Grand Raid Godefroy: de revanche van Massaer

Door Christophe Bortels -

  • Sport

Grand Raid Godefroy: de revanche van Massaer

Met de Grand Raid Godefroy kwam er afgelopen weekend een einde aan het tweede seizoen van de Belgian Ardennes Marathon Series. Vojo ging er ook langs en was op de mythische afstand van 160 kilometer getuige van het duel tussen Joris Massaer en Sébastien Carabin. 

Een kasteel, mist en het eerste ochtendlicht zorgen in Bouillon voor een mysterieus begin van de dag.

De inschrijvingstafels zijn zo goed als verlaten, wachtend op de deelnemers aan de kortere afstanden …

… want de deelnemers aan de 130 en 160 kilometer staan op dat moment al klaar aan de start.

In vergelijking met het Belgisch kampioenschap van 2017, dat toen hier in Bouillon werd gereden, missen we op het startblad onder meer de namen van Kevin Van Hoovels, Roel Paulissen en Julien Delaet. Wel van de partij zijn Joris Massaer, Sébastien Carabin en Ken Van Den Bulke.

7u30, we zijn vertrokken voor een heel lange dag die voor sommigen 14 uur zal duren.

Na twintig kilometer is het Bram Huysentruyt die een kopgroep van vijf door de Ardense bossen leidt. In zijn spoor volgen Sébastien Carabin, Joris Massaer, Clément Fernandez en Maxime Dony. Deze laatste is wel ‘maar’ van plan de 130 kilometer te rijden.

We hebben dit uitzicht over Frahan en de Semois al vaak bewonderd, maar het blijft prachtig.

Net zoals deze afdaling aan kilometer 35. Clément Fernandez voert het vijftal aan, maar jammer genoeg zal hij een tiental kilometer verderop lek rijden en de kopgroep moeten laten gaan.

En wat gezegd van deze singletrack naast de Semois? Heerlijk toch!

We zijn bijna half wedstrijd en vooraan blijft er nog een duo over. De namen: Joris Massaer en Sébastien Carabin.

Maxime Dony en Clément Fernandez volgen vijf minuten later.

Bram Huysentruyt, die zijn gezellen aan kilometer 40 moest laten gaan, hangt ondertussen al op elf minuten van het leidersduo.

Via een mooie afdaling dalen de deelnemers af naar de Semois, waar de lus van 90 kilometer tot een einde komt. Maar het is nog niet gedaan, want er wacht nog een tweede lus van 70 kilometer. Carabin en Massaer zijn nog steeds samen, maar dat zal niet blijven duren …

… want aan kilometerpaal 130 is het Joris Massaer die alleen aan de leiding doorkomt!

Nochtans had Carabin aan kilometer 120 eerst Massaer gelost, maar de man met de hamer sloeg even verderop ongenadig toe bij Carabin. Met als gevolg dat de Waal nu op twee minuten volgt van Massaer.

Clément Fernandez rijdt nog steeds op plaats drie, maar de verschillen zijn ondertussen enorm. Fernandez volgt al op 17 minuten van de koploper.

Maxime Dony heeft zijn gezellen van daarstraks vaarwel gezegd en is afgedraaid naar de zege op de 130 kilometer!

Voordat we de renners nog een laatste keer zien passeren voor de aankomst, bestuderen we de lokale fauna even. Wie weet naar welke naam deze rups (als het er al een is) luistert, laat het ons weten!

Met nog een tiental kilometer te gaan, hangt Joris Massaer nog steeds eenzaam aan de leiding.

Sébastien Carabin heeft zijn tweede adem gevonden, maar zijn achterstand is wel opgelopen tot vier minuten. In de finale van de Grand Raid Godefroy kan er echter nog veel gebeuren, dat hebben we al eerder meegemaakt.

Maar niet dit jaar. Joris Massaer is wel degelijk de beste en wint de 160 kilometer van de GRG in een tijd van 7u43. Daarmee spoelt hij zijn ontgoocheling van vorig jaar, toen hij derde werd na Paulissen en Van Hoovels, door!

Sébastien Carabin komt 3’19” later als tweede over de meet.

Clément Fernandez komt compleet leeg over de finish. Hij wordt knap derde.

Ken Van Den Bulke kwam te laat aan de start, maar wist toch nog als vierde te eindigen. Van Den Bulke was ook de beste bij de Masters 2. Bram Huysentruyt maakte de top vijf compleet.

Vier van de zes eindwinnaars van de Belgian Ardennes Marathon Series 2018 samen op het podium: Rony Vandael (Masters 3), Arne Broekmans (Masters 2), Joris Massaer (Masters 1) en Maxime Dony (Elite). Afwezig op dit podium zijn Kristien Achten, de winnares bij de dames, en Adrien Forthomme, de winnaar bij de U23.

De dag werd afgesloten met live-beelden van het WK Downhill en de zilveren run van Martin Maes.

Zo, daarmee zit het tweede seizoen van de BAMS erop. Tot volgend jaar.

Uitslag Grand Raid Godefroy 2018: Chronorace

DoorChristophe Bortels