Best of | Absa Cape Epic #5: de sterksten komen bovendrijven

Door Jan Geys -

  • Sport

Best of | Absa Cape Epic #5: de sterksten komen bovendrijven

Dag vijf in de Absa Cape Epic 2022 en het is nu wel stilaan duidelijk welke duo’s de sterkste teams vormen in de zwaarste en brutaalste wedstrijd van het jaar. Zij martelen de pedalen ongestoord verder terwijl bij de achtervolgers het melkzuur zit waar het niet moet zitten, de blik in de ogen holler wordt, blaren en zadelkwaaltjes de kop opsteken en het slaaptekort in het tentenkamp toeneemt. Ook dat is de Cape Epic …

Photo Sam Clark/Cape Epic

[/full-width]

Bij de mannen lijkt het erop dat er nog drie teams in de running zijn voor de eindzege. Canyon Northwave MTB (Seewald en Stosek), Speed Company Racing (Egger en Baum) en NinetyOne-Specialized (Beers en Blevins). Zij stonden vanmorgen bij de start in Greyton vooraan in het klassement en eindigden de rit ook in elkaars spoor.

Photo by Gary Perkin/Cape Epic

Seewald en Stosek staan er als leiders natuurlijk het beste voor, al zijn vijf minuten in de Cape Epic nog niet geruststellend. Maar ze gaven de debutanten Egger en Baum vandaag samen met Beers en Blevins wel een tactisch lesje, zoals we hier al schreven.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Meestertacticus Nino Schurter had er ongetwijfeld graag bij geweest vandaag vooraan, maar teammaatje Lars Forster zit in het kamp waar de slechte benen worden uitgedeeld. De Zwitser lijkt een schim van de Forster die in 2019 mee de Cape Epic domineerde, hopelijk gaat hij hier de komende dagen niet te diep en hypothekeert hij zijn komende wereldbekercampagne niet. Het Scott-Sram duo verloor vandaag 19 minuten en zakt naar plaats zes.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Twee plaatsen hoger vinden we Hans Becking en José Dias terug. Het eindpodium kan nog steeds, maar dan moeten ze wel vijf minuten goedmaken op Beers en Blevins.

Photo by Gary Perkin/Cape Epic

Geen uitschieters bij de Belgen vandaag. Wout Alleman en Fabian Rabensteiner waren niet bij machte om hun ereplaats van gisteren te herhalen en eindigden opnieuw buiten de top tien. Betere benen zijn er te melden bij Frans Claes, die naar goede gewoonte steeds meer onder stoom komt naargelang de wedstrijd vordert. Veel dichter bij de beoogde top tien brengt hun dertiende plaats in de daguitslag hen voorlopig echter niet, hij en Manuel Pliem staan nog steeds vijftiende.

Photo by Gary Perkin/Cape Epic

Als het niet de benen zijn die niet doen wat de hersenen willen, dan is de pechduivel wel daar om roet in het eten te gooien. Die had het vandaag gemunt op Mariske Strauss en Candice Lill. Zij reden lek en zagen Pauline Ferrand-Prévot en Robyn de Groot opnieuw haasje-over doen in de tussenstand.

Photo Sam Clark/Cape Epic

Maar het sterke duo bij de vrouwen zijn deze Haley Batten en Sofia Gomez die vandaag voor de vierde keer een oranje trui mochten afhalen op het podium.

Masters & Grand Masters

Photo Sam Clark/Cape Epic

Thijs Al en Maarten Tjallingii hebben het geprobeerd, maar het is niet gelukt. De oud-wielerprofs deden een gooi naar de ritwinst, maar Epic Legends Karl Platt en Christopher Sauser doorprikten de droom en gristen de ritzege voor hun neus weg. Nou ja, een verschil van bijna drie minuten mag je wel een ruime overwinning noemen.

Grote verrassing bij de Grand Masters waar er zowaar een Zwitsers succes uit de kast viel. ‘Sir’ Bart Brentjens en Abraao Azevedo bolden als derde over de meet. Niet erg, want hun voorsprong is ruim genoeg.

Photo by Gary Perkin/Cape Epic

Morgen laat het peloton Greyton voorgoed achter zich en zet het koers naar studentenstad Stellenbosch. Opwarmen is er niet bij, want meteen na de start wordt er geklommen naar de top van Rusty Gate, onderweg liggen er ook nog de Franschhoek Pass en Botmaskop als grillige puisten bij. De finishboog komt pas na 115 kilometer en 2400 hoogtemeters in het vizier. Wie daar als eerste aankomt, vertellen we morgen of kan je rechtstreeks volgen via de livestream, en dat vanaf 7u30 ‘s ochtends.

De volledige daguitslag vind je hier: www.vojomag.nl/news/absa-cape-epic-opnieuw-raak-voor-beers-blevins-en-ferrand-prevot-de-groot

De fotoalbums van de voorbije dagen kan je dan weer hier terugvinden: www.vojomag.nl/?s=best+of+absa+cape+epic

Meer info op de website van de organisatie: www.cape-epic.com

DoorJan Geys