Duurtest | Orbea Oiz M-Team XTR: de zekere waarde

Door Léo Kervran -

  • Staff pick

  • Techniek

Duurtest | Orbea Oiz M-Team XTR: de zekere waarde

De versie 2018-2022 van de Oiz is een monument in de geschiedenis van Orbea. Geprezen door zowel het publiek als de media, is het een van de modellen waarmee het Baskische merk een stap vooruit heeft kunnen zetten. Het vernieuwen van een bestseller is niet eenvoudig, maar is toch noodzakelijk door de evolutie bij de concurrentie en die van de wedstrijdcircuits. Bij de nieuwe generatie, die uitgebracht werd voor het seizoen 2023, deed Orbea de evenwichtsoefening om de ziel van het oude model te behouden met moderne ingrediënten. Geslaagd? Hier is onze mening na een test van ruim 6 maanden op alle soorten terrein:

In 2018 werd de Orbea Oiz een van de eerste fietsen die verkrijgbaar was in twee versies met een verschillende veerweg, namelijk 100 of 120 mm. Gebaseerd op hetzelfde frame, presenteerde de fiets zich daarmee ofwel als een XC-wedstrijdmachine ofwel als een iets veelzijdiger en toegankelijker montuur, en ook prettiger voor degenen die de chrono niet achterna jagen. Dit idee had veel succes en werd vervolgens door veel merken overgenomen tot het punt dat het een echte trend werd. Vandaag de dag zien we echter steeds meer merken een stap terugzetten en Orbea is daarop geen uitzondering.

Exit de Oiz van 100 mm en de Oiz TR van 120 mm, voortaan hebben we alleen nog een Oiz … met 120 mm veerweg (zie onze presentatie: Test nieuw | Orbea Oiz 2023: 120 millimeter of niks!). De vraag is of hij de genen heeft van het 100 mm model en dus snel en exclusief is, of eerder van het TR-model, waardoor hij eenvoudig en veelzijdig zou moeten zijn? Voor Orbea is er geen discussie: “De Oiz is geen downcountry- of trailbike, het is een XC-racebeest met een veerweg van 120 mm”, schrijft het merk op zijn site.

Het begrijpen van de persoonlijkheid van deze nieuwe Oiz is de vraag van deze test. Om daar een antwoord op te formuleren, kunnen we rekenen op ons verleden: iets meer dan 3 jaar geleden hebben we een Oiz 100 mm getest met exact dezelfde M-Team montage als het vandaag geteste model (lees Test | Orbea Oiz M Team: alles voor de competitie). Dat moet volstaan om de ontwikkelingen van deze nieuwe generatie te kunnen beschrijven.

Frame

Het vergt een goed oog om de Orbea Oiz versie 2023-2024 te onderscheiden van zijn voorganger. Belangrijke punten zoals de veerweg en geometrie mogen dan wel evolueren, soms zelfs aanzienlijk, toch wist Orbea alles te behouden wat de identiteit van het model maakt. De lijnen zijn eenvoudig en dynamisch zonder agressief te zijn, en er is niets overbodigs of wat het oog zou kunnen choqueren. Dit is wat de oude Oiz zo succesvol maakte, en we zijn dan ook blij dat dit zo blijft.

Wij waarderen vooral de zeer mooie link die bijna in het frame geïntegreerd lijkt. “Hij komt alleen uit zijn hol als de kinematica van de fiets dat vereist”, zei een van onze testers om zijn integratie te beschrijven. In het verlengde ervan past de schokdemper perfect in het landschap, vooral dankzij de I-Line technologie van Orbea dat met Fox heeft samengewerkt om de blokkeerkabel naar een voor iedereen onzichtbare positie te verplaatsen. Het is wel minder handig voor onderhoud of aanpassingen, maar het zou een directer traject moeten bieden voor een soepelere bediening, en als je de kabel niet hoeft aan te raken, is het prachtig!

