Cyprus Sunshine Cup 2024: hattrick voor Anne Terpstra

Door Jan Geys -

  • Sport

Cyprus Sunshine Cup 2024: hattrick voor Anne Terpstra

De Cyprus Sunshine Cup is in het mountainbiken een van de wedstrijden die al een hele historie hebben. Voor de eerste editie gaan we terug naar het eind van vorige eeuw, naar 1997 om precies te zijn. De plaatsing op de kalender, de mooie parkoersen, de goede hotels, het weer en de hartelijke welkom maakten dat heel wat toppers vlot de weg vonden naar Cyprus om er hun eerste wedstrijdkilometers van het nieuwe seizoen te rijden. Na coronajaar 2020 zag het er een tijdlang niet goed uit voor de Cypriotische wedstrijd, maar dit jaar kregen we het heuglijke nieuws te horen dat de Cyprus Sunshine Cup na drie blanco jaren in 2024 eindelijk weer op de kalender zou staan. Anne Terpstra – een van de trouwe gasten uit het verleden – kwam, zag en overwon.

Waar de Cyprus Sunshine Cup in de beginjaren uit twee of meerdere eendagswedstrijden en de Afxentia Stage Race (zie hier ons verslag van een van de laatste edities in 2019) bestond – verspreid over meerdere weken – gooide de organisatie het in 2020 over een andere boeg met een duo-meerdaagse (lees: Cyprus Sunshine Epic: daar is Annika Langvad weer!). Voor de revival van dit jaar werd gekozen voor een gebalder concept met drie eendaagse wedstrijden verspreid over 5 dagen.

Amathus

De eerste van de drie races van de Cyprus Sunshine Cup vond plaats in de unieke setting van de ruïnes van een voormalige oude haven in Amathus, vlakbij Limassol. De zon en het uitzicht op zee voegden het echte mediterrane tintje toe aan de nieuw leven ingeblazen Sunshine Cup.

In totaal namen 26 mannen en 13 vrouwen uit 15 landen deel aan de race, wat weinig is in vergelijking met vroegere jaren, maar door de organisatie als goed wordt beschouwd gezien de enorme concurrentie op de kalender.

Zoals verwacht domineerde Anne Terpstra (NED, Ghost Factory) de wedstrijd bij de vrouwen. Na een wedstrijd over een startronde en vier ronden, haalde Terpstra het met een voorsprong van 38 seconden op Jitka Čábelická (GAPP System Kolofix). De derde plaats ging naar een andere Nederlandse, Lotte Koopmans (KMC-Ridley), die anderhalve minuut achterstand had op de winnares.

“Het is leuk om terug te zijn op Cyprus. Ik vind het hier echt geweldig. Ik kom er sinds 2014 regelmatig, dus ik heb hier behoorlijk wat tijd doorgebracht. Het is geweldig dat de races zijn hervat en dat we hier weer kunnen racen. Ik heb er echt van genoten vandaag en ben blij dat ik heb kunnen winnen”, aldus de drieëndertigjarige Anne Terpstra.

Ook Jitka Čábelická haalde herinneringen op aan haar eerste stappen op Cyprus en prees het feit dat ze kon terugkeren naar haar favoriete race. “Ik herinner het me nog heel goed. Het is lang geleden dat ik hier voor het eerst was, maar de laatste keer dat ik hier reed was in 2020. Ik kom graag terug, ook al weet ik dat het een zware race is. Het was de eerste race van het seizoen en de tweede plaats is een goed begin. Je weet nooit wat je kunt verwachten, maar vandaag heeft me aangenaam verrast”, aldus Jitka.

De wedstrijd bij de mannen werd gedomineerd door een drieëntwintigjarige uit Israël, wiens naam nog niet zo bekend is, Gil Ly Gonen (Teamisgav Orbea). De Israëlische kampioen liet zien dat zijn vorm fantastisch is. Hij had een voorsprong van 1’44” op Oleksandr Hudyma (KMC-Ridley) uit Oekraïne die de Tsjech Jan Sáska (Subterra Santa Cruz) in de sprint naar rang drie verwees!

