Dossier | Contrastverhogende zonnebrillen onder de loep genomen

Dossiers Techniek
6 July 2021 — Yannick Schepers

Conclusie

De contrastbril, een eendagsvlieg of verovert hij een vaste plaats aan tafel? Het antwoord staat als een paal boven water. Uiteraard heeft hij zijn plaats in het aanbod van sportbrillen verdiend. Als we terugkijken naar de technologie van de gele lens dan weten we dat er al veel langer wordt gezocht naar manieren om het contrast tijdens het fietsen te vergroten. En die ontwikkelingen hebben niet stilgestaan.

De gele bril in het achterhoofd houdend, waren we misschien wat sceptisch over deze nieuwere interpretatie van de contrastbril. We vonden het moeilijk om onszelf voor te stellen hoe dat er in de praktijk zou uitzien. Sommige van deze brillen waren een absolute meerwaarde achter het stuur van onze mountainbike. Je hoort ons hier niet zeggen dat een contrastbril een grotere kans heeft om een valpartij te vermijden dan een gewone bril, of dat je met een bril uit deze lijst plotseling 5% sneller bent.

“Doordat ik me minder moet concentreren om het terrein voor mij te analyseren, heb ik het gevoel dat mijn ogen rust krijgen tijdens het rijden.”

Het verschil is subtieler dan dat, maar desalniettemin duidelijk waarneembaar. Een van onze testers omschreef het tijdens een van de testdagen als volgt: “Doordat ik me minder moet concentreren om het terrein voor mij te analyseren, heb ik het gevoel dat mijn ogen rust krijgen tijdens het rijden.” Op lange ritten wil dat zeggen dat je minder last hebt van mentale vermoeidheid, ook al merk je na een tijdje niet meer op dat je met een contrastverhogende sportbril aan het rijden bent. Als je kan kiezen tussen een ‘gewone’ zonnebril of een contrastbril, neem dan die laatste zeker in overweging. Hoe dan ook is een sportbril een goed idee tijdens het rijden, al was het maar om stof, vliegjes, modder en laaghangende takken uit de ogen te weren.