Qua constructie profiteert ons topmodel van Orbea’s beste carbon, OMX. Aanvankelijk werd dit ontwikkeld voor de wegmodellen en het arriveerde pas in 2021, bij de update van het vorige model, op de Oiz. Bij het ontwerp van de nieuwe generatie werd het werk verdergezet. In deze versie kondigt het merk een gewicht aan van 1750 g voor het frame met schokdemper, maar zonder accessoires (achterwielas, zadelpenklem, enz.).

Orbea heeft de achterste driehoek (staande achtervork, lagers, assen) versterkt om de stijfheid te vergroten, een punt waarop de vorige Oiz (lichte) kritiek had gekregen. Houd er rekening mee dat deze 1750 g met een korreltje zout moeten worden genomen: de lak alleen al kan, afhankelijk van de gekozen afwerking, het gewicht met 70 g doen variëren.

Op dit gebied breekt ons testmodel zeker geen records omdat het frame volledig gelakt is, maar wat is het mooi! De glinsterende kleur verandert discreet van grijs naar donkergroen naar blauwpaars en biedt soms roze highlights, afhankelijk van de helderheid en de hoek van waaruit je naar de fiets kijkt. Een succes dat het high-end karakter van dit model subtiel benadrukt zonder te overdrijven.

De kabels lopen intern door het frame volgens Orbea’s SIC-technologie dat de trajecten zou moeten vereenvoudigen, maar we betreuren nogmaals de keuze van de ingang via de headset. Het is vervelend zodra je de cockpit moet aanraken (om de staat van de lagers te controleren, of wanneer je de hoogte van de stuurpen wil veranderen, enz.) en het lijkt zelfs in strijd met de geest van de SIC-technologie door extra bochten te maken met de kabels en remleidingen.

Om de zaken nog ingewikkelder te maken, komt het systeem van Orbea deels uit eigen huis. Het heeft ongetwijfeld een goede bedoeling: het merk wilde een stuurstop integreren om te voorkomen dat het stuur en de bedieningselementen het frame beschadigen bij een val. Maar in plaats van een bekend systeem te gebruiken zoals de Acros BlockLock, dat door veel merken wordt gebruikt, heeft Orbea zijn eigen systeem ontwikkeld en daarom zijn we gedwongen de componenten ervan te gebruiken om alles goed te laten werken.

De bovenkant van de headset, de spacers en de stuurpen passen allemaal op een unieke manier in elkaar, waardoor producten van derden incompatibel zijn. Als je andere spacers wilt installeren om je fiets goedkoop aan te passen, zul je ook je stuurpen moeten vervangen en zul je het zonder stops moeten doen. Omgekeerd, als je de stuurpen wilt vervangen, moet je ook nadenken over het vervangen van de spacers. En dan te bedenken dat dit alles voorkomen had kunnen worden met een klassieke ingang in het frame …

Nog een originaliteit: de achterste remklauw heeft de Flatmount-standaard. In plaats van de remklauw in het frame te schroeven, zit de schroefdraad in de remklauw en wordt het frame “ingeklemd” tussen de schroef en de remklauw. Komend van de weg wint deze standaard geleidelijk aan belang in het mountainbiken (vooral bij XC, omdat het minder omvangrijk is dan een Postmount). In dit geval staan ​​we er positief tegenover. Bij carbon frames is het veel eenvoudiger en als er een schroefdraad beschadigd is, kost het vervangen van een remklauw minder dan een achterdriehoek.

Jammer genoeg is onze fotograaf vergeten er een foto van te maken. Je zult ons op ons woord moeten geloven, maar we bieden troost met een blik op deze ultra-minimalistische beschermingen … die toch efficiënt zijn.

Veringen

Toen Orbea besloot om voor deze zesde generatie slechts één Oiz aan te bieden, was het noodzakelijk om de juiste veerweg te kiezen. Met de evolutie van de wedstrijdcircuits op het hoogste niveau en de disciplines (toch in een bepaald deel van de wereld), wordt 120 mm steeds populairder, maar sommige merken geloven nog steeds in 100 mm en dit weerhoudt hen er niet van om succes te boeken, zoals geïllustreerd door bijvoorbeeld BMC met de Fourstroke 01.

Voor de Oiz werd echter gekozen voor 120 mm. Een logische keuze voor het merk uit Mallabia, aangezien het de versie was die het meeste succes had bij het vorige model, zowel in de pers als onder beoefenaars en professionele piloten.

