Best of | Absa Cape Epic #6: de aanvallers worden beloond

Door Jan Geys -

  • Sport

Best of | Absa Cape Epic #6: de aanvallers worden beloond

Renners die aanval na aanval uit de benen blijven schudden, ook al vechten ze vaak tegen de bierkaai, zijn steeds geliefd bij het publiek. Ze kleuren de rit en worden daar luid voor toegejuicht. Vaak loopt het af op een sisser, maar af en toe mogen ze een grote triomf vieren. Dat laatste is wat vandaag geschiedde en dus is dit album een ode aan de renners met een groot strijdershart, of met andere woorden iedereen die nog in het peloton aanwezig is.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Maar we kunnen uiteraard niet iedereen aan bod laten komen en dus moeten we het doen met diegenen die door de camera’s van de vele aanwezige fotografen vereeuwigd werden.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Pieter Du Toit en Marco Joubert kozen vandaag het juiste moment om in de aanval te gaan en verdienen daarvoor niet alleen de prijs van de strijdlust van de dag, hun aanvalsdrift werd ook nog eens beloond met een schitterende ritzege in de Absa Cape Epic. Deze jonge Zuid-Afrikanen – Du Toit is 22 en Joubert is 24 – mogen vanavond verdiend een flesje wijn kraken die teamsponsor Imbuko (een wijndomein) ongetwijfeld met plezier zal leveren. Wel opletten voor de kater morgen …

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Wie de voorbije dagen een groot strijdershart toonden, zijn Georg Egger en Lukas Baum. Moest de prijs bestaan, dan zou de prijs van SuperStrijdlust in deze Cape Epic zo goed als zeker naar hen gaan. Ook vandaag probeerden ze het, maar dit keer was het bobijntje sneller leeg en reikte hun aanval niet ver genoeg.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

De derde van drie beklimmingen, de Botmaskop, was de beklimming te veel voor hen en ze zagen zowel Canyon Northwave als Toyota-NinetyOne-Specialized steeds verder van hen wegsluipen.

Photo by Dominic Barnardt/Cape Epic

De andere lange beklimmingen van de dag waren deze Rusty Gate …

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

… en de Franschhoek Pass.

Photo by Dominic Barnardt/Cape Epic

We zouden graag eens in de gedachten van Lars Forster ronddwalen. De Zwitser moet de voorbije dagen ongetwijfeld al eens gedacht hebben de remmen in deze Cape Epic definitief dicht te knijpen. Maar een kampioen geeft nooit op, ook al kwam je zonet onzacht met de grond in aanraking. Ploegmaat Nino Schurter controleert of alles nog in orde is …

Photo by Simon Pocock/Cape Epic

Opgeven staat ook niet in het woordenboek van Nicholas Dlamini, dat bewees de Zuid-Afrikaan al eens in de ‘echte’ Tour de France. Dlamini kwam in juli vorig jaar in de negende rit ten val maar weigerde op te geven, ook al wist hij dat hij de tijdslimiet niet zou halen. In Tignes finishte hij uiteindelijk een uur na de tijdslimiet en bijna anderhalf uur na ritwinnaar Ben O’Connor. Jammer genoeg vond Dlamini geen nieuw team na het instorten van Qhubeka-NextHash maar hij vond een nieuwe uitdaging in het mountainbiken. En hij doet dat niet onaardig, samen met maatje Oliver Munnik staat hij voorlopig 27ste bij de mannen.

Photo by Jan Nemec

Een slechte dag hebben en toch twee plaatsen opschuiven in het klassement, dat kan enkel maar in de Cape Epic. Frans Claes en teammaatje Manuel Pliem eindigden buiten de top twintig maar schuiven toch naar rang 13 in de tussenstand. Beste Belg is nog steeds Wout Alleman op plaats acht, de Nederlander Hans Becking houdt stand op rang vier.

Photo Sam Clark/Cape Epic

Wie gaat Haley Batten en Sofia Gomez nu nog van de eindzege houden? De Amerikaans/Argentijnse tandem won de rit en telt nu meer dan een kwartier voorsprong op dichtste achtervolgers Candice Lill en Mariske Strauss.

Photo Sam Clark/Cape Epic

Pauline Ferrand-Prévot en Robyn de Groot dringen niet meer aan, maar wees maar zeker dat ze in het slotweekend nog zullen proberen om een vierde rit op zak te steken.

Photo by Simon Pocock/Cape Epic

We zouden het niet beter kunnen verwoorden …

Masters, Grand Masters en Mixed

Photo by Dominic Barnardt/Cape Epic

Bij de ‘oudere’ strijders valt op hoe groot de liefde voor de mountainbike wel niet is. Bart Brentjens krijgt er na meer dan een kwarteeuw maar geen genoeg van en peigert zich in de Cape Epic elke dag vrijwillig af. Zijn vroegere concurrenten Miguel Martinez en Thomas Frischknecht doen hetzelfde, net zoals Karl Platt, Christoph Sauser, Thijs Al en Maarten Tjallingii.

Photo by Dominic Barnardt/Cape Epic

Met Karl Platt en Mannie Heymans staan overigens de allereerste winnaars van de Cape Epic – in 2004 – 18 jaar na datum opnieuw aan de start. Platt is samen met Sauser op weg naar de eindzege bij de Masters, Mannie Heymans samen met Genevieve Weber in de Mixed-categorie.

Photo Sam Clark/Cape Epic

De voorlaatste rit rond Stellenbosch mag dan wel relatief kort zijn, makkelijk wordt het zeker niet. De rit van 76 kilometer telt maar liefst 2700 hoogtemeters, wat het de tweede zwaarste etappe van deze Cape Epic maakt. Hoe dat afloopt lees je morgen of kan je rechtstreeks volgen via de livestream, en dat vanaf 7u30 ‘s ochtends.

De volledige daguitslag vind je hier: www.vojomag.nl/news/pieter-du-toit-en-marco-joubert-zorgen-voor-een-thuiszege-in-de-absa-cape-epic

De fotoalbums van de voorbije dagen kan je dan weer hier terugvinden: www.vojomag.nl/?s=best+of+absa+cape+epic

Meer info op de website van de organisatie: www.cape-epic.com

DoorJan Geys