Dossier | Contrastverhogende zonnebrillen onder de loep genomen

Dossiers Techniek
6 July 2021 — Yannick Schepers

POC Crave Clarity

Brillen behoren tot die accessoires waarmee je jezelf een cadeautje kunt doen. En met deze POC zal dat gevoel je niet in de steek laten. Nog voordat de doos geopend is, weet je dat je iets bijzonder in je handen houdt. In de mooie witte doos zit de bril verpakt in een soort ‘space pod’, of dat is toch het gevoel dat we kregen bij het zien van deze verpakking. De bril past er netjes in, maar er is geen ruimte voor een extra lens of accessoire. Hoe mooi de brillendoos ook is, ze voelt wel wat fragiel aan, zeker in vergelijking met de brillendoos waar de 100% in geleverd wordt.

Met de hoornen look van het montuur heeft POC een klassieke, stijlvolle bril op de markt gebracht. Het zou een modieuze zonnebril kunnen zijn die niet misstaat op een terras gelegen aan een zuiderse kust. Het zijn de spiegellenzen die verraden dat het hier niet over ‘zomaar’ een zonnebril gaat. Net zoals bij de 100% zijn de lenzen ‘volledig’ omvat door het montuur, op de bovenkant na. De neusbeugel is gemaakt van een soepel rubber en zit comfortabel op de neus. De beentjes van de bril zijn gemaakt van hetzelfde materiaal als het montuur, waar op de buitenkant het POC-logo mooi staat te pronken. Aan de binnenkant ter hoogte van de slaap is de bril afgewerkt met een zachte, rubberen bescherming voor extra draagcomfort.

Over dat draagcomfort kunnen we enkel positief zijn. Hij zit prima, heeft niet de neiging om af te zakken en dampt niet snel aan. Ook deze bril behoort tot de beteren uit deze test.

Niet enkel vanwege zijn uiterlijk, want we zijn hier vooral om lenzen te testen en die lenzen presteren prima. Niet verbazend gezien deze lenzen werden ontwikkeld in samenwerking met Zeiss specifiek om te beantwoorden aan de noden van de fietser. Wat zoeken we in een contrastverhogende bril? De contouren van stenen, wortels, bladeren, maar ook de omgeving moeten bij het dragen van de bril haarscherp zijn afgelijnd. Dat moet resulteren in een beter dieptezicht om ons in staat te stellen om met meer zelfvertrouwen te rijden. En de lenzen van deze POC voldoen aan die omschrijving. In vergelijking met de Shimano verduisteren ze iets meer waardoor ze bij schemerduister iets sneller zullen moeten worden opgeborgen. Dat wil niet zeggen dat de eigenschap om de omgeving op te lichten ontbreekt bij deze lenzen, de omgeving wordt wel degelijk opgelicht bij minder zonnige omstandigheden. De naam Clarity heeft deze POC dus zeker niet gestolen. Alles bij mekaar genomen is deze POC een uitstekende allrounder.

[full-wdth]

[/full-width]

De spiegelglazen zijn erg fraai en ogen indrukwekkend. Het enige nadeel dat aan deze glazen verbonden zit, is dat de toplaag gevoeliger is voor krassen. De kans op krassen door laaghangende takken is reëel, maar dat is zo bij elke bril. Op een bril met spiegelglazen zullen die krassen echter sneller en duidelijker zichtbaar zijn.

Meer info via www.pocsports.com

POC Crave Clarity

  • Klassevol montuur
  • Zeiss lenzen met goed contrast
  • Comfortabel om te dragen
/
/
Beoordeling
Beoordeling van de tester
Best getest
Favoriet
Prijs-kwaliteit
Aanbevolen gebruik
  • XC
  • TR
  • EN
  • DH
Prijs: € 199,00