Dossier | Contrastverhogende zonnebrillen onder de loep genomen

Dossiers Techniek
6 July 2021 — Yannick Schepers

Shimano Equinox 4 Ridescape OR

De Equinox wordt geleverd in een ‘Shimano-blauwe’ doos. Open de verpakking en je treft een mooie, traditionele brillendoos aan. Naast de Shimano Ridescape OR met Equinox 4-montuur treffen we een extra lens aan, transparant van kleur.

Niet iedereen was fan van het simplistische montuur en de golvende lijn van de lenzen maar over smaak valt niet te twisten, zeker niet wanneer we het unaniem eens zijn over het resultaat. Als er in de collectie één bril was die iedereen wist te overtuigen, dan was het deze Shimano Equinox Ridescape OR, waarbij OR staat voor Off-Road (de trail-versie van deze lenstechnologie). De bril is ook verkrijgbaar met een contrastverhogende RD lens die staat voor Road en meer geschikt is voor zonnige omstandigheden en minder onder een bladerdek.

De elastische neuspads en beentjes zorgen voor een natuurlijk aanvoelende pasvorm. En moest je daar toch nog het gevoel hebben dat het beter kan, Shimano levert een extra paar neuspads mee zodat je kunt kiezen tussen een dikkere of dunnere variant. Het semi-randloze montuur voelt licht aan en genereert amper druk op de neus of op de slaap. Desondanks blijft dit Equinox 4-montuur perfect op zijn plaats zitten wanneer de trails wat ruwer worden.

Het contrast- en kleurversterkend effect van de lenzen mist zijn doel niet. In deze collectie vinden we een aantal brillen terug die uitmunten bij specifieke weersomstandigheden. Bij heel sterk licht is deze Shimano misschien niet de allerbeste uit de hele test, maar dat maakt hij ruimschoots goed door zijn brede inzetbaarheid. Het contrastversterkend effect is onder alle licht- en weersomstandigheden aanwezig. De lens genereert een haarscherp beeld waardoor de ogen rust krijgen tijdens het rijden. De meest kenmerkende eigenschap van deze bril is zijn vermogen om de omgeving op te lichten. Dat maakt hem eveneens zeer geschikt voor de zomerse avondrit wanneer je wilt profiteren van die extra uurtjes zonlicht en wanneer het voor een andere bril waarschijnlijk al net iets te donker is geworden.

Het grootste compliment dat we deze bril kunnen geven, is dat je hem ‘s morgens kan opzetten wanneer je met de fiets op de fietsendrager naar de Ardennen rijdt om hem ‘s avonds pas weer af te zetten wanneer je de auto opnieuw voor de deur parkeert. Dit is de enige bril waarvan je zou vergeten dat je hem op je neus hebt staan.

Toch is er nog één probleem waar we even voor willen waarschuwen. De uiteinden van de beentjes raken de binnenkant van de lenzen aan wanneer de bril is toegeplooid. Na verloop van tijd kan dit door wrijving een vlek op de lens veroorzaken. Een observatie die ons enthousiasme niet weet te temperen, want deze Shimano Equinox 4 Ridescape OR slaat de bal volledig raak.

Meer info via bike.shimano.com

Shimano Equinox 4 Ridescape OR

  • Fantastisch haarscherp contrast
  • Comfortabel om te dragen
  • Natuurlijke kleuren
  • Groot zicht
/
/
Beoordeling
Beoordeling van de tester
Best getest
Favoriet
Prijs-kwaliteit
Aanbevolen gebruik
  • XC
  • TR
  • EN
  • DH
Prijs: € 99,99