Dubbelslag voor Mathias Flückiger in Leogang!

Sport
13 June 2021 — Jan Geys

Mathias Flückiger liet dit weekend in Leogang geen kruimel achter voor de concurrentie. Vrijdagavond was hij al de beste in de shorttrack en vandaag deed hij daar nog winst in de crosscountry bovenop. Als toetje neemt hij ook nog de leiderstrui van de wereldbeker over van Mathieu van der Poel.

Mathias Flückiger was uiteraard dolgelukkig met zijn derde wereldbekerzege uit zijn carrière. Als topfavoriet het afmaken, is moeilijker dan het lijkt! In het begin van de wedstrijd moest Flückiger vooral het tempo ondergaan van de Tsjech Ondrej Cink. Pas in de derde ronde kon de Zwitser een keertje overnemen, maar op dat moment zat er al niemand meer in het wiel van het leidersduo.

Al verkeerde ook Anton Cooper in een begenadigde dag, want de Nieuw-Zeelander bleef lange tijd op een handvol seconden hangen. Cooper zou als derde eindigen en dat is zijn eerste podium sinds zijn sprintnederlaag tegen Nino Schurter in 2018 in Nove Mesto.

De nummer drie kennen we daarmee al, maar de winnaar nog niet. Cink leek de sterkste bergop, Flückiger bezat dan weer over de beste papieren wanneer het bergaf ging. Toch zou Flückiger net bergop een eerste prik uitdelen. We zijn dan al in de voorlaatste ronde, maar Cink kon het gat terug dichtrijden. Bergaf dan maar eens opnieuw proberen, moet Flückiger gedacht hebben, en stilaan kwamen er barstjes in het pantser van de Tsjech. Zes seconden werden er acht en aan de finish zou het verschil uiteindelijk 14 seconden bedragen.

Na Mont-Sainte-Anne in 2018 en Albstadt in 2019 is dit de derde wereldbekerzege uit de carrière van kersvers Zwitsers kampioen Mathias Flückiger. Een ontgoochelde Ondrej Cink jaagt na Leogang zijn eerste World Cup nog steeds na.

Voor de laatste podiumplaatsen ging het er nog bitsig aan toe. De Zwitser Thomas Litscher en de Spanjaard Jofre Cullell leken op weg om onder elkaar uit te maken wie als vierde en als vijfde zou eindigen, maar een beresterke Thomas Griot besliste daar anders over. De Fransman rook zijn kans en viel samen met de Roemeen Vlad Dascalu op de nek van Litscher, die Cullell even daarvoor van zich had afgeschud.

Griot (foto), Dascalu en Litscher trokken samen naar de meet, waar Litscher van pure frustratie zijn stuur een paar meppen verkocht terwijl hij Griot en Dascalu voor hem de plaatsen vier en vijf zag wegsnoepen. Litscher werd zesde. Nog slechter verging het Cullell, de Spanjaard verloor aan het slot nog vijf minuten – vermoedelijk door een technisch euvel – en werd pas 47ste terwijl hij enkele minuten eerder het podium nog binnen handbereik had!

Ook Milan Vader kreeg zijn dosis pech. De Nederlandse kampioen wist zijn plaats op de eerste startrij goed te verzilveren en was bij de start mee met de kopgroep. In de eerste ronde stond hij echter stil in de tech zone waar hij meer dan een minuut verloor. Vader kwam na die eerste ronde als 38ste over de meet en eindigde na een inhaalrace nog als 14de. Daar had duidelijk meer ingezeten.

Belgisch kampioen Jens Schuermans werd 25ste, Pierre de Froidmont 37ste en Rob Vanden Haesevelde 93ste.

Doordat Mathias Flückiger in Leogang de volle buit mee naar huis nam en door de afwezigheid van Mathieu van der Poel, is de Zwitser tevens de nieuwe leider in de tussenstand van de wereldbeker. De volgende manche vindt plaats van 2 tot 4 juli in Les Gets.

Uitslag wereldbeker MTB Leogang 2021 mannen:

Download (PDF, 184KB)

Tussenstand wereldbeker MTB 2021 mannen:

Download (PDF, 181KB)

De andere uitslagen van de World Cup MTB 2021 in Leogang: Shorttrack – Elite vrouwen