Belgian Ardennes Marathon Series: dit is de kalender voor 2022

Door Jan Geys -

  • Sport

Belgian Ardennes Marathon Series: dit is de kalender voor 2022

De Belgian Ardennes Marathon Series heeft zopas een eerste blik vrijgegeven op de kalender voor het volgende seizoen. Die kalender telt zeven wedstrijden, waaronder naast de klassiekers die trouw aan boord blijven ook een nieuwkomer. Ziehier alle info:

De organisatie achter de Belgian Ardennes Marathon Series (BAMS) hoopt natuurlijk dat het zesde seizoen een terugkeer naar de normale gang van zaken zal betekenen nadat 2020 helemaal de mist inging wegens corona en er in 2021 slechts twee wedstrijden zijn doorgegaan: de Grand Raid Godefroy en de Raid Bocq. Daardoor werden er dit jaar (logisch) voor het tweede jaar op rij ook geen eindwinnaars gekroond.

Als alles volgens plan verloopt, dan zal de BAMS in 2022 op 18 april openen met La Hallonienne in Grand Halleux. Naar goede gewoonte is de openingswedstrijd meteen ook de kortste van het seizoen. Vervolgens trekken we in juni naar La Reid voor de Ardennes Trophy (5 juni) – waar er punten kunnen gescoord worden in de marathons van 95 en 65 kilometer – en Malmedy voor de Raid des Hautes Fagnes (19 juni) waar de marathonrenners een rit van 115, 90 of 65 kilometer voor de wielen geschoven krijgen. Het is logisch dat de langste afstanden de meeste punten zullen opleveren voor het eindklassement.

Na deze drie klassiekers is het halfweg het seizoen tijd om kennis te maken met een nieuwkomer. Op 31 juli vindt de eerste editie plaats van de Hard’n Rochefort Marathon. De organisatie achter deze nieuwe MTB-marathon heeft zijn sporen echter al verdiend met de driedaagse Ultra Raid des 3 vallées. Drie weken later trekken we naar de regio rond Houffalize voor de Chouffe Marathon (21 augustus). Ook daar heb je de keuze tussen 95 of 65 kilometer.

In september 2022 zal dan het doek vallen over de zesde uitgave van de BAMS, maar niet vooraleer er nog twee wedstrijden worden afgewerkt. Om te beginnen op 11 september de Grand Raid Godefroy in Bouillon die een week later gevolgd wordt door de finale: de Raid Bocq in de provincie Namen. In Bouillon kies je tussen 120, 90 en 70 kilometer; in Anhée tussen 105 en 75 kilometer.

Het puntenbarema wijzigt niet en ook volgend jaar kunnen er bonuspunten verdiend worden (vanaf drie wedstrijden waaraan wordt deelgenomen).

Kalender Belgian Ardennes Marathon Series 2022:

  • 18 april 2022: La Hallonienne
  • 05 juni 2022: Ardennes Trophy
  • 19 juni 2022: Raid des Hautes Fagnes
  • 31 juli 2022: Hard’n Rochefort Marathon
  • 21 augustus 2022: Chouffe Marathon
  • 11 september 2022: Grand Raid Godefroy
  • 18 september 2022: Raid Bocq

Meer info via www.marathonmtb.be

DoorJan Geys