Op architectonisch vlak is er echter niets nieuws: we blijven bij de single pivot + link/rocker die de Oiz sinds het begin heeft vergezeld. Dit is het meest populaire systeem in XC en hoewel de prestaties in termen van gedrag, naar onze ervaring, over het algemeen iets onder die van een virtueel draaipunt liggen, is het gewicht van dit formaat het voordeel. Sommige merken hechten er minder belang aan dan andere, maar voor Orbea is het een cruciaal onderwerp. En omdat de voorganger een bevredigende balans leek te hebben gevonden tussen gewicht en prestaties van de veringen, konden ze net zo goed op dezelfde weg doorgaan!

Zoals heel vaak het geval is bij Orbea, is het Fox die ervoor zorgt dat alles in goede banen wordt geleid met een Float SL aan de achterkant en een Float 34 SC Fit4 vooraan, beide in de Factory-versie op onze topklasse M-Team. Zoals bij de meeste XC-fietsen kun je de vork en schokdemper tegelijkertijd vergrendelen met behulp van een bediening op het stuur, genaamd SquidLock. Deze biedt ook plaats aan de hendel om de telescopische zadelpen te bedienen en beschikt over drie standen (vergrendeld / tussen / open), maar heeft ons slechts matig overtuigd.

We waardeerden de keuze uit drie posities in plaats van twee (die met een bepaalde ‘architectuur’ kunnen werken, maar hier niet), maar we twijfelen meer over de keuze voor een omgekeerde trekkracht op het niveau van de veringen (deze zijn standaard geblokkeerd en we ontgrendelen door aan de kabel trekken) en vooral over de ergonomie van het geheel. De bediening voor de zadelpen is “op de ouderwetse manier” geplaatst, verticaal langs het handvat in plaats van eronder, en dit stoorde ons tijdens de test. Het is niet de meest natuurlijke manier om deze te bedienen en bovendien kun je gemakkelijk je duim bezeren of zelfs je handschoenen langs de uitstekende rand beschadigen als je de lockout voor de veringen vaak gebruikt.

Zeker, er is geen risico dat vering en zadelpen met elkaar worden verward, zoals bij Scotts TwinLoc, maar in onze ogen is de oplossing van het Zwitserse merk veel geslaagder als je eenmaal de paar uitstapjes hebt gemaakt die nodig zijn om eraan te wennen.

Geometrie

De Orbea Oiz heeft een balhoofdhoek van 67°, een reach van 450 mm in maat M of 472 mm in maat L, een zitbuishoek van 76,7° en een liggende achtervork van 432 mm. Het verschil is dus aanzienlijk vergeleken met het oude model, dat duidelijk zijn grenzen liet zien (balhoofdhoek van 69°, reach van 435 mm in maat M).

Vergeleken met de modellen die de afgelopen twee jaar zijn uitgebracht, lijkt de fiets een moderne machine, zonder dat kan worden gezegd dat hij de categorie opnieuw uitvindt. Dat is niet noodzakelijk een slechte zaak. Het verleggen van de grenzen impliceert het nemen van bepaalde risico’s of zelfs een assertief karakter en dit is niet noodzakelijkerwijs naar ieders smaak.

Onderdelen

Zoals de naam al doet vermoeden is deze Orbea Oiz M-Team XTR uitgerust met een complete Shimano XTR-groepset. Als we het onderscheid maken, komt dat omdat er nog een M-Team is die met Sram gemonteerd is. Met zijn GX/X0 AXS-aandrijving en Level Silver-remmen is hij iets minder high-end dan de XTR-versie … maar ook goedkoper, € 800 om precies te zijn.

