Dossier | Contrastverhogende zonnebrillen onder de loep genomen

Dossiers Techniek
6 July 2021 — Yannick Schepers

Bonus: Rockrider ST 100

De Rockrider-bril onderscheidt zich op verschillende manieren van de andere brillen die we in dit dossier bespreken. Dat maakt van hem de vreemde eend in de bijt. Om te beginnen is dit geen zonnebril, in die zin dat hij geen verduisterend effect aan de omgeving toevoegt. Deze bril zet zich in de markt als een contrastversterkende bril, net zoals de gele lenzen die in sommige gevallen worden meegeleverd met een nieuwe bril dat doen.

Een andere manier waarop deze bril zich onderscheidt van zijn collega’s is door middel van de prijs. Met een kostprijs van 5 euro moet je niet erg diep in de buidel tasten. Voor dat geld komt deze bril niet in een mooie doos, noch met extra lenzen, een modieuze afwerking, mooie hoesjes of aantrekkelijke branding. De contrastbril herleidt tot de essentie. Welke vragen moeten we ons bij dit model dan stellen? Simpel! Werkt het?

Voordat we die vraag beantwoorden, willen we nog even uitweiden over de constructie van deze bril. De lenzen, de neusbeugels en het montuur zijn uit één stuk materiaal geslepen. Niet geplakt, geen vijsjes, maar wel één doorlopend stuk polycarbonaat. Daarop zijn de beentjes gemonteerd die aan de uiteinden zijn afgewerkt met rubber.

Op een bepaalde manier weet de simpliciteit van dergelijk ontwerp ons te charmeren, zeker wanneer we het over de effectiviteit van deze bril hebben. Want om de vraag te beantwoorden: ja, het werkt! Deze bril verhoogt effectief het contrast op de trails. Deze bril voegt een, je raadt het al, gele tint toe aan de omgeving. Dat maakt dat hij vooral bij schermerduister en bewolking zijn meerwaarde weet te bewijzen. Bij helder weer verduistert hij niet genoeg, maar daarvoor is hij niet gemaakt. De technologie staat, zoals je bij de andere brillen uit dit dossier hebt gemerkt, ondertussen een eind verder, maar het bestaansrecht van deze bril blijft overeind.

Uiteraard zijn er punten van kritiek. Zo kan je in de glazen soms een kleine weerspiegeling zien. En maak je gebruik van jouw perifeer zicht door door de zijkant van de glazen te kijken, dan zal je merken dat er je een zeer wazig zicht wordt voorgeschoteld. Geen zorgen, dat stoort niet tijdens het rijden aangezien je vanuit de zijkant van de bril moet kijken om dit effect waar te nemen. Uiteraard zijn er andere brillen in dit dossier die beter presteren, maar we hadden niet anders verwacht (vandaar dat we hem als ‘bonus’ meegeven). Toch zijn we verrast door de prestaties die deze bril, rekening houdend met zijn kostprijs, toch nog weet neer te zetten. En voor 5 euro zijn je ogen ook beschermd tegen stof, laaghangende takken en opspattende modder.

Voortaan zal de Rockrider ST 100 ondergetekende in bepaalde omstandigheden niet enkel op de trails vergezellen, hij zal hem ook in zijn wagen bewaren, hij presteert ‘s nachts namelijk erg goed op de autostrade waar hij de intensiteit van het koplamplicht van het tegenliggend verkeer filtert.

Meer info via www.decathlon.be