Best of | EK MTB Glasgow: een dag om nooit te vergeten!

Sport
7 August 2018 — Jan Geys
Voor Githa Michiels zal dinsdag 7 augustus 2018 voor altijd in haar geheugen gegrift blijven. In het Schotse Glasgow zag Michiels haar tomeloze inzet eindelijk beloond met een medaille op Europees niveau.

Dinsdag 7 augustus 2018, 9u30 in de ochtend: in het Cathkin Braes Country Park trekken 31 vrouwen zich op gang voor hun Europees kampioenschap mountainbike. Anne Terpstra is er vanwege nieuwe problemen met haar enkel niet bij, dus moeten Anne Tauber en Githa Michiels de eer van de Lage Landen hoog houden.

Dinsdag 7 augustus 2018, iets na elf uur in de ochtend: Githa Michiels heeft zonet het brons gewonnen tijdens het EK MTB 2018. Compleet moegestreden zijgt ze neer tegen de dranghekken. De emoties komen los …

Het voorbije anderhalf uur reed Michiels zich de geschiedenisboeken in door als eerste Belgische een medaille te winnen tijdens de Europese kampioenschappen MTB. Ze begon nochtans rustig aan haar wedstrijd, maar wist ronde na ronde plaatsjes goed te maken. De jacht naar plaats werd drie ingezet, een plaats die ze met het ingaan van de laatste ronde ook in handen had.

Plots werd er echter jacht gemaakt op haar derde plaats (door de Poolse Wloszczowska) en Githa Michiels moest diep gaan om haar podiumplek te vrijwaren. Maar ze volbracht haar missie met verve!

Zo ziet de bronzen medaille van Githa Michiels eruit …

Het podium van de dag met van links naar rechts Pauline Ferrand-Prévot, Jolanda Neff en Githa Michiels.

Jolanda Neff was ook vandaag weer ongenaakbaar. De Zwitserse werd in Glasgow voor de derde keer in haar carrière Europees kampioene mountainbike.

De uitslag had er misschien anders kunnen uitzien, maar pech hoort nu eenmaal bij de sport. Dit keer zat de pechduivel op de schouder van Gunn-Rita Dahle. De Noorse bood in de beginfase nog het meeste weerwerk aan Jolanda Neff, tot haar ketting het begaf …

De Française Pauline Ferrand-Prévot ‘profiteerde’ en nestelde zich soeverein op plaats twee.

Wie derde werd, hoeven we niet meer vertellen, maar Michiels moest daarvoor ook eerst afrekenen met de Nederlandse Anne Tauber.

Tauber zou uiteindelijk met plaats zes tevreden moeten zijn, net na Maja Wloszczowska en Elisabeth Brandau.

EK MTB Glasgow heren

De grote vraag voor de start van de heren was of Mathieu van der Poel ook een Europese titel MTB aan zijn al goedgevulde prijzenkast zou mogen toevoegen. Van der Poel behoorde tot het geringe kransje topfavorieten, maar de benen wilden in Glasgow niet mee en de Nederlander verdween al snel uit de wedstrijd.

De Zwitsers trokken het zich allemaal niet aan en in de eerste ronde vroegen we ons zelfs even af of we niet naar het Zwitsers kampioenschap aan het kijken waren. Maar liefst vijf Zwitsers reden er in de top zes rond; Thomas Litscher voerde de forcing.

Enkel de Tsjech Jaroslav Kulhavy kon zich tussen het Zwitserse geweld wurmen. Maar Kulhavy zou uiteindelijk pas 42ste eindigen …

Even leek het Zwitserse bastion te wankelen, toen enkel Lars Forster vooraan nog overbleef. De Italiaan Luca Braidot gaf nog steeds geen krimp.

Maar in een spannend slot moest Braidot alsnog het hoofd buigen voor Forster. Na een fantastische laatste ronde sleepte de Spanjaard David Valero alsnog het brons uit de brand.

Het Belgische kamp zag Jens Schuermans ronde na ronde dichter bij sluipen. Schuermans was na afloop niet echt tevreden met zijn dertiende plaats en verlaat Glasgow met het gevoel dat er meer had ingezeten.

Kevin Panhuyzen werd kort na de start opgehouden en zag zijn lange achtervolging nog net beloond met een plaats in de top twintig; Panhuyzen werd negentiende.

Ook Michiel van der Heijden had het lastig om in de snelle wedstrijd plaatsen goed te maken, maar de benen voelen na een moeilijk seizoensbegin eindelijk wat beter aan. Van der Heijden werd 25ste.

De uitslagen vind je hier: HerenVrouwen