Best of | BK MTB marathon 2020: titelstrijd in de mist!

Door Olivier Béart -

  • Sport

Best of | BK MTB marathon 2020: titelstrijd in de mist!

Dankzij de vastberadendheid van de organisatoren van de BeMC, kregen we dit seizoen op de valreep nog een Belgisch kampioenschap MTB marathon, en dat ondanks corona. In La Roche-en-Ardenne waren we getuige van een titelstrijd die al rook naar de herfst!

Het parkoers bestond uit een lus van 27 kilometer die in totaal drie keer moest afgelegd worden. De totaalafstand kwam daarmee uit op 85,8 kilometer en meer dan 2700 hoogtemeters. Supertechnische paden moesten de renners niet verwachten, wel een mooie en zware rit in een prachtig stukje van de Ardennen. Alsof het parkoers op zich nog niet uitdagend genoeg was, werd iedereen – van de organisatie tot de renners en van de volgers tot de pers – danig op de proef gesteld door de klimatologische omstandigheden. Regen, modder en mist maakten er een zwaar kampioenschap van. Gestart werd er in het centrum van La Roche-en-Ardenne, maar de finish situeerde zich midden in het bos om te vermijden dat er te veel mensen zouden samentroepen en men de sociale distancing kon garanderen. Moeilijke en uitdagende omstandigheden dus, maar de BeMC en de stad La Roche hebben bewezen dat het ondanks Covid-19 toch mogelijk is om in alle veiligheid een mooi sportevenement te organiseren.

Tijd voor de wedstrijd nu en de eerste aanvaller van de dag. Wout Alleman steekt meteen het vuur aan de lont en krijgt enkel Frans Claes mee in zijn wiel. Als ex-Belgisch kampioen XCM staat Claes hier met de nodige ambities aan de start.

Maar ook Alleman voelt zich thuis in La Roche-en-Ardenne. Zo was hij in 2019 samen met Hans Becking de enige die in staat was om een ontketende Mathieu van der Poel een tijdlang te volgen tijdens de slotrit van de BeMC, op exact dezelfde paden als vandaag. Ook Alleman is dus een serieuze kandidaat voor de titel.In het groepje achter de twee leiders, is het Joris Massaer die het tempo bepaalt. In zijn wiel herkennen we Timo Kielich. Die laatste kan op zijn 21 al een aardige erelijst voorleggen, of wat te denken van twee Belgische titels crosscountry, een Belgische titel cyclocross en een zilveren medaille bij de Europese kampioenschappen cyclocross, telkens bij de beloften. Een serieuze klepper dus. De Nederlanders (het BK marathon is een open wedstrijd) Erwin Bakker en Jasper Ockeloen proberen hun wagonnetje aan te pikken. Zowel Bakker als Ockeloen zouden na de tweede ronde opgeven, voor hen stond er toch geen titel op het spel …

Ook de Engelse kampioen Ben Thomas is erbij, hij zou als negende eindigen.

Bij de vrouwen neemt Joyce Vanderbeken (linkerfoto) al snel de wedstrijd in handen, uittredend kampioene Alice Pirard gaat rustiger van start.

Vanaf de tweede ronde wordt het al een stuk lastiger om de besmeurde renners te herkennen. Het water van deze doorwaadplaats maakt ze nauwelijks schoon. Wout Alleman passeert er alleen voor onze lens, met meer dan een minuut voorsprong. Twee dagen voor dit BK was hij nog aan de slag in de World Cup van Nove Mesto, maar na een lange autorit is hij toch tijdig in La Roche-en-Ardenne geraakt. Hij voelt zich duidelijk goed en wil de wedstrijd hard maken. Is hij op weg naar de titel?

Frans Claes kan het tempo van Alleman niet volgen en is voorlopig de tweede man in de wedstrijd. Maar in zijn wiel zit nog iemand klaar, Timo Kielich. Wordt het de jeugd of toch de ervaren rot?

Het is gelukkig gestopt met regenen, maar de mist maakt dat het zeer vochtig blijft en de temperatuur komt maar net boven de 10 graden uit. De fotograaf vindt het wel iets hebben, de Belgische Ardennen in de mist.

We haasten ons naar de col de Haussire, als we bepaalde bronnen mogen geloven de zwaarste col van België. Hier op de top bevindt zich de finish, niet ver van het monument ter nagedachtenis van ex-wereldkampioen wielrennen Claude Criquielion.

