Best of | World Cup MTB Nove Mesto: een nieuwe generatie staat op!

Door Jan Geys -

  • Sport

Best of | World Cup MTB Nove Mesto: een nieuwe generatie staat op!

1 jaar en 23 dagen, zoveel tijd is er verstreken na de laatste wereldbekermanche van 2019 – in het Amerikaanse Snowshoe – vooraleer we ons in Nove Mesto opnieuw mochten opmaken voor een strijd op het hoogste niveau. Dat is uitzonderlijk lang waardoor de renners geen referentiepunten hebben over hun eigen fysieke paraatheid ten opzichte van de concurrentie. Niemand die het zich aan zijn of haar hart laat komen, iedereen is immers al blij dat ze in Nove Mesto aanwezig zijn en dat er überhaupt nog gereden wordt dit seizoen.

Dit eerste luik van de World Cup in Nove Mesto (het tweede luik begint op vrijdagavond met een nieuwe shorttrack) was er eentje om duimen en vingers bij af te likken. Onze honger is er echter nog niet door gestild, integendeel, het smaakt naar meer. Veel meer!

 

Wat het sportief gezien extra mooi maakte, is dat in alle wedstrijden die tot hiertoe betwist werden, de winnaars nooit eerder de zoete smaak van de overwinning mochten proeven in een wereldbeker bij de elites. Nove Mesto 2020 staat voorlopig synoniem voor een aangename kennismaking met een nieuwe generatie die klaarstaat om de fakkel over te nemen van de oude garde.

Maar schrijf de oude garde nog niet af, zij zullen terugklauwen! Nog een vaststelling: het bijzonder magere rapport van de Zwitsers, toch de MTB-natie bij uitstek en de laatste jaren alom tegenwoordig in alle categorieën. Tot hiertoe moet het Alpenland zich warmen aan een tweede en derde plaats bij de U23. Zondagavond kan het er natuurlijk al helemaal anders uitzien.

Na de shorttrack van woensdag was de vraag van de dag of ‘rookies’ als Evie Richards, Loana Lecomte en Jose Gerardo Ulloa Arevalo hun goede prestaties zouden kunnen bevestigen? Of zouden gevestigde waarden als Nino Schurter, Jolanda Neff of Annika Langvad opnieuw de macht grijpen op een circuit dat hen in het verleden reeds toelachte?

Het antwoord is kort maar krachtig: voorlopig staat het 0-4 voor de jeugd!

Het is Loana Lecomte die voor de 0-3 zorgt na een mooi duel met Pauline Ferrand-Prévot. De Française schrijft daarmee geschiedenis, want het is de eerste keer dat een renster meteen bij haar eerste deelname een Word Cup XCO bij de elites weet te winnen. Knap voor iemand die nog steeds belofte is (Lecomte is 21) en in die categorie zelfs nooit een wereldbekermanche wist te winnen. 

Simon Andreassen kopte dan weer de 0-4 binnen. De Deen reed een slimme koers, at eerst het bord van de tegenstand leeg en pakte op het geknipte moment uit met een snedige aanval. Daarmee komt een einde aan een lange tijd van droogte voor Denemarken. Het was al van 1995 geleden dat een Deen nog een wereldbekermanche wist te winnen, Jan Erik Østergaard won er dat jaar zelfs twee.

Een mooier verjaardagsgeschenk kon Andreassen zich waarschijnlijk niet wensen, de Deen werd een dag eerder 23.

Het had nochtans evengoed een nieuw Nederlands succes kunnen zijn. Milan Vader was een van de uitblinkers van de dag waarbij hij niet schroomde om het commando in handen te nemen. Een schuiver was een eerste signaal en toen Andreassen zijn aanval lanceerde, had Vader geen antwoord meer in de benen. Maar met zijn derde plaats heeft de Nederlandse kampioen wel een persoonlijk record beet.

Tussen Andreassen en Vader in eindigde een ervaren rot, Maxime Marotte. De Fransman beet nog maar eens in het stof en jaagt nu al heel wat jaren een eerste wereldbekersucces na.

