vertellen we je verderop, maar definitief geschud zijn de kaarten in de Cape Epic nooit vooraleer op de slotdag Val de Vie wordt bereikt.

Photo by Dominic Barnardt/Cape Epic

Geen proloog rond de Tafelberg dit jaar, maar wel dieper landinwaarts rond het Lourensford Wine Estate waar de Cape Epic acht jaar geleden voor het laatst neerstreek. Met de wereldbeker XCO in het Braziliaanse Petropolis die al om de hoek komt piepen (over drie weken), staan er dit jaar minder XC-specialisten aan de start dan andere jaren, al mogen de liefhebbers van het genre zich opwarmen aan namen als Nino Schurter, Lars Forster, Pauline Ferrand-Prévot, Maxime Marotte en Christopher Blevins. Zij nemen het op tegen een heel blik XCM-specialisten, maar meer daarover in onze uitgebreide voorbeschouwing: www.vojomag.nl/voorbeschouwing-absa-cape-epic-2022-strijd-spanning-en-spektakel-gegarandeerd.

Photo by Dominic Barnardt/Cape Epic

Wat stond er op het spel vandaag in de proloog? Uiteraard de eerste leiderstruien, en als dat niet moest lukken, liefst zo weinig mogelijk tijdverlies. Want als er één ding niet goed is voor de moraal voor de komende zeven marathonritten, dan wel een flinke pandoering in de proloog.

Blufpoker of niet?

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Puur op de uitslag afgaande wil dat zeggen dat het Zwitserse favorietenduo Nino Schurter en Lars Forster vannacht niet goed zal slapen. Boosdoener voor de bijna vijf minuten verlies op de dagwinnaars was een lekke band van negenvoudig wereldkampioen Schurter, wat wel een pleister op de wonde legt. Met de conditie is op het eerste zicht niets mis en dus mag het duo zich van ons verschuilen achter een joker. Het kan de wedstrijd alleen maar mooier maken de komende dagen, de jacht is geopend!

Photo Sam Clark/Cape Epic

Die jacht zetten ze in de eerste plaats in op Matthew Beers en Christopher Blevins. Het Toyota-NinetyOne-Specialized duo ging meteen all-in in de proloog en dat leverde Beers als uittredende winnaar alvast een nieuwe gele trui op. Voor Blevins is het allemaal nog nieuw.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Ongetwijfeld fronsten heel wat meer volgers hun wenkbrauwen bij het zien van de nummers twee. De Duitsers Georg Egger en Lukas Baum trokken stevig van leer, maar kwamen aan de finish 40 seconden tekort om voor een verrassing van formaat te zorgen.

“Wij zijn hier niet enkel om deel te nemen, maar wel om de macht over te nemen!” – Georg Egger

Al denken ze daar zelf anders over. Egger, dit seizoen al de beste in de Costa Blanca Bike Race en de Mediterranean Epic, keek na afloop recht in de camera om zelfverzekerd te verkondigen: ‘”Wij zijn hier niet om deel te nemen, maar wel om de macht over te nemen!” Blufpoker of niet, dat is nog maar de vraag …

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Maar er zitten meerdere sterke spelers rond de tafel. Andreas Seewald is de eerste renner in de geschiedenis die, met dank aan de oktoberuitgave vorig jaar, voor de tweede keer in vijf maanden in zijn regenboogtrui mag opdraven in de grootste wedstrijd ter wereld. Vorig seizoen moest hij er samen met Martin Stosek – na ritwinst op dag vier – vervroegd de brui aan geven, dit keer willen ze meer dan enkel een ritzege. In de proloog waren ze alvast goed voor rang drie.

Photo Sam Clark/Cape Epic

Lichaamstaal liegt nooit, al zal er rond de kaarttafel toch vaker een poker face worden getrokken dan op de trails. Aan Pauline Ferrand-Prévot was aan de finish alvast niet te zien dat ze zonet haar maatje Robyn de Groot 24 kilometer op sleeptouw had genomen, de Française keek nog even vrolijk uit haar ogen als voor de start. De Groot (39) weet meteen waar ze aan toe is in haar laatste Cape Epic. Maar het leverde wel de proloogzege op.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Ook sterk begonnen: Candice Lill en Mariske Strauss. Het Zuid-Afrikaanse duo moet elk jaar wel het onderspit delven tegen een sterker duo, maar dit keer was het verschil kleiner. Slechts 42 seconden gaven ze toe.

