Kalender wereldbeker XC Marathon 2024: slechts 3 manches!

Door Jan Geys -

  • Sport

Kalender wereldbeker XC Marathon 2024: slechts 3 manches!

Eindelijk! Bijna vier maanden na de publicatie van de wereldbekerkalender voor de andere disciplines hebben de UCI en Warner Bros. Discovery eindelijk de kalender van de wereldbeker XC Marathon onthuld, waarvan we tot nu toe niet wisten wat te verwachten. En het minste wat we kunnen zeggen is dat het wachten niet de moeite waard was: in het seizoen 2024 staan ​​er slechts 3 manches gepland.

Beginnen doet de wereldbeker XCM in het Tsjechische Nové Město in hetzelfde weekend als de XCO/XCC (van 24 tot 26 mei). Daarna gaat het naar de Franse Haute-Savoie waar tussen 29 juni en 7 juli alle disciplines van de UCI MTB World Series aan bod komen. Of de Marathon net als vorig in Morzine zal plaatsvinden, is op dit moment nog niet geweten. De finale van de World Cup XCM vindt plaats aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, in Lake Placid, waar in het weekend van 27-29 september ook een XCO en XCC op het programma staan. En daarmee zit ons overzicht van de wereldbeker XC Marathon 2024 er al op!

We dachten nochtans dat het moeilijk zou zijn om slechter te doen dan de vier manches van vorig jaar (een aantal dat echter goed werd ontvangen door de coureurs in dit debuutjaar), maar nogmaals laten de bestuursorganen van onze sport zien dat ze er altijd in slagen ons te verrassen … op een niet al te beste manier.

Van buitenaf gezien is deze kalender des te teleurstellender omdat de manche die verdwijnt (als we Snowshoe buiten beschouwing laten, dat dit jaar het decor is van het WK XCM en in de wereldbeker vervangen wordt door Lake Placid) het Italiaanse Finale Ligure is. In onze reportage van 2023 kun je zien dat deze legendarische MTB-spot voor een spectaculair circuit had gezorgd: XCM World Cup 2023 Finale Ligure: een marathon met heuse enduro-trails. De organisator heeft nog niet gereageerd op onze pogingen om contact op te nemen, maar we zullen het artikel later bijwerken als we zijn reactie hebben.

Uiteraard roept dit vragen op over de interesse van de UCI en Warner Bros. Discovery voor de marathondiscipline. Toen we in 2022 vernamen dat de discipline op dezelfde voet deel uitmaakte van de overeenkomst die tussen de internationale federatie en de Amerikaanse mediagroep werd gesloten als XC, DH en enduro, waren de reacties genuanceerd, maar de angsten van de organisatoren betroffen vooral het gebrek aan communicatie rond het onderwerp. Want iedereen was het er wel over eens dat het logisch was om een ​​wereldbeker te creëren om de marathon weer op hetzelfde niveau te brengen als vlaggenschipdisciplines als XC en DH.

Het ingevoerde systeem bevatte zelfs enkele hele goede ideeën, zoals een “Open” evenement op hetzelfde parcours als de Elites, zodat iedereen op hetzelfde parcours kon racen als de beste ter wereld. Een mogelijkheid die alleen gