Een toernee Chouffe voor de BAMS!

Sport
23 August 2017 — Olivier Béart

In Achouffe wordt niet enkel bier gebrouwen, er wordt ook met de mountainbike gereden en het beroemde gerstenat heeft zelfs zijn naam gegeven aan een wedstrijd, de Chouffe Marathon. Deze wedstrijd maakt deel uit van de Belgian Ardennes Marathon Series en ook Vojo was van de partij!

Het kleine dorpje Achouffe werd wereldberoemd dankzij het bier dat er geproduceerd wordt, La Chouffe. Voor de mountainbikeliefhebbers staat het dorpje echter ook synoniem voor een marathon die afgelopen weekend plaatsvond en twee afstanden telde: 65 en 95 kilometer.

Aan de start is de stress voelbaar. Alhoewel, zoals bij alle wedstrijden van de Belgian Ardennes Marathon Series is de sfeer zeer ontspannen, ook al staan er kerels als Joris Massaer (recent nog samen met Hans Becking winnaar van de Leyenda del Dorado in Colombia) en ex-prof Kevin Van Hoovels, die vorige week nog de beste was in de driedaagse Mountainbike van Vlaanderen, aan de start.

De verschillende leiders in de tussenstand van de BAMS, zoals hier Ken van den Bulke (masters 2) en Cedric Himpe (elite) tonen fier hun propere leiderstrui. Dit zal echter niet lang duren, want door de regen van de afgelopen dagen ligt het parkoers er best vettig bij.

De start is gegeven en Joris Massaer en zijn ploegmakker Jef Smismans rijden met de glimlach op de eerste rij rond. Rustig, het is nog ver!

Eens ze Achouffe achter zich laten, schiet het tempo de hoogte in en op een lange asfaltklim wordt het peloton uit elkaar getrokken. Er wordt koers gezet naar Houffalize terwijl ondergetekende zich ondertussen klaarmaakt en zich in het peloton mengt voor de wedstrijd van 65 kilometer.

In de staart van de groep zorgen de singletracks van de oude omloop van de wereldbeker voor enkele opstoppingen. Deze zijn in normale omstandigheden best vlot te nemen, maar we begrijpen dat de gladde rotsen sommigen toch angst inboezemen. Dus wachten we geduldig!

We verlaten Houffalize via enkele gekende, maar leuke en vooral moeilijke paden. Terwijl we naar Bonnerue en Mabompré trekken, moeten we al heel wat hoogtemeters overwinnen.

Tot dan was het parkoers nog niet te technisch, maar toch moet je opletten voor enkele valstrikken. Nicolas Rome weet er alles van, want hij moet er van wiel wisselen. Enkele minuten later kan hij terug vertrekken onder het goedkeurend oog van enkele jagers … die gelukkig niet kwamen protesteren of prijsschieten op mountainbikers, maar gewoon naar het spektakel kwamen kijken.

Het tweede deel van de lus van 65 kilometer verliep over paden die we voor zover we kunnen herinneren nog niet vaak hebben genomen, terwijl er hier toch best veel wedstrijden zijn. Het landschap is geweldig en de singletracks talrijk. Een echt plezier!

Tussen de modderplassen en de steile beklimmingen door, waar we soms voet aan grond moeten zetten, voelen we de vermoeidheid stilaan opkomen.

Ook in het laatste deel van de wedstrijd van 65 kilometer zit nog wat lekkers voor de stuuracrobaten onder ons, zoals deze afdaling vlak na Engreux.

In het verleden kreeg de Chouffe Marathon nog regelmatig wat kritiek te verwerken over de slechte bepijling, maar dat is gelukkig verleden tijd, op één of twee cruciale punten na (zoals op de foto rechts waar sommigen de permanente bepijling die rechtdoor ging volgden in de plaats van de pijl van de marathon die naar links wees).

Ook op de korte afstand moesten de deelnemers tot op het laatste moment aandachtig blijven, want de regio rond Achouffe telt enkele moeilijke passages.

Onze kleine lus zit er nog maar net op of daar zijn de eersten van de langste afstand al. De ploegmaats Joris Massaer en Jef Smismans legden de wedstrijd samen af en finishten in een tijd van 4u06! Achter hen moest een sprint beslissen wie derde zou worden. De jonge Clément Fernandez, net terug uit een blessure, haalde het daarin nipt voor de meer ervaren Ken van den Bulke!

Stijn van Boxstael vervolledigde met zijn vijfde plaats het podium overall. Bij de dames ging de zege naar Kristien Achten. In de tussenstand van de BAMS luisteren de leiders dan weer naar de namen (van links naar rechts) Kristien Achten (dames), Jef Smismans (elites), Bram Cools (U23), Joris Massaer (M1), Jean-Marc Monfort (M3) en Ken van den Bulke (M2).

Op de 65 kilometer ten slotte werd de snelste tijd gerealiseerd door Gery Bradefer voor Antoine Pirlot en Hans Jurgen Verselder. Sara Michielsens was op die afstand de snelste dame.

Chouffe Marathon 2017 – De volledige uitslag

Download (PDF, Onbekend)

Download (PDF, Onbekend)

Tussenstand BAMS na de Chouffe Marathon

Download (PDF, Onbekend)

Afspraak op 10 september in Bouillon, waar de finale plaatsvindt van de BAMS die tevens ook dienstdoet als het Belgisch kampioenschap marathon (op de 160 kilometer).

Links: www.chouffemarathon.com – De website van de BAMS