Dossier | Contrastverhogende zonnebrillen onder de loep genomen

Dossiers Techniek
6 July 2021 — Yannick Schepers

evil eye vizor hr pro

Het moet in dit geval de naam van het merk zijn dat bij ons een eerste emotie losweekt, zelfs nog voordat we de bril hebben getest. De merknaam maakt indruk op de 12-jarige versie van onszelf die binnenin blijft voortleven, en daar is niets mis mee. Het zwarte doosje met rood logo past perfect bij dat sentiment. Evil eye is ook de enige fabrikant in deze lijst die uitsluitend brillen op de markt brengt.

Deze bril heeft een sober elegant ontwerp. Geen poespas, rechttoe rechtaan. Net zoals de meeste brillen uit deze test kunnen we ook hier spreken van een semi-randloos montuur. De neusbeugels zitten echter niet enkel op de lens gemonteerd, maar verbinden zich via twee kleine staafjes met het montuur. Het kussentje dat we ook zien bij de BLIZ, liefkozend de ‘unibrow’ genoemd, zien we ook op deze evil eye terugkomen. Het kussen strekt zich uit over de hele lengte van de bovenbrug en is bedoeld om de pasvorm te optimaliseren en om zweet uit de ogen te houden. Net zoals bij de BLIZ die we reeds bespraken, valt dit hulpstuk ook bij deze bril moeiteloos te verwijderen.

De bril zit hoe dan ook knus op het hoofd, de beentjes zijn uit plastic vervaardigd en sluiten goed aan op de slaap zonder te knellen. Deze bril werd getest tijdens de Enduro De La Semoy en ook daar ondervonden we geen noemenswaardige problemen. Al zal een goggle voor dit soort wedstrijden altijd de voorkeur krijgen, toch zal deze evil eye onze plaats in het eindklassement niet negatief beïnvloed hebben.

De LST® bright VARiO purple mirror lenzen overtuigen van zodra je deze bril op de neus zet. In vergelijking met de Shimano-bril (zie verderop) zijn deze lenzen iets donkerder, maar geven ze de kleuren nog net iets authentieker weer. De lenzen voegen een gelige tint toe aan de omgeving, maar dat stoort niet. Als we het contrast-effect vergelijken dan doet de Shimano het daar nog net dat tikkeltje beter, maar samen met de Shimano-bril is dit wel de bril die het beste scoort. Ook met aandampen hebben we geen problemen ondervonden.

Als enige binnen dit dossier biedt evil eye drie verschillende oplossingen voor de bikers die lenzen op sterkte nodig hebben.

 • Direct glazing: wat zoveel wil zeggen als lenzen gemaakt op sterkte.
 • Clip-in: een oplossing waarbij transparante glazen op sterkte achter de lens geklikt worden.
 • De adapter-oplossing: in dit geval kunnen de glazen uit het frame geklikt worden om te vervangen door glazen op sterkte.

Het enthousiasme dat we ondervonden bij het horen van de naam blijft hangen, ook nadat we deze bril aan de test hebben onderworpen. Maar daar hangt wel een prijskaartje aan vast. Deze evil eye is met zijn kostprijs van 279,00 euro de duurste uit de lijst.

Meer info via: www.evileye.com

evil eye vizor hr pro

 • Uitstekend contrast
 • Natuurlijke kleuren
 • Kwalitatief gebouwd
/
 • Duur
Beoordeling
Beoordeling van de tester
Best getest
Favoriet
Prijs-kwaliteit
Aanbevolen gebruik
 • XC
 • TR
 • EN
 • DH
Prijs: € 279,00