Dossier | Contrastverhogende zonnebrillen onder de loep genomen

Door Yannick Schepers -

  • Techniek

Dossier | Contrastverhogende zonnebrillen onder de loep genomen

De tijd dat de functionaliteit van zonnebrillen zich beperkte tot het licht in de ogen verduisteren ligt al een hele poos achter ons. In plaats van te spreken over zonnebrillen kunnen we nu eerder spreken over functionele fietsbrillen, en in ons geval over functionele MTB-brillen. De bril op de neus van de mountainbiker zal immers niet dezelfde zijn als die op de neus van onze broeders en zusters die het asfalt verkiezen boven de modder, de aarde en de rotsen.

Als we spreken over functionele fietsbrillen denk je misschien aan de fotochromatische lenzen die we vaak terugvinden bij fietsbrillen. Die veranderen van kleur naarmate ze worden blootgesteld aan licht met UV-straling. Deze lens is niet helemaal geschikt voor het mountainbiken omdat het proces te traag verloopt door de constante verschillen in lichtinval wanneer je door het bos rijdt.

Je zou ook kunnen denken aan een bril met gepolariseerde lenzen. Die zijn ontwikkeld om de weerspiegeling van water of sneeuw te reduceren. Met uitzondering van evenementen zoals de Mountain Of Hell en de Megavalanche zijn ook deze brillen dus niet helemaal geschikt voor de trails waar wij mountainbikers ons thuisvoelen.

Als mountainbiker zoek je wellicht een bril die bij een lage lichtintensiteit onder het bladerdek nog steeds een klare kijk geeft over het terrein

Als mountainbiker zoek je wellicht een bril die bij een lage lichtintensiteit onder het bladerdek nog steeds een klare kijk geeft over het terrein waar je op rijdt. Een bril die de oneffenheden – zoals rotsen, wortels, stenen en bladeren – helpt onderscheiden op je gekozen lijn. Een bril die je in de zomer niet alleen overdag, maar ook tussen 19 en 21 uur nog steeds prima kunt gebruiken en die in de winter genoeg licht doorlaat om functioneel te blijven. Ook daar bestaat een antwoord op: de contrast- en kleurversterkende lens. In eerste instantie denk je dan aan de gele lens die in veel gevallen wordt meegeleverd met een nieuwe zonnebril, maar ondertussen zien we de verduisterende en de contrastverhogende eigenschappen ook verenigd in een en dezelfde lens.

Hoe werkt het? Indien je niet lijdt aan Daltonisme (of kleurenblindheid), dan werkt je zicht zeer simplistisch uitgelegd als volgt. Mensen kunnen drie primaire kleuren waarnemen: groen, rood en blauw. Wanneer die kleuren met mekaar overlappen, dan wordt het moeilijker dat onderscheid te maken. De lenzen die we vandaag bespreken filteren die overlap van kleur weg. Hierdoor blijf je achter met de primaire kleuren, wat zou moeten resulteren in een beter dieptezicht met hoger contrast en levendigere kleuren. Vergelijk het met de eerste keer dat je 4K-beeldkwaliteit zag na altijd HD-tv gekeken te hebben. Dat is in ieder geval de theorie, wij gaan na in hoeverre deze lenzen daar ook effectief in slagen.

Wij hebben 6 van deze brillen – 100%, Bliz, evil eye, POC, Shimano, Uvex – voor je verzameld en aan een grondige test onderworpen. Op het einde van de test hebben we als extraatje nog een bril van Rockrider (Decathlon) toegevoegd. Het resultaat lees je op de volgende pagina’s >>

DoorYannick Schepers