Anne Terpstra verovert brons op EK MTB München!

Sport
21 August 2022 — Jan Geys

De Europese titelstrijd van de vrouwen werd in totaal andere weersomstandigheden verreden dan de wedstrijd van de mannen de dag voordien (zie EK MTB München: de beelden van de nieuwe triomftocht van Tom Pidcock). Door de hevige regen werd het snelle parcours een stuk verraderlijker. Wie zich het beste uit de slag trok in die omstandigheden, lees je hieronder.

Bij de grote namen aan de start ontbrak Jenny Rissveds, maar de anderen waren wel aanwezig in het Olympiapark van Münhen in de hoop met een mooie medaille naar huis te keren.

Vanaf de start toonde het Franse duo Loana Lecomte en Pauline Ferrand-Prévot hun suprematie.

Pauline Ferrand-Prévot had haar zinnen duidelijk op een derde achtereenvolgende titel gezet en gooide haar jonge landgenote even later los.

Jolanda Neff deed aan het begin van de derde ronde hetzelfde met haar landgenote Alessandra Keller en zette daarmee haar achtervolging op Loana Lecomte in.

Op het moment dat de beslissing gevallen leek, was daar echter plots de pechduivel die PFP als slachtoffer van de dag koos. De meervoudige wereldkampioene sukkelde met een mechanisch probleem met haar aandrijving waarbij ze voet aan grond moest zetten om dit te herstellen. En dat kostte tijd, veel tijd.

Aan het einde van de derde ronde werd duidelijk hoe groot het verlies was voor Ferrand-Prévot. De wedstrijd kantelde nu in het voordeel van Loana Lecomte die maar liefst 54 seconden voorsprong telde op PFP.

De Française bleef echter wel op koers voor zilver, want de nummer drie in de wedstrijd, Anne Terpstra, volgde op dat moment al op meer dan twee minuten!

Het goud van Loana Lecomte kwam nadien niet meer in gevaar. Als boegbeeld van de nieuwe Franse generatie stak ze een week voor het belangrijke WK in Les Gets alvast de Europese titel op zak.

Pauline Ferrand-Prévot nam haar nederlaag sportief op en viel Lecomte aan de finish uitgebreid in de armen.

Anne Terpstra beleeft een droomseizoen. Na winst in de World Cup van Vallnord voegde ze gisteren ook een bronzen medaille toe aan haar collectie. Daarvoor moest ze wel diep gaan om Jolanda Neff van zich af te houden, die vierde werd.

De Deense Caroline Bohé ging met een vijfde plaats naar huis. Haar achterstand op Lecomte bedroeg wel maar liefst 4’29”!

Geen top tien voor Anne Tauber, die in München 14de werd. Lotte Koopmans werd 27ste. De vierde Nederlandse, Sophie von Berswordt, eindigde als 35ste op 2 ronden van Lecomte!

Ook de twee Belgische deelneemsters konden geen potten breken in München. Githa Michiels werd op de 29ste plaats de beste Belgische, Emeline Detilleux eindigde als 33ste.

Het podium met van links naar rechts Pauline Ferrand-Prévot, Loana Lecomte en Anne Terpstra.

Krijgen we volgende week in Les Gets een nieuw Frans duel? Neemt PFP wraak op haar verlies van vandaag? En wat doen Terpstra of Neff op dat WK? Je kan het volgende week uitgebreid volgen hier op Vojo!

Uitslag EK MTB München 2022:

Download (PDF, 211KB)

Foto’s copyright UEC