Daar is het niet Alleman of Claes die als eerste over de finish komt, maar wel Timo Kielich. Zijn winnende tijd van minder dan 4 uur en een gemiddelde van 21,6 km/u zegt veel over het niveau van deze jonge belofte die vandaag zijn eerste titel bij de elites boekt. Een naam om te onthouden.

Zes (!) minuten later is het de beurt aan Wout Alleman om uit het donkere bos op te duiken, voor hem wacht een zilveren plak: “Ik had goede benen en heb geprobeerd om in het begin van de wedstrijd een kloof te slaan, maar Timo en Frans konden terugkomen. Toen Timo aanviel, kon ik niet reageren. Het ware helse omstandigheden vandaag en in de laatste afdalingen had ik geen remblokjes meer en wilde de lockout van mijn vork niet meer opengaan. Dat zijn geen excuses, Timo was gewoon te sterk vandaag en ik kan enkel maar blij zijn met mijn tweede plaats”, wist Alleman ons aan de finish te vertellen.

De derde plaats ging naar Frans Claes. “Ik kwam voor de titel, maar ben niet ontgoocheld met deze bronzen medaille. De jongeren waren te sterk vandaag. En het was leuk om eindelijk nog eens te mogen koersen, ook al was het rotweer. Dit was een koers voor warriors!”

Een lekke band en een beschadigde velg weerhielden Joris Massaer er niet van om als vierde te eindigen. Seppe Rombouts werd vijfde.

Sébastien Carabin voelt zich nooit goed in de koude en regen, maar de uittredende Belgische kampioen – die ook uitblinkt in Xterra en trailrun – zette toch door. Na de eerste ronde kwam hij nog rond de twintigste plaats door, maar finaal werd hij zesde.

Ook Stijn Van Boxstael haalde de top tien.

Van Boxstael werd daarmee Belgisch kampioen bij de Elite 3, met meer dan 10 minuten voorsprong op Rick Van der Sande. Jo Pirotte maakte het podium in deze categorie compleet.

Bij de Masters 1, 2 en 3 gingen de titels naar Kristof Houben, Hans Jurgen Verselder en Ronny Geerts.

Even dachten we dat Joyce Vanderbeken vandaag onverslaanbaar zou zijn, maar in de laatste ronde hing dat nog even aan een zijden draadje …

Alice Pirard kwam almaar dichter en kwam uiteindelijk amper 10 seconden tekort om Vanderbeken van de titel te houden. Helena Plasschaert pakte het brons.

Op de ‘kleine’ afstand (2 rondes) gingen de overwinningen naar Gody Jacobs (mannen) en Petra Mermans (vrouwen).

In de huidige moeilijke omstandigheden verdienen Koenraad Vanschoren en zijn team een pluim voor al het werk dat ze in de organisatie van dit BK hebben gestoken. Dankzij hen vond er in 2020 een Belgisch kampioenschap XCM plaats. Helaas is het nog niet zeker dat er in 2021 nog een BeMC komt, zoals Koenraad uitlegt: “Het was geen sinecure om nu een wedstrijd te organiseren. Aan dit soort organisaties verdienen we dan ook geen cent. We deden dit puur voor de renners die daar heel dankbaar voor waren. Maar in de toekomst zou ik graag op meer steun van de federatie willen rekenen, en voelen dat we partners zijn, want hier had ik helaas de indruk dat sommige van de officials alleen maar dachten aan het volgen van de regeltjes en daardoor een al moeilijke situatie nog moeilijker maakten. We zouden juist meer moeten samenwerken in deze tijden. Gelukkig kon ik rekenen op de volledige steun van de gemeente La Roche. Er is nog een kleine kans dat er in 2021 een BeMC komt, voor de renners, voor deze prachtige regio, voor de sponsors die loyaler zijn dan ooit, maar ik wil een signaal geven naar de Belgische en Waalse wielerbond dat er maatregelen genomen moeten worden ten gunste van de organisaties. Anders loopt men het risico dat er velen de handdoek in de ring zullen gooien.”

Jammer dat we na zo’n prachtige wedstrijd met een negatieve noot moeten eindigen en we hopen dan ook van ganser harte dat er gehoor wordt gegeven aan de oproep om met z’n allen rond de tafel te gaan zitten. Moge 2021 het jaar van de wederopstanding zijn …

Uitslagen BK MTB Marathon 2020:my.raceresult.com

DoorOlivier Béart