Terug naar de wedstrijd bij de vrouwen, waar de twee volgende plekken van het podium ingenomen worden door Anne Terpstra en Pauline Ferrand-Prévot, rensters met naam en faam.

Terpstra wist in een zinderend slot nog op en over PFP te gaan om de tweede plek voor haar op te eisen. Een mooie ‘start’ van het seizoen voor de in Duitsland wonende Nederlandse.

Op de plaatsen vier en vijf is het woord echter terug aan de jeugd. Lena Gerault is 25 en lijkt dit jaar helemaal te ontbolsteren. Eerst werd ze in Frankrijk al nationaal kampioene, nu laat ze op internationaal toneel haar kunnen zien. Gerault werd vierde.

In haar spoor eindigde een moegestreden Laura Stigger als vijfde. Ook dat is een straffe prestatie, want Stigger hoort net als Lecomte nog thuis in de beloftencategorie. Het 20-jarige toptalent uit Oostenrijk reed in Nove Mesto trouwens rond op een hardtail, een ongewoon beeld op dit circuit!

De top vijf van de vrouwen is gekend, bij de mannen hebben we nog twee namen te gaan. Nino Schurter moest door een mindere prestatie in de shorttrack op de vierde rij starten, schoot als een kanonskogel uit de startblokken om al even snel weer weg te zakken naar de 25ste plaats. Een ongewoon beeld. Is het de leeftijd (Schurter is 34) of eerder een gebrek aan wedstrijdritme? Maar Schurter is een formidabel atleet en als een echte kampioen knokte hij zich opnieuw richting het podium. De Zwitser werd vierde.

Voor die vierde plaats moest hij wel eerst afrekenen met zijn eeuwige rivaal Henrique Avancini. Een sprint voor de eer!

Dat de ene dag de andere niet is, werd in Nove Mesto nog maar eens (pijnlijk) duidelijk. Dinsdag imponeerde Jose Gerardo Ulloa Arevalo nog vriend en vijand in de shorttrack en ook in de startloop was er nog geen vuiltje aan de lucht. De wedstrijd van de Mexicaan kwam in de eerste ronde echter abrupt ten einde toen hij zwaar tegen de grond smakte.

Ook voor Evie Richards ging het in de XC nog te snel, al is een achtste plaats ook heel mooi om je carrière bij de elites mee te openen.

De Belgen en Nederlanders

Anne Terpstra en Milan Vader gingen uiteraard met de meeste aandacht lopen, maar zij waren niet de enigen die zich de moeite hadden getroost om de verplaatsing naar Tsjechië te maken.

Belgisch kampioene Githa Michiels was op het gladde circuit van Nove Mesto nog op zoek naar haar wedstrijdbenen en eindigde als 30ste.

Anne Tauber kon haar goede prestatie van vorig jaar, toen ze de overwinning al met een hand vasthad, niet overdoen. Tauber werd 41ste.

Sophie von Berswordt was de derde Nederlandse aan de startlijn in Nove Mesto, zij werd 53ste.

In de eerste wedstrijdhelft leek Wout Alleman op weg naar de beste Belgische prestatie. Met startnummer 128 had hij zich al opgewerkt naar rang 45 … tot een lekke band net na de materiaalpost roet in het eten kwam strooien. Over en out voor Alleman die de laatste jaren wel achtervolgd lijkt te worden door tegenslag. In 2017 eindigde Alleman in de World Cup U23 van Lenzerheide nog in de top tien, op 7″ van … Milan Vader.

De titel ‘Beste Belg’ ging uiteindelijk naar Pierre de Froidmont, hij werd 54ste. Rob Vanden Haesevelde kwam als 86ste over de meet. Ook Kevin Panhuyzen was erbij in Nove Mesto, hij gaf op en lijkt nog steeds hinder te ondervinden van de naweeën van zijn afschuwelijke val tijdens het WK MTB in Mont-Sainte-Anne vorig jaar.

Lang moeten de verliezers van de dag niet wachten op een herkansing, want vanavond al gaat het programma verder met een nieuwe wereldbeker shorttrack.

De uitslagen vind je hier: ShorttrackElite mannenElite vrouwenU23

DoorJan Geys