Eerste test | Canyon Grand Canyon WMN en Spectral WMN, specifiek voor vrouwen

Door Elodie Lantelme -

  • Techniek

Illustratieve afbeelding van het artikel: "Eerste test | Canyon Grand Canyon WMN en Spectral WMN, specifiek voor vrouwen"

Wanneer je een fiets uitbrengt die specifiek bedoeld is voor vrouwen, dan moet je dit als merk meteen goed doen. Canyon heeft dit goed begrepen, net zoals Liv – het fietsmerk van Giant dat speciaal ontwikkeld werd voor de vrouwelijke fietsters en wereldleider is in dit segment. Het volstaat al lang niet meer om de fietsen snel een roze of paarse kleur te geven, iets waarvan bij veel bikesters de haren recht omhoog komen te staan omdat ze niet graag in een hokje worden geduwd als zijnde ‘vrouwen die fietsen’. Nee, zij willen aanzien worden als ‘bikesters’! Voor een fietsmerk betekent dit dat je moet vertrekken van de specifieke vrouwelijke anatomie.

Het voordeel van een merk dat bekend staat voor de directe verkoop via internet, is dat het beschikt over een online maatcalculator om de meest geschikte fiets te vinden naargelang je lichaamsbouw (Perfect Position System).

Canyon bezit dan ook heel wat data die het geanalyseerd heeft. “We hebben de anatomische data verzameld van de bijna 70000 vrouwen die wereldwijd met een Canyon rijden,” aldus Katrin Neumann, de productmanager die verantwoordelijk is voor het vrouwengamma bij Canyon. “Daar hebben we nog cijfers aan toegevoegd van anatomische studies vooraleer het gemiddelde te berekenen.” Naast het feit dat vrouwen die met een Canyon rijden gemiddeld 1m68 groot zijn, bleek het grootste verschil tussen mannen en vrouwen zich in de armlengte te situeren. Deze is twee centimeter langer bij mannen, terwijl er slechts een halve centimeter verschil is tussen onze beenlengtes. En wat ook opviel, is dat maar liefst 39% van de vrouwen rondrijdt met een Small van framemaat, 38% met een XS en 10% met een XXS.

87% van de vrouwen rijdt dus met een fiets in de maten XXS tot S. De merken die unisex-modellen aanbieden, ontwikkelen hun producten echter vertrekkende van … een Medium. Canyon besliste dan ook om een Small als basis te nemen voor de ontwikkeling van zijn specifieke vrouwenmodellen. Dit heeft natuurlijk een impact op het frame en de werking van de ophanging. In 2016 lanceerde Canyon dan ook een specifiek gamma voor vrouwen onder de naam Canyon WMN. De eerste modellen die het levenslicht zagen waren race- en fitnessfietsen, maar sinds begin maart zijn daar ook twee MTB-modellen bijgekomen, de Grand Canyon WMN en de Spectral WMN. Wij woonden de presentatie van beide modellen bij en mochten ook al een eerste rondje afleggen aan hun stuur, maar daar vertellen we jullie meer over op de volgende pagina’s.

Klik hieronder om naar de volgende pagina te gaan:

Door Elodie Lantelme