Een 34-tands kettingblad en 10-51 cassette, een kabelderailleur, remklauwen met twee zuigers en 160 mm schijven: Shimano’s high-end groepset is bekend en we zullen hierover dan ook niet verder in detail treden. Hij is al 6 jaar op de markt zonder enige aanpassingen en dat is lang, zelfs voor Shimano. Elk seizoen dat voorbijgaat, worden de verwachtingen voor zijn vervanger groter, maar dit jaar zou wel eens het juiste jaar kunnen zijn volgens bepaalde geruchten die onze oren bereiken …

Het onderstel op ons testmodel is best origineel. Niet qua wielen, die afkomstig zijn van het huismerk Oquo (MP30 Team met 30 mm interne breedte, 28 spaken, 1530 gram per paar), die tegenover bekende producten als de DT Swiss XRC 1501 staan, maar wel qua banden.

We hebben immers recht op een Maxxis Rekon 2.4 (achter) en Maxxis Dissector 2.4 MaxxTerra (voor), beide in Exo-karkas. Voor XC hebben deze banden zeer grote noppen, die de fiets duidelijk meer oriënteren naar downcountry/klein trailgebruik dan naar competitie. Een teken dat de ‘Oiz TR’-spirit nog steeds aanwezig is in deze fiets?

Deze montage is een optie omdat de fiets standaard wordt aangeboden met Maxxis Rekon Race-banden, en dat is een optie die voor modeljaar 2024 ook is geëvolueerd: het Rekon/Dissector-duo is verdwenen uit de Orbea-configurator en is vervangen door een paar Schwalbe Wicked Will-banden in SpeedGrip-rubber, een band die we ontdekten tijdens onze test van de Scott Spark 910.

Tot slot zien we een Oquo-cockpit met een stuurpenkap waarin een Garmin-steun is geïntegreerd, prachtige siliconen handvatten, een Fox Transfer SL-zadelpen (de lichte versie speciaal voor XC, zonder tussenpositie) met een drop van 100 mm en een Selle Italia SLR Boost-zadel. Voor dat laatste biedt Orbea met zijn configurator drie mogelijkheden: het originele zadel met titanium rails, een SuperFlow-versie die royaal uitgehold is in het midden (+ € 9) of het originele zadel maar met carbon rails (+ € 79).

Voor de goede orde merken we op dat deze M-Team XTR, met uitzondering van het onderstel, in alle opzichten identiek is aan de oude M-Team die we 3 jaar geleden hebben getest. De reden waarom we destijds niet over Oquo-wielen beschikten, is simpelweg omdat dat merk toen nog niet bestond (lees Wanneer Orbea zich op het wiel stort). Een model dat zolang onveranderlijk blijft, is eerder zeldzaam!

Versies en prijzen

Deze zesde generatie van de Orbea Oiz is verkrijgbaar in negen modellen, die onderverdeeld kunnen worden in drie categorieën: aluminium frame, OMR carbon frame en OMX carbon frame.

De prijs van het aluminium instapmodel, de Oiz H30 bedraagt € 2.732. Dit model is uitgerust met een Fox 32 Rhythm en Float SL, Shimano Deore M6100 en Shimano MT201-remmen. Dan volgen de Oiz H20 (€ 3.332) en de Oiz H10 (€ 3.732).

Elk van deze modellen wordt aangeboden in 3 kleuren, maar er is nog geen MyO-aanpassingsprogramma beschikbaar op dit niveau.

Vervolgens komen we bij de carbon OMR-versies met de Oiz M30 (€ 4.032), M21 (€ 4.832, foto) en M10 (€ 5.732). Deze hebben allemaal een telescopische zadelpen en je hebt nog steeds de keuze uit 3 kleuren, maar nog steeds geen toegang tot de MyO-app gereserveerd voor de duurste OMX-modellen.

Tot slot hebben we helemaal bovenaan het gamma de OMX-carbon modellen met de Oiz M-Pro (€ 6.299), de Oiz M-Team AXS (€ 7.199) en M-Team XTR (€ 7.999) en tot slot de zeer exclusieve Oiz M-LTD met een prijs van € 10.399 (foto). Je hebt telkens 3 kleuren om uit te kiezen en je kan je toevlucht nemen tot MyO-maatwerk als je een unieke fiets wilt ontwerpen.

