Best of | World Cup MTB Nove Mesto: meeslepend drama in zwart-wit

Door Olivier Béart -

  • Sport

Illustratieve afbeelding van het artikel: "Best of | World Cup MTB Nove Mesto: meeslepend drama in zwart-wit"

Nove Mesto is een van de meest gerenommeerde en geliefkoosde circuits uit de wereldbeker MTB. Maar het is tevens een van de meest gevreesde circuits, omdat de track zo onverbiddelijk kan zijn. Het decor: een dicht dennenbos vol steile hellingen. Het reliëf en de wortels zijn natuurlijk, maar de mens heeft nog voor extra pit gezorgd door er enkele spectaculaire rockgardens aan te leggen. Sinds de lancering van Vojo hebben we nog geen enkele uitgave gemist en ook dit keer stonden we aan de zijlijn. De meeslepende, dramatische en spannende editie van 2018 deed ons beslissen om onze gebruikelijke ‘best of’ dit keer in een zwart-wit kleedje te steken.

Met ons fototoestel in de aanslag, liggen we languit met onze buik op de grond te wachten op de eerste renners. We bevinden ons op de eerste beklimming van de dag en het is Mathieu van der Poel die aan de leiding rijdt.

Wat een verschil met vorig seizoen. Wie zich de editie van 2017 nog herinnert, weet vast nog wel dat Van der Poel toen helemaal achteraan moest starten en na een geweldige inhaalrace alsnog in de top tien eindigde.

In het wiel van Mathieu van der Poel herkennen we Nino Schurter en Sam Gaze. Nog enkele meters en we beginnen aan de eerste technische stroken.

Sam Gaze, die in Stellenbosch de onoverwinnelijk gewaande Nino Schurter wist te kloppen, versnelt een eerste keer. Het antwoord laat niet op zich wachten.

Het Tsjechische publiek is weer uitzinnig. Het kost dan ook geen moeite om te weten waar de renners zich ergens bevinden in het bos. Horen jullie het gejoel ook?

Sam Gaze en Nino Schurter nemen een kleine voorsprong. Krijgen we een remake van de wedstrijd van Stellenbosch? Sam Gaze heeft in ieder geval vertrouwen te over na zijn zege in de shorttrack.

Achter hen raast het peloton voorbij in een steeds dikker wordende stofwolk. De belangrijkste favorieten zitten vooraan, behalve Jordan Sarrou en Mathias Flückiger. Aan het bebloede gezicht van laatstgenoemde te zien, moet er eerder iets gebeurd zijn.

Flashback

En er was inderdaad iets gebeurd. We gaan even terug naar de start. Die vindt in Nove Mesto plaats op een brede strook asfalt vlak voor de tribunes. Maar zelfs de breedste weg wordt plotsklaps heel smal wanneer de beste 145 renners van deze planeet hetzelfde doel voor ogen hebben, namelijk zo snel mogelijk vooraan zitten. Gevolg: na amper honderd meter gaat er al een pak volk tegen de vlakte.

De Rus Sintsov verliest zijn balans en kwakt daardoor Mathias Flückiger onvrijwillig tegen de nadars. Deze laatste kwam daarbij vrij onzacht in aanraking met een toeschouwer. Het is moeilijk te zeggen wat de oorzaak was van dit incident, maar Maxime Marotte wist na afloop te vertellen, zonder namen te noemen, dat er enkele cowboys in het peloton rondrijden.

Ook Flückiger vroeg na afloop van de wedstrijd, die hij niet zou eindigen, om meer respect. “Je zou kunnen zeggen dat dit bij de koers hoort, maar als ik zie hoe sommigen zich de afgelopen weken hebben gedragen, dan heeft dit niets meer te maken met pech of toeval.”

En de gevolgen hadden nog veel erger kunnen zijn, zo weet Jordan Sarrou met de nodige acrobatie maar nipt recht te blijven.

Terug naar de wedstrijd

Vooraan trekt Nino Schurter zich niets aan van wat er achter hem gebeurt en de Zwitser legt zijn tempo op. Mathieu van der Poel volgt als zijn schaduw.

Nino neemt spelenderwijs de Vertical Drop, net zoals Van der Poel. Het achterwiel van Stéphane Tempier maakt daarentegen maar een raar geluid …

Tempier heeft een lekke achterband en de Fransman zou even later ontgoocheld de wedstrijd verlaten. Nochtans was Tempier na zijn tweede plaats in Albstadt zeer gemotiveerd om in Nove Mesto een gooi te doen naar de overwinning.

Bij Sam Gaze horen we een ander geluid. De Nieuw-Zeelander schreewt het uit van de pijn wanneer hij in de Rock ‘n Roll-sectie ten val komt. Hij probeert nog wel verder te rijden, maar de pijn is niet te harden. Ook voor Gaze mag het gordijn al naar beneden terwijl de wedstrijd amper een kwartier oud is.

Op dat moment ziet het ernaar uit dat de wedstrijd zich tussen volgend viertal zal afspelen: Nino Schurter, Mathieu van der Poel en een duo van BMC, te weten Lars Forster en Titouan Carod.

De spieren staan gespannen en de stenen en het stof vliegen in het rond … De verschillen blijven echter klein.

Nog een lekke band, dit keer is Matthias Stirnemann het slachtoffer. Door de kurkdroge ondergrond worden de stenen alle kanten uitgegooid en ook de vele wortels helpen natuurlijk niet.

Van het viertal vooraan, blijven er nog maar drie over. De Fransman Titouan Carod ontbreekt door, hoe kan het ook anders, een lekke band. Europees kampioen Florian Vogel hangt op enkele meters.