“Een prachtig circuit, maar uitdagend. Hoe dan ook, het is voor mij een perfecte start van het seizoen. Meer kan ik niet verlangen”, zei Gil Ly Gonen na de race.

De jonge Nederlander Freek Bouten (KMC-Ridley) reed in Amathus naar een zesde plaats.

Uitslag Cyprus Sunshine Cup #1 Amathus: https://cyprussunshinecup.com/wp-content/uploads/2024/02/CSC2024-RESULTS-CSC1-1-1.pdf

Tochni

Na de eerste manche in Amathus ontmoetten de renners elkaar dit keer op een nieuw circuit in het kleine dorpje Tochni, gelegen tussen de steden Larnaca en Limassol, waar een interessant parcours van 5,2 km vol singletracks met prachtige uitzichten op het traditionele Cypriotische dorp werd uitgestippeld.

Net als in Amathus op woensdag domineerde Anne Terpstra ook in Tochni. Van zodra Terpstra een versnelling hoger schakelde, viel alles uit elkaar en was het voor iedereen zoeken naar het eigen tempo.

“Ik ben absoluut dol op dit circuit! Het is zo leuk met alle singletracks die op en neer gaan! Aan de andere kant vergt het circuit veel concentratie, maar het is precies wat ik leuk vind en bij mij past. Misschien glimlachte ik tussen sommige secties een beetje; het is gewoon superleuk om op dit circuit te rijden”, lachte Terpstra bij de finish van de tweede Cyprus Sunshine Cup-race.

In de strijd om de tweede plaats draaiden Jitka Čábelická en Lotte Koopmans in Tochni de rollen om in vergelijking met de wedstrijd in Amathus. Koopmans kwam met een achterstand van 47 seconden als tweede over de streep, Čábelická gaf als derde bijna twee minuten toe.

“Dit parcours was minder rotsachtig en ik voelde me er veel beter op dan afgelopen woensdag in Amathus. In het begin reden we in een groepje van drie, toen Anne aanviel zat ik achter Jitka, dus ik kon niet proberen Anne bij te houden omdat er op de singletrail geen inhaalmogelijkheid was. Maar toen haalde ik Jitka in en reed in mijn eigen tempo, waarbij ik op elke heuvel aanviel en probeerde een goede flow te behouden”, aldus Lotte Koopmans.

Bij de mannen zegevierde de Oekraïner Oleksander Hudyma die het na een tactische wedstrijd haalde voor Gil Ly Gonen die wel de leiderstrui behoudt over de drie overkoepelende wedstrijden. Dmitro Titerenko (Ukraine National Team) werd derde.

“Het was een zware race met de jongens uit Oekraïne, maar ik heb alles gegeven en ben er best tevreden mee”, aldus Gonen. “Ze speelden een goede tactiek, maar dat is normaal; als ze de kans hadden, waarom niet. Morgen zal ik alles geven om de oranje trui te behouden”, zei Gil Ly Gonen.

“Het was een hele zware race, maar we waren met zijn tweeën uit Oekraïne, dus we konden samen een strategie bepalen. In de laatste ronde viel ik aan en wist te winnen. Het was een heel ander circuit dan woensdag, ik vond het erg leuk”, aldus de eenentwintigjarige Hudyma.

Freek Bouten (KMC-Ridley) eindigde één trapje lager dan in de wedstrijd van woensdag, hij werd zevende in Tochni.

Op de 13de plaats eindigde een onverwachte naam. Tweevoudig olympisch medaillewinnaar Jaroslav Kulhavý (Ostra Multicraft) kwam naar Cyprus om zich op te warmen voor de komende Cape Epic. “Het zou ongeveer twee uur racen kosten, maar in de laatste ronde begon ik er in te komen, anders waren mijn benen behoorlijk stijf”, aldus Kulhavý, die sinds 2009 een vaste deelnemer was aan de Sunshine Cup.