Orbea Oiz M-Team XTR: de terreintest

De ontvangst op de Oiz is hartelijk. De houding oogt sportief maar natuurlijk, je vindt snel je draai en je hebt spontaan zin om de pedalen in te trappen. Dat begint goed! Bovendien wordt het woud aan kabels waar we door de aanwezigheid van alle ‘mechanische’ systemen (geen draadloze elektronica op deze fiets) voor vreesden – en dat op het oude model wel aanwezig was – uiteindelijk goed verborgen door de integratie via de headset. Het is misschien niet praktisch, maar het is wel mooi.

Wanneer de inspanning toeneemt, blijft de zithouding comfortabel aanvoelen en heb je geen behoefte om te bewegen of op te staan ​​om je rug te ontspannen of je handen te ontlasten. Voeg daar de eenvoudig aan te passen vering aan toe, die heel goed werkt met een standaard SAG voor XC (ongeveer 25%, maar niet minder om te profiteren van de 3 posities van de lockout) en je zult begrijpen dat de Oiz een eenvoudige fiets is, waar je meer tijd aan besteedt door erop te rijden dan bezig te zijn met de instellingen.

Bergop reageert de Oiz aanvankelijk dynamisch. De eerste pedaalslagen gaan moeiteloos, geholpen door de tussenpositie die de vering aanzienlijk verstevigt en die perfect uitgebalanceerd is voor beklimmingen die niet erg technisch maar ook niet helemaal vlak zijn. De achterkant is levendig en reageert op het minste verzoek. Bij het uitkomen van een bocht, het veranderen van tempo of hellingsgraad, of in een technische zone houdt de fiets ervan om zich rechtstaand op de pedalen te relanceren.

Hoe langer dit echter duurt, hoe somberder het beeld wordt. Op lange beklimmingen lijkt de Oiz geleidelijk zonder stoom te komen te zitten en moet hij regelmatig opnieuw worden aangezwengeld, wat de rijder uiteindelijk energie kost. Hetzelfde geldt op het vlakke, waar het behouden van een goede snelheid niet zo eenvoudig is als bij bepaalde concurrenten en een zekere mate van inspanning vereist. Het onderstel van ons model heeft zeker zijn aandeel in de verantwoordelijkheid op dit gebied, verdeeld tussen het gewicht van de wielen (1530 g kaal) en de grote noppen van de banden. Verder geeft ook het frame van de Oiz niet het gevoel onvermoeibaar te zijn zoals andere modellen. Dat zal hem er zeker niet van weerhouden om te schitteren op marathons, want echt slecht is hij niet, maar laten we zeggen dat dat niet zijn sterke punt is.

Bergaf is het een beetje hetzelfde: de Oiz schittert op bepaalde vlakken, maar heeft ook grenzen. Aan de positieve kant lijkt het besturen voor de hand liggend, je hoeft niet alles te geven om hem volledig te benutten. De levendige achterkant die we bergop al voelden, is bergaf nog duidelijker aanwezig en geeft de Oiz een speels karakter.

Wanneer je een beetje probeert te pushen, vertoont de Oiz een echt XC-temperament en denk ik aan de woorden van Orbea: “De Oiz is geen downcountry- of trailbike: het is een XC-racebeest met een veerweg van 120 mm.” Inderdaad! Overmatig optimisme vereist tact om overwonnen te worden en over het algemeen kan de fiets niet goed omgaan met het nemen van grote risico’s.

Bij nader inzien is het wederom de achterkant van de fiets die verantwoordelijk lijkt te zijn voor dit gedrag. Het frame (stijfheid en vering) biedt niet veel grip, dus alle hoop rust op de banden, en zelfs als deze grotere noppen hebben dan een klassieke XC-band, blijven we op een relatief rollend profiel. We bereiken dus gemakkelijk onze grenzen en daarachter valt niets meer te corrigeren. Op over de breedte schuin aflopende paden en steile passages verliest het achterwiel gemakkelijk grip en moet je het voorzichtig spelen om hem op zijn plaats te houden.

