Jordan Sarrou schrijft geschiedenis aan het einde van een natte Roc d'Azur!

Sport
9 October 2022 — Christophe Bortels

We zitten al op de laatste dag van de Roc 2022 en dus ook aan de laatste wedstrijd, maar wat voor één: de mythische Roc d’Azur! En dit jaar maakte de regen een race die normaal al zeer intens is, nog pittiger … Een uitzonderlijke editie in meer dan één opzicht, want Jordan Sarrou nam revanche op vorig jaar door eindelijk het record van overwinningen, dat hij tot nu toe samen in handen had met een zekere Miguel Martinez, over te nemen!

Zoals gewoonlijk was het onmogelijk om de start van de Roc d’Azur bij te wonen en op tijd in Fournel aan te komen. En natuurlijk is er geen sprake om de passage van de eerste renners in deze mythische afdaling te missen. Maar op de gewoonlijke plek stonden er bijna geen toeschouwers!

Want, zoals we vrijdag reeds in ons verslag over de Roc Marathon al kort vertelden, is de lange afdaling van Le Fournel heraangelegd. Het laatste deel is nu anders, want het oude traject is te veel weggespoeld en uitgesleten door zware regenval van de afgelopen maanden.

Maar voor de renners en toeschouwers is het geen verlies, verre van dat, want deze nieuwe finale is smaller, rotsachtig en heel technisch!

Om 8u55, enkele minuten voor het snelste schema, verschijnt de kopgroep reeds op de Fournel. Op de eerste lange klim ging het erg snel. Jordan Sarrou heeft een kleine voorsprong op enkele andere renners.

Bij die renners hebben we Hugo Drechou, winnaar van de Roc Marathon op vrijdag, en Andreas Seewald (hier op de foto), de wereldkampioen marathon van 2021 …

… maar ook Filippo Colombo, winnaar van de Roc d’Azur 2021, en Simone Avondetto, de U23 XC wereldkampioen.

Romain Bardet, neemt opnieuw deel aan de Roc d’Azur, en heeft 55 seconden achterstand op de leider. Terwijl Luca Braidot, winnaar van twee wereldbekerwedstrijden XC dit jaar, op iets meer dan een minuut volgt.

De Belg Sébastien Carabin heeft een achterstand van 1 minuut en 40 seconden.

Luca Schwarzbauer zit nog verder, maar met reden: kijk maar, hij gaat de Fournel af met een volledig lekke voorband!

Ondanks de regen, die sinds het begin van de wedstrijd uit de lucht kwam gevallen en het doorweekte terrein, blijft de Fournel verrassend goed berijdbaar.

In ieder geval is de afdaling een eenvoudige formaliteit voor Amaury Pierron, de eindwinnaar van de Wereldbeker Downhill van 2022, die zijn deelname aan de Roc Trophy (5 evenementen in 5 dagen) afrond met deze Roc d’Azur!

We trekken naar een ander hoogtepunt van de Roc d’Azur: de Col du Bougnon, op KM 35, waar er door de regen duidelijk minder toeschouwers zijn dan gewoonlijk.

De moeilijke omstandigheden vergemakkelijkten het werk van de organisatie en de volgers niet. Alle respect voor alle vrijwilligers, politie, enz. die een groot deel van de dag in de regen stonden.

De regen wordt nog heviger wanneer in een zee van paraplu’s een enkele man verschijnt.

Het is Jordan Sarrou! Is hij op weg naar een historische 4de overwinning in de Roc d’Azur na zijn ontgoocheling van vorig jaar?

Het ziet er alvast goed uit voor de Fransman, want hij heeft meer dan anderhalve minuut voorsprong met nog minder dan 20 kilometer van de 53 op het programma.

Op de 2de plaats zien we Hugo Drechou, in goede uitgangspositie voor een podiumplaats op de Roc d’Azur. Dit slechts twee dagen na zijn overwinning op de Roc Marathon. Ondanks zijn omschakeling naar de marathon heeft hij duidelijk niet al te veel aan efficiëntie ingeboet op de kortere afstand!

Twee mannen strijden voor de laatste podiumplaats: de Italiaan Jakob Dorigoni en de Duitser Andreas Seewald. Maar het duo heeft wel al 3 minuten achterstand op Jordan Sarrou.

Simone Avondetto zit momenteel 5de.

Er waren geen grote verrassingen meer in de finale van deze wedstrijd, die volledig in de regen werd verreden: Jordan Sarrou komt alleen aan de finish en kan van zijn overwinning genieten!

De Fransman wint de Roc d’Azur voor de vierde keer na 2014, 2016 en 2019, en breekt tegelijkertijd het record van drie overwinningen dat hij tot nu toe deelde met Miguel Martinez (1997, 2004 en 2013). Hij heeft evenveel overwinningen als Laurence Leboucher bij de vrouwen. Volgend jaar kan hij eventueel de eerste vijfvoudige winnaar worden.

Jordan Sarrou na zijn overwinning: “Op de tweede klim na Fournel nam ik de leiding en ik ging ik even voluit om te zien hoe de rest zou reageren. Ik zag dat ik een gat van 15 seconden had geslagen en daarna liet ik niet meer los, ik hield mijn ritme vast en dat werkte. Ik heb me goed vermaakt, het was een speciale editie maar erg leuk. Het was niet te glad, want het terrein is zanderig, dus er was grip en het was vrij goed te doen. Recordhouder worden met deze vierde overwinning is symbolisch en maakt me gelukkig. Het was mijn doel en het is geweldig om het seizoen zo af te sluiten!

Daags na zijn prachtige overwinning in de Roc Marathon, pakt Hugo Drechou een mooie 2de plaats in de Roc d’Azur, 2 minuten en 22 seconden achter Jordan Sarrou.

Andreas Seewald werd 3de, op drie minuten van de winnaar.

Het podium van de 2022 Roc d’Azur: Hugo Drechou (2de), Jordan Sarrou (1ste) en Andreas Seewald (3de).

De Italiaan Jakob Dorigani werd 4de.

Onderweg nog 5de, Simone Avondetto moest Aleksei Medvedev nog laten voorgaan en werd dus 6de.

Achter Hans Becking, die 7de werd, kunnen we een 8ste plaats noteren voor de Franse renner Thibaud Saint-Guilhem, die een volledig seizoen op de weg heeft afgewerkt, maar duidelijk zijn goede vaardigheden op de mountainbike heeft behouden.

Tweevoudig winnaar van de Roc Marathon, de Oostenrijker Daniel Geismayr, wordt 9de, terwijl Peeter Pruus de top 10 vervolledigt.

Filippo Colombo had Jordan Sarrou vorig jaar de overwinning en het record ontnomen, deze keer moest hij genoegen nemen met een 11de plaats

Bij de vrouwen startte Pauline Ferrand-Prévot voor deze Roc d’Azur de dag na haar historische 4de wereldtitel dit seizoen, en de Française zette haar momentum voort door opnieuw te winnen en te tekenen voor haar 2de overwinning op het evenement na een eerste succes in 2017! Het vrouwenpodium wordt vervolledigd door de Italiaanse Martina Berta en haar landgenote Giada Specia, vrijdag reeds 3de op de Roc Marathon.

Tot ziens tot 4-8 oktober 2023 voor een 39ste editie van de Roc d’Azur die hopelijk iets minder nat zal zijn!