Uitslag Cyprus Sunshine Cup #2: https://cyprussunshinecup.com/wp-content/uploads/2024/02/CSC2024-RESULTS-CSC2-1.pdf

Macheras

Op zondag verzamelde het peloton in de Macheras Mountains voor de laatste manche van de nieuw leven ingeblazen Cyprus Sunshine Cup. Het parcours van 6,1 km met een hoogteverschil van 187 meter lag er perfect bij onder de blauwe lucht en een stralende zon.

Opnieuw stelde de Nederlandse Anne Terpstra de overwinning veilig. Terpstra wachtte dit keer niet op haar concurrenten en begon sterk, waarbij ze haar rivales achterliet. Lotte Koopmans eindigde net als een dag eerder als tweede, maar het verschil met Terpstra was dit keer wel veel duidelijker. Koopmans eindigde op 2’18”. Jitka Čábelická werd derde, nog eens 2’17” achter Koopmans.

“Vandaag was de enige dag dat ik vanaf het begin voluit durfde te gaan. Ik wilde testen hoe hard ik kon pushen en ik denk dat mijn vorm verbetert, maar ik heb veel geleden”, aldus Anne Terpstra aan de finish. “Ik heb deze week heel hard getraind, dus ik was een beetje onzeker hoe de race zou verlopen. Maar uiteindelijk ging het best goed, maar de intensiteit is nog steeds een uitdaging voor mij”, gaf de winnares van alle drie de races in de Sunshine Cup van dit jaar toe.

Jitka Čábelická sloot haar optreden in de Sunshine Cup af met een derde plaats en verdiende daarmee honderd waardevolle UCI-punten. “Anne besloot er vanaf het begin voor te gaan, dus de race was snel beslist. Ik moest lossen op de klim, Lotte haalde me in en bovendien reed ik lek in de afdaling. Dit waren testraces, ik weet wat ik moet verbeteren en ik verzamelde wat punten, dat was de bedoeling”, aldus de Tsjechische kampioene.

Bij de mannen waren we getuige van een derde winnaar in evenveel wedstrijden. Dit keer ging de zege naar Dmitriy Titarenko voor Oleksandr Hudyma. De Tsjech Jan Škarnitzl (GAPP System Kolofix) – en broer van Jitka Čábelická – was in Macheras goed voor de derde plaats.

De algemene overwinning van de Cyprus Sunshine Cup bleef nipt in handen van Gil Ly Gonen uit Israël, die in Macheras als vijfde eindigde na een technisch euvel.

“In de tweede ronde brak mijn zadel en heb ik bijna een ronde zonder zadel gereden. Ik moest stoppen en mijn zadel vervangen. Het duurde meer dan een minuut, dus ik verloor veel tijd op de leiders. Maar ik gaf de eindzege niet op en gaf alles”, aldus de drieëntwintigjarige Israëlische kampioen die de eindzege in de Cyprus Sunshine Cup 2024 veiligstelde met een zeer klein verschil van 2,8 seconden voor Hudyma.

Freek Bouten viel met een vierde plaats net naast het podium.

Olympisch kampioen Jaroslav Kulhavý liet een aanzienlijke verbetering zien ten opzichte van de race van zaterdag en eindigde als zevende, inclusief een lekke achterband die hij snel repareerde met een plug. “Vandaag was veel beter dan gisteren. Het lukte me om mee te rijden met de jongens in de eerste groep, maar ik heb de snelheid niet meer, dus reden ze weg. In de voorlaatste ronde reed ik achteraan lek, zonder dat was ik misschien een of twee plaatsen beter geëindigd”, voegde hij eraan toe.

Uitslag Cyprus Sunshine Cup #3: https://cyprussunshinecup.com/wp-content/uploads/2024/02/CSC2024-RESULTS-CSC3.pdf

Foto’s copyright Armin Küstenbrück

DoorJan Geys