Roc 2022 | Hugo Drechou wint de Roc Marathon in de sprint!

Sport
7 October 2022 — Christophe Bortels

Op de Roc d’Azur, betekent de vrijdag: de Marathon! En dit jaar is het, traditioneel langste, evenement op het programma met enkele kilometers uitgebreid tot 92 kilometer. Van Fournel naar de gevreesde betonplaat, via Roquebrune en de Col de Valdingarde … verslag van een wedstrijd waar er altijd bijzonder hard gestreden wordt.

Dit jaar kregen de deelnemers van de Roc Marathon om 7u30 maar liefst 92 kilometer voorgeschoteld, dit tegenover slechts 84 kilometer in 2021.

KM 12: om klokslag 8 uur is het Lukas Baum die als eerste opduikt in de vernieuwde Fournel afdaling (we komen hier nog uitgebreid op terug in ons Roc d’Azur verslag van zondag!).

Maar de Duitser is niet alleen, de eerste en zeer lange klim van de wedstrijd heeft nog geen breuken veroorzaakt en de renners volgen elkaar snel op. Vooraan vinden we Filippo Colombo, winnaar van de Roc d’Azur 2021, gevolgd door Andreas Seewald, die vorig jaar de Roc Marathon op zij naam schreef.

Een minuut achter de leiders vinden we Stéphane Tempier, die deelneemt aan een van de allerlaatste wedstrijden van zijn carrière (en de laatste in Frankrijk).

De Belg Sébastien Carabin, zaterdag nog 5de op het WK XTERRA in Molveno, heeft anderhalve minuut achterstand op de leiders.

In het midden van het pakt daalt een renner op volle snelheid de Fournel af, stijlvol en met het jasje open. Ja, het is Amaury Pierron! De winnaar van het algemeen klassement van de Downhill Wereldbeker van 2022 heeft zichzelf op deze Roc een uitdaging opgelegd: deelnemen aan de Roc Trophy, dat wil zeggen aan vijf evenementen in evenveel dagen. Hij stond woensdag aan de start van de Rallye Roc XC (met een mooie 32ste plaats), reed gisteren de Mid Roc, start morgen zijn 4de wedstrijd (een korte wedstrijd van 21km) en komt zondag aan de start op de Roc d’Azur. Dit is, denken wij, genoeg om enkele clichés over downhillers te doorbreken …

Als we Roquebrune en dus een derde van de wedstrijd naderen, verschijnt er een grote groep renners op kop.

Daarin zitten Hans Becking, zijn ploegmaat Peeter Pruus van het Buff Megamo team, Andreas Seewald, Diego Alfonso Arias Cuervo, Filippo Colombo, Hugo Drechou – derde lid van het Buff Megamo team, dat goed vertegenwoordigd is in de kopgroep! -, Europees kampioen Fabian Rabensteiner, Dario Cherchi, Lukas Baum, Aleksei Medvedev, Andrea Siffredi, Simon Stiebjahn, Lucas Grieco en Axel Roudil-Cortinat.

De 2022 U23 XC wereldkampioen Simone Avondetto zit in de achtervolging op een goede minuut, op de voet gevolgd door Andrin Beeli.

Stéphane Tempier ligt ondertussen meer dan 5 minuten achter. We zullen later vernemen dat de Fransman, duidelijk nog niet volledig fysiek hersteld van zijn overwinning in de Transvésubienne afgelopen zondag, de race niet uitreed.

Nog een bekend gezicht op deze Roc Marathon: Thomas Griot, meer gekend van XC dan van de marathon!

De Roc d’Azur samengevat in één beeld: mooie paden, zon en prachtige landschappen.

KM 53: De klim naar de Col de Valdingarde richtte schade aan en bracht de kopgroep terug tot 7 renners!

Filippo Colombo leidt de afdaling, met de drie Buff Megamo teamgenoten in zijn kielzog (Peeter Pruus, Hugo Drechou en Hans Becking). Aleksei Medvedev, Fabian Rabensteiner, Andrea Siffredi en 2021 Wereldkampioen Andreas Seewald sluiten de rij.

Verschillende kleine groepjes zitten in de achtervolging, elk met meer dan een minuut achterstand, respectievelijk aangevoerd door Simon Stiebjahn, Diego Alfonso Arias Cuervo en Sébastien Carabin.

Op kop in de Fournel afdaling, vervolgens in de grote groep vooraan in Roquebrune, maar ondertussen heeft Lukas Baum terrein verloren en kijkt nu op tegen een achterstand van 6 minuten.

KM 78: de afvalling vooraan wordt voortgezet. Het is een trio dat zich aandient tegenover de angstaanjagende klim bekend als de “betonplaat” vooraleer we echt naar de finale van deze Roc Marathon gaan!

Links, Andreas Seewald, rechts Fabian Rabensteiner, en tussen hen op enkele meters afstand, de Fransman Hugo Drechou.

Peeter Pruus en Filippo Colombo konden het tempo van de drie leiders niet bijhouden en volgen nu op een kleine minuut. We hebben geen tijd om te kijken wie er achter ligt, we gaan naar de finish …

… waar Fabian Rabensteiner en Hugo Drechou zich moeten klaarmaken voor een eindsprint!

Die er eentje is van stervende zwanen.

Voor ons is het moeilijk te zeggen wie als eerste over de streep kwam, maar Hugo Drechou weet het wel: hij wint deze Roc Marathon 2022! Niet slecht voor een cross-country renner die zich onlangs pas bekeerde tot marathon mountainbiken.

Hugo Drechou na zijn zege: “De eerste twee uur voelde ik helemaal geen pijn in mijn benen, ik was echt goed. Toen had ik ongeveer een uur lang wat problemen, maar gelukkig had ik mijn twee teamgenoten bij me. Ze vertraagden het tempo een beetje, zodat ik kon bekomen. Kortom, we deden het als een echte teamprestatie, een beetje zoals op de weg.

De hele race probeerde ik zo intelligent mogelijk te zijn, om mijn inspanningen te minimaliseren. Het is nu al twee of drie keer dat ik echt begin te begrijpen wat een marathoninspanning is. Ik kwam vol vertrouwen aan voor de sprint, maar Fabian was slim. Hij wist dat ik op kop de laatste rechte lijn in moest, dus blokkeerde hij me vlak daarvoor en had ik niet veel opties meer, ik moest alles geven tot het einde.

Toen ik over de streep kwam, voelde ik me erg tevreden. De laatste jaren waren niet makkelijk voor mij in de XCO, ik miste het goeie gevoel en nu heb ik reeds 5 overwinningen in 5 weken!

Fabian Rabensteiner viel op een sterkere renner vandaag, maar pakte een mooie 2de plaats.

Op de derde plaats vinden we de winnaar van vorig jaar, Andreas Seewald, die 57 seconden achter het duo Drechou/Rabensteiner eindigde.

Filippo Colombo, die een groot deel van de race aan de leiding lag, slaagt er uiteindelijk net niet in om op het podium te eindigen. Klaar voor een revanche op de Roc d’Azur op zondag?

Peeter Pruus werd 5de en viel aan de finish in de armen van zijn winnende ploegmaat.

De top 10 wordt vervolledigd door Simon Stiebjahn (6de), Axel Roudil-Cortinat (7de), Andrea Siffredi (8de), Hans Becking (9de) en Aleksei Medvedev (10de). De laatste twee van dit lijstje zie je op de foto hierboven.

Bij de vrouwen won Léna Gérault in 4u51, voor Estelle Morel en Giada Specia.