Photo by Dominic Barnardt/Cape Epic

Ariane Lüthi en Amy Wakefield mochten als derde mee op het podium (+1’27) en waren daarmee NinetyOne-Songo-Specialized van Haley Batten en Sofia Gomez Villafane vier seconden te snel af. Maar dat de Cape Epic bij de vrouwen een strijd zal worden tussen deze vier teams, staat nu al vast. Het vijfde duo, Mari Rabie en Hayley Preen, eindigde op bijna zeven minuten!

Photo by Simon Pocock/Cape Epic

En wat met de Laaglanders? Hans Becking en José Dias houden meer van het langere werk en hielden hun beste kaarten liever nog wat langer achter de hand. Toch mogen ze best tevreden zijn met hun achtste plaats.

Photo by Dominic Barnardt/Cape Epic

Wout Alleman weet meteen waar hij aan toe is in Zuid-Afrika. Met het shirt wagenwijd opengeritst, reed hij samen met maatje Fabian Rabensteiner naar een 13de plaats in de bloedhete proloog. ”Na 10 minuten blokkeerden mijn benen en was het harken tot aan de finish. Het ging plots van heel goed naar heel slecht. Ik ben nochtans goed in vorm na mijn prestaties in de Andalucia Bike Race. De hitte is zwaarder dan verwacht en ik voel dat ik die nog niet direct uit mijn lichaam krijg.”

Photo by Magic of a Camera

Frans Claes kent de omstandigheden in Zuid-Afrika al langer: “We wisten dat het warm ging worden en dan mag je niet te veel in de rode zone rijden. Het is zo’n beetje als op grote hoogte rijden: je mag zeker niet over je limiet gaan. We hebben ons aan dat plan gehouden. Ik ben tevreden.” De Leuvenaar eindigde samen met de Oostenrijker Manuel Pliem als 18de op net geen zes minuten van de winnaars.

Masters, Grand Masters en Mixed

Tien eindzeges hebben Epic Legends Karl Platt en Christoph Sauser samen achter hun naam staan. Vroeger stonden ze lijnrecht tegenover elkaar, maar indien ze nu ook bij de Masters zouden zegevieren zou dat voor het eerst als partners zijn. Toch was de winst niet voor hen … maar wel voor oude bekende Miguel Martinez. ‘Mini Mig’ heeft onder meer olympisch goud in zijn kast hangen en komt na het stopzetten van zijn MTB- carrière wel vaker weer vanuit het niets opduiken. Dit keer dus in de Cape Epic waar hij een team vormt samen met de Italiaan Mirko Pirazzoli die begin jaren 2000 ook een niet onverdienstelijk mountainbiker was.

Photo by Simon Pocock/Cape Epic

We zijn de tel ondertussen kwijtgeraakt hoeveel ritzeges Bart Brentjens in de loop der tijd in de Cape Epic geboekt heeft (alle categorieën samen) en in de proloog doet hij er meteen eentje bij. Samen met Abraao Azevedo was hij de beste bij de Grand Masters.

Wie kent Mannie Heymans nog? In 2004 mocht deze Namibiër – samen met toenmalig maatje Karl Platt – als eerste ooit zijn naam invullen in het gouden boek van de Cape Epic. Nu is Heymans terug. Hij won samen met Genevieve Weber in de Mixed-categorie.

Photo Sam Clark/Cape Epic

De karavaan blijft ook morgen in en rond het Lourensford Wine Estate, en dat voor een rit van 92 kilometer en 2850 hoogtemeters. Hoe de kaarten er dan zullen bijliggen, kan je hier na afloop lezen of je kan het ook rechtstreeks volgen via de livestream, en dat vanaf 7u30 ‘s ochtends.

De volledige daguitslag vind je hier: www.vojomag.nl/news/absa-cape-epic-2022-eerste-leiderstruien-voor-ferrand-prevot-de-groot-beers-blevins

Meer info op de website van de organisatie: www.cape-epic.com

DoorJan Geys