Dossier | Contrastverhogende zonnebrillen onder de loep genomen

Dossiers Techniek
6 July 2021 — Yannick Schepers

100% Speedtrap – matte white – HiPER Blue Multilayer Mirror Lens

Het eerste dat opviel wanneer we deze bril in handen kregen, was de doos waar die in verpakt zat. Een echt koffertje: groot, stevig, met ritssluiting en het 100% logo prominent aanwezig.

Ons enthousiasme werd allesbehalve getemperd bij het openen van de ritssluiting. Naast de zonnebril zat nog een transparante lens en een open gleuf voor een extra lens. Mensen die regelmatig op mountainbiketrips gaan zullen dit koffertje weten te waarderen, en al helemaal indien je ervoor kiest om verschillende lenzen met je mee te nemen.

De bril zelf bestaat uit een gesloten robuust montuur en is modern gestyled met wit met grijze neusbeugels en grijze uiteinden van de beentjes waarop het logo aan weerskanten blauw weerspiegelt in het zonlicht. Hij valt op, dat is het minste dat we kunnen zeggen. En zoals vaak bij een uitgesproken design heb je lovers en haters en het staat jullie vrij om je in een van die categorieën in te delen.

Over het draagcomfort waren de meningen iets minder uiteenlopend. Alles aan deze bril voelt iets stugger aan. De neusbeugels zijn aan het uiteinde vervaardigd uit een soepel materiaal, maar toch rust het harder plastic van het montuur ook op de neus. 100% levert echter wel een bijkomend paar neuspads mee om de pasvorm te tunen naar de vorm van je gezicht. De uiteinden van de beentjes voelen dan weer scherp aan wanneer je de bril langs je slaap in positie duwt. Wanneer de bril op zijn plek zit, blijft hij wel zitten.

De grote lenzen geven een breed gezichtsveld en het gesloten montuur maakt dat de lenzen bij een valpartij wellicht geen snijwonden in het gezicht zullen veroorzaken. De kans dat dat gebeurt is hoe dan ook niet groot, maar als je dat aan een preventieadviseur vraagt zal die dat beschouwen als een meerwaarde bij deze bril.

Maar hoe zit het met dat contrast. Deze bril werkt uitmuntend goed in één welbepaalde situatie, namelijk bij fel zonlicht. Bij bewolking of schemerduister werden we niet van onze sokken geblazen. Het is zelfs zo dat we deze bril in juni na 19 uur niet meer konden testen in het bos wegens te weinig lichtinval.

Dus laat ons het effect bij fel zonlicht beschrijven. De bril voegt een paars-roze tint toe aan de omgeving. Groene kleuren poppen in hoge saturatie op in het landschap en het contrast-effect werkt. Toen we deze bril gebruikten tijdens een zonovergoten gravelrit hadden we het gevoel in een videospel rond te rijden en dat zeggen we met een positieve connotatie. Het pad was duidelijk zichtbaar en de natuur rondom werd tot stand 11 gedraaid. Tijdens een test op de Avonturenberg in Beringen werd de ondergrond – die daar grijs of zwart is – gecontrasteerd waardoor de stenen en wortels effectief beter zichtbaar werden terwijl de natuur rondom werd opgelicht. Niet iedereen zal in deze bril zijn of haar ideale keuze vinden, maar bij fel zonlicht doet hij precies wat hij belooft. Hij verhoogt het contrast, satureert de kleuren en creëert een beter dieptezicht. Voor de donkerdere / grijzere dagen is er ook een Coral Lens beschikbaar.

Meer info via www.100percent.com

100% Speedtrap – matte white – HiPER Blue Multilayer Mirror Lens

  • Presteert goed bij helder licht
  • Fantastische brillendoos
  • Robuust gesloten montuur
  • Minder comfortabel om te dragen
  • Minder geschikt om te gebruiken bij schemerduister
Beoordeling
Beoordeling van de tester
Best getest
Favoriet
Prijs-kwaliteit
Aanbevolen gebruik
  • XC
  • TR
  • EN
  • DH
Prijs: € 200,00