Na een slechte start is Maxime Marotte ‘on fire’. Ronde na ronde sluipt hij terug dichterbij.

Forster ziet het gevaar en valt aan. Schurter is duidelijk wat verrast door deze actie, maar volgt in opperste concentratie. Mathieu van der Poel klemt de tanden verbeten op elkaar …

[/full-width]

De track van Nove Mesto vergt het uiterste van mens en machine. Jaroslav Kulhavy zit niet helemaal vooraan, maar het thuispubliek schreeuwt hun held vooruit.

Maar oei, wat gebeurt daar. Het publiek slaakt een kreet wanneer ze op het grote scherm zien dat ook Mathieu van der Poel ten val is gekomen.

Mathieu van der Poel dringt nog wel een halve ronde aan, maar zijn pols zegt dat het genoeg is geweest. Sinds hij een tweetal weken eerder ten val is gekomen in een Spaanse meerdaagse, heeft hij zijn pols nog niet veel rust gegund. In Albstadt lukte het allemaal nog, maar in Nove Mesto is het andere koek. “Mijn benen waren goed, maar mijn polsblessure bezorgde me te veel last. Ik had van bij de start moeite om mijn stuur vast te houden, en de vele wortels en stenen hielpen natuurlijk ook niet. Ik kwam dan ook stom ten val op een helemaal niet zo moeilijk stuk van het parkoers. Ik had geen andere keuze dan opgeven,” aldus Mathieu van der Poel. Ondertussen weten we dat de schade al bij al nog meevalt, maar dat de mountainbike wel een tijdje aan de kant moet. Gelukkig staan er de komende weken enkel wegwedstrijden op het programma van de Nederlander.

Wie dacht dat met de opgave van Van der Poel alle spanning uit de wedstrijd zou zijn, heeft geen rekening gehouden met deze Lars Forster. Hij weet dat Schurter niet onoverwinnelijk is en “wie niet waagt, niet wint.”

Het Zwitserse gevecht gaat verder en Forster zet Schurter onder druk. De nieuwe generatie zaagt duidelijk aan de troon van Nino.

Het echte gevaar moet echter nog komen. Samen met Maxime Marotte weet deze Anton Cooper de kloof met het leidersduo te dichten.

Een halve ronde later krijgen we dan ook een heel ander beeld. Forster heeft de anderen moeten laten gaan en nu is het de beurt aan Anton Cooper om zich vast te bijten in het wiel van Nino Schurter.

Marotte is er ook nog bij en we vragen ons af of Schurter de situatie onder controle heeft?

We zitten in de laatste ronde. Is dat Nino Schurter alleen?

Nee hoor. De bomen onttrekken ons het zicht op de kopgroep, maar even later zien we duidelijk dat Anton Cooper en Maxime Marotte er nog steeds bij zijn.

De lange beklimming zal nog maar eens de scherprechter worden.

Deze laatste ronde is het uitgelezen moment om ook eens te kijken hoe de Belgen en Nederlanders het ervan afbrengen. Belgisch kampioen Jens Schuermans beschikt duidelijk over een stel goede benen, want hij gaat als dertiende de laatste ronde in. Bij de jongeren was Schuermans één van de sterkhouders, samen met een zekere … Anton Cooper. Blessureleed nekte echter zijn opmars bij de elites. We zijn dan ook blij voor hem om hem in Nove Mesto vooraan te zien meerijden. Aan de finish lag er finaal een 17de plaats te wachten op Jens Schuermans.

Ruben Scheire eindigde als 46ste, Frank Beemer als 63ste, Michiel van der Heijden als 64ste, Erno McCrae als 75ste, Erik Groen als 87ste en Jasper Ockeloen als 88ste.

Maar we gaan snel naar de finish, waar er zich een duel afspeelt tussen Nino Schurter en Anton Cooper. Beiden beschikken over een stel snelle benen aan de meet, het is dus afwachten wie het zal worden. Schurter of Cooper? Even lijkt Cooper de bovenhand te nemen, maar Schurter weerstaat en er moet zelfs een fotofinish aan te pas komen om de winnaar aan te duiden. Al was het gebaar (een ontgoochelde klop op zijn stuur) van Cooper veelzeggend. Maxime Marotte eindigt in de achtergrond als derde.

We hebben Nino Schurter zelden zo uitgeput gezien, zelfs niet na de duels met Julien Absalon. Maar het is nu zeker, hij is de winnaar!

Dat was close voor Cooper! Bijna had hij, net zoals zijn landgenoot Sam Gaze, Nino Schurter te snel afgeweest. In 2017 zou Schurter halfweg de laatste ronde al zijn concurrenten losgegooid hebben, in 2018 staan de zaken er anders voor. En dat is goed voor het spektakel.

Jaroslav Kulhavy heeft alles gegeven, maar een haperende ketting hield hem van het podium. Kulhavy werd negende. Achter de Tsjech denkt Carlos Coloma dat hij superman is.

Het Cannondale-team is het beste team van de dag: zowel Marotte, Fumic als Avancini eindigen in de top tien!

Bye bye World Cup XC! Over een goede maand zijn we er weer in het Italiaanse Val di Sole.

De uitslag vind je hier: www.vojomag.nl/news/world-cup-mtb-nove-mesto-nino-schurter-de-snelste-in-dramatische-wedstrijd

De mooiste foto’s van de vrouwenwedstrijd hebben we hier verzameld: www.vojomag.nl/best-of-world-cup-mtb-nove-mesto-een-kat-en-muisspelletje-bij-de-vrouwen

Door Olivier Béart