Dossier | Contrastverhogende zonnebrillen onder de loep genomen

Dossiers Techniek
6 July 2021 — Yannick Schepers

BLIZ Breeze Nano Nordic Light

Onze eerste indruk van deze BLIZ Breeze Nano Nordic Light stemde ons enthousiast. Dat begon al met de fraaie doos die ons deed denken aan een juwelendoos, of de doos van een leuk horloge. Het doosje, uitgerust met een onzichtbare magneetsluiting, is bekleed met kunstleer waar het logo bovenaan is ingedrukt.

Naast de bril omvat de doos een extra lens die specifiek is uitgekozen om aanvullend te werken op de huidig gemonteerde lens, een speciale buidel om lenzen in te bewaren en … een hoofdband. Dit is de enige bril uit onze test die een alternatieve manier aanbiedt om de bril op je hoofd te houden.

Je zou durven stellen dat deze bril zich op die manier transformeert in een mini-goggle, alhoewel je dat toch met een korreltje zout moet nemen. Zo is het zeker niet de bedoeling om die op de traditionele manier te gebruiken in combinatie met een fullface helm. Het is eerder bedoeld voor rijders die de beentjes achter de oren als irritant ervaren, of een extra stevige pasvorm willen.

Ook bij het uiterlijk van de bril blijft ons enthousiasme overeind, met dank aan de grote lens in een semi-randloos montuur. De lens is gemonteerd in de bovenbrug, waar we in het midden het logo zien terugkomen. Wat ook opvalt is het kussentje dat ter hoogte van het voorhoofd op het montuur is gemonteerd. Binnen onze redactie grappend de ‘unibrow’ genoemd. Het zit er om zweet uit de ogen te houden en om een betere pasvorm te creëren. Niet iedereen was overtuigd van de meerwaarde, maar geen zorgen, je kunt ervoor kiezen om dit hulpstuk te verwijderen.

De aanpasbare neusbeugels zitten comfortabel op de neus en zijn met de vijsjes zeer degelijk en kwalitatief gemonteerd. Het uiteinde van de beentjes is bekleed met een zacht rubber voor extra draagcomfort. Elk hoofd is anders, maar in onze test vonden wij deze bril iets te los op het gezicht zitten. Dat kan prima opgelost worden door te kiezen voor de hoofdband, dan zit de bril – zonder hinderlijk te zijn – zeer secuur op het gezicht.

Omdat het hier gaat over een semi-randloos montuur is er nog iets waar we even bij stil moeten staan. Gezien er amper een montuur rond de lenzen aanwezig is, biedt het montuur minder bescherming bij een valpartij. Een impact kan daardoor in uitzonderlijke omstandigheden zorgen voor snijwonden in het gezicht. Dat geldt voor alle semi-randloze monturen in dit dossier. Het risico daarop is eerder klein, maar toch de moeite waard om te vermelden.

Was onze indruk tot hiertoe op elk niveau uitermate positief, sluipt er jammer genoeg toch een valse noot in het meesterwerk. We vragen ons af of Edith Piaf deze bril droeg toen ze haar meesterwerk La Vie En Rose schreef. Want in dit geval zie je het leven letterlijk door een roze bril, alleen werden wij er niet meteen vrolijk van. In dit dossier hebben we het regelmatig over authenticiteit van de kleur, met deze bril blijft daar niets van over.

Hadden we na onze rit de bezienswaardigheden moeten beschrijven, dan zou iemand zonder deze bril de plek wellicht niet herkennen. Die mooie witte villa met de groene struiken voor de deur werd een roze villa met paarse struiken. Het ‘La Vie En Rose’-effect wordt versterkt naarmate er meer lichtinval is en verdwijnt gedeeltelijk bij minder zonnige omstandigheden. Op de vraag of hij het contrast op de trails versterkt, kan echter wel instemmend geantwoord worden, de Nordic Light-technologie doet, wat dat betreft zijn werk.

Meer info via: www.bliz.com

BLIZ Breeze Nano Nordic Light

  • Versterkt het contrast
  • Kwalitatief materiaal
  • Mooi design
  • Meegeleverde hoofdband
  • Pasvorm zonder hoofdband is wat losjes
  • Uitgesproken roze tint
Beoordeling
Beoordeling van de tester
Best getest
Favoriet
Prijs-kwaliteit
Aanbevolen gebruik
  • XC
  • TR
  • EN
  • DH
Prijs: € 129,95