De dynamiek van de achterste driehoek als geheel kan leiden tot behoorlijk gewelddadige feedback bij grote compressies, zoals een landing of kombocht die te snel wordt genomen. Niets dat niet beheersbaar zou zijn voor iemand die vertrouwd is met dit soort dingen, maar het is zeker niet de meest comfortabele fiets, en minder ervaren bikers zullen dit misschien niet op prijs stellen. Het is daarom belangrijk om niet verrast te worden en te weten dat de fiets grenzen heeft en het is aan de bestuurder om te weten welke grenzen hij niet mag overschrijden en zo de ruimte voor improvisatie te verkleinen. Van de Oiz kan je beter genieten met een zuiver rijgedrag zonder overdreven agressie.

Zullen we eindigen met een woord over de onderdelen? De Fox Transfer SL-zadelpen lokte een grote verscheidenheid aan reacties uit van onze testers. Sommigen hielden van zijn snelheid (in eerste instantie was het zelfs verrassend), van zijn drop die is aangepast aan de praktijk en van zijn eenvoud met slechts twee posities. Anderen bekritiseerden hem vanwege het ontbreken van een tussenpositie. Een kwestie van persoonlijke voorkeur en rijstijl, maar het is wel zo dat hij een beetje afwijkt van wat we gewend zijn.

Hetzelfde geldt voor de Oquo MP30 Team-wielen, die goede en slechte punten kregen. De stijfheid en dynamiek zijn goed uitgebalanceerd, ze bieden geweldige prestaties tijdens afdalingen en zijn erg flatterend bij het relanceren. Aan de andere kant is het gewicht (1530 gram kaal) niets uitzonderlijks voor een fiets die meer dan € 8000 kost. Als je bereid bent nog wat extra te besteden, zijn de MP30 LTD-wielen (1321 g, + € 630) de meest interessante verbetering van alles wat de Orbea-configurator biedt.

Over de banden was er echter geen discussie. Deze “downcountry” montage met grote noppen past in onze ogen niet bij de zesde generatie van de Orbea Oiz. De wortels van de fiets zijn stevig verankerd in XC en proberen hem ervan weg te halen doet meer kwaad dan goed. De Oiz is een moderne XC-fiets, met alles wat dat met zich meebrengt op het gebied van gemak en downhill-gedrag, maar het is geen kleine trailbike en nog minder een “mini-enduro” zoals bepaalde machines die dezelfde veerweg bieden.

Verdict

De overstap naar 120 mm veerweg heeft de Orbea Oiz niet radicaal getransformeerd. De fiets blijft een echte XC-fiets, vooral georiënteerd op de olympische tak ervan. Hij zou zich met een goed onderstel mogelijk aan MTB-marathons kunnen wagen, maar al de rest is niet langer zijn domein. De Oiz moet dus zeker niet gezien worden als een downcountry-fiets of kleine trailmachine. Vergeleken met de oude Oiz XC die we bergaf te veeleisend vonden, maakt deze nieuwe generatie vorderingen in het rijgemak.  

Het laatste woord laten we aan een van onze testers: “We zouden hem als een zekere waarde kunnen categoriseren. Er is geen risico, met de Oiz zal je overal goed doorkomen. Het is alleen dat hij niets extra’s heeft. Dat hij er nergens bovenuit steekt. Hij is trouw en zal niet teleurstellen. Hij is eenvoudig en efficiënt, zeer goed doordacht, geslaagd en verdient zijn reputatie volledig. Het lichte frame met zijn zeer kwalitatieve ontwerp en een relatief levendig en speels gedrag staat er, maar het is niet noodzakelijkerwijs het frame waar we de voorkeur aan zouden geven, of in ieder geval niet als je op zoek bent naar een frame met een sterk en assertief temperament.”

ORBEA OIZ M-TEAM XTR

7999 €

10,6 kg Maat L, zonder pedalen

  • Rijgemak ... zolang je bij zijn programma blijft
  • Biedt meer ondersteuning bergaf dan zijn voorganger met 100 mm
  • Voelt licht aan
  • Dynamisch bij het relanceren
  • Gebrek aan karakter?
  • Oquo MP30 Team-wielen zijn correct, maar niet op het niveau van het frame
  • De banden met grote noppen horen niet bij de fiets

Beoordeling van de testers

  • Best getest
  • Hartendief
  • Prijs-kwaliteit

Meer info via orbea.com

 

DoorLéo Kervran