Belgian Enduro Cup 2018: alles wat je moet weten!

Sport
22 December 2017 — Jan Geys

Enkele weken nadat we hier al de kalender van de Belgian Enduro Cup 2018 mochten vrijgeven, zijn we er nu terug met wat meer details over het volgende seizoen. Dit is het belangrijkste dat je dient te weten:

5 wedstrijden

De data zijn niet meer gewijzigd sinds de aankondiging van de kalender en het is dus Rendeux dat op 8 april de spits zal afbijten van de Belgian Enduro Cup 2018 (kortweg BEC 2018).

Een maand later, op zaterdag 5 mei, zien we elkaar weer in Remouchamps voor de ondertussen beruchte Amblève Légende Enduro. De Amblève Légende Marathon van daags nadien verlaat de BAMS en slaat een nieuwe, meer technische richting uit. “Bedoeling is om er een soort mini-Transvésubienne van te maken,” aldus organisator Bobaf Compère.

In tegenstelling tot 2017, toen de wedstrijd finaal nog geannuleerd werd, zal de Enduro des Hautes Fagnes in 2018 wel plaatsvinden, en dit op zaterdag 23 juni. Ook hier zal de endurowedstrijd daags nadien gevolgd worden door een marathon, de Raid des Hautes Fagnes die wel nog deel uitmaakt van de BAMS.

Na de tradtionele zomerstop keert de BEC in september nog twee keer terug: eerst is er op zaterdag 8 september de Enduro du Grand Raid Godefroy in Bouillon, een week later gevolgd door de slotmanche in Daverdisse, de Enduro de la Lesse.

Er werd enkele weken geleden ook een ‘top secret’-manche aangekondigd, op zaterdag 26 mei, maar doordat deze wedstrijd daags voor het Belgisch kampioenschap Enduro (in Neupré) stond gepland werd deze afgevoerd van de kalender.

Vanaf 2018 wordt de BEC door de Belgische wielerbond trouwens officieel erkend als de Belgische Beker Enduro, een mooie beloning voor het werk van alle betrokkenen.

Een uniform inschrijvingsbedrag

De verschillende organisatoren zijn ook overeengekomen om overal hetzelfde inschrijvingsbedrag te vragen. Dit bedrag is vastgesteld op 35 euro per wedstrijd (exclusief de licentie van 8 euro voor niet-licentiehouders). Voor de tijdsopname is men er niet in geslaagd om voor een uniform systeem te kiezen. Zo zal Chronorace de tijdsopname verzekeren tijdens de Enduro du Grand Raid Godefroy, RIS die van de Amblève en Sportident tijdens de drie andere manches. De inschrijvingen zullen dus niet langer via de website van Chronorace verlopen, maar wel via de websites van de diverse organisaties.

Technische zone

Tijdens de persconferentie kregen we ook te horen dat er tijdens de wedstrijden technische zones zullen voorzien worden met als doel om (in de mate van het mogelijke) de technische assistentie te kunnen controleren. Wel moet nog bepaald worden of het enkel om een neutrale technische assistentie zal gaan, of dat deze zone wordt voorbehouden voor de mecaniciens van de deelnemers. Vanaf 2018 zullen enkel de wielen (en niet het frame, de voorvork en de wielen) nog voorzien worden van een sticker.

Videobeelden

Voortaan zal elke wedstrijd van de BEC ook vereeuwigd worden door een camerateam. En natuurlijk kan je na afloop van elke wedstrijd ook hier bij Vojo – mediapartner van de BEC – terecht voor tekst en beeld.

De e-bikes openen het bal

Ook in 2018 zijn de e-bikes weer welkom en voor hen is er een apart klassement voorzien. De e-bikes zullen telkens als eerste op pad gestuurd worden tijdens de specials.

Klassement

De puntenindeling per manche blijft behouden, net zoals het principe dat enkel de vier beste (van de vijf) uitslagen meetellen voor het eindklassement. Anders gezegd, hij of zij die aan alle manches deelneemt kan het zich veroorloven om een keertje op te geven (door pech) terwijl de anderen zich geen misstap kunnen veroorloven.

Kalender Belgian Enduro Cup 2018

08 april – Papa’s Trail Duro – Rendeux
05 mei – Legenduro Amblève – Remouchamps
23 juni – Enduro des Hautes Fagnes – Malmedy
08 september – Grand Raid Godefroy Enduro – Bouillon
16 september – Enduro de la Lesse – Daverdisse

Meer info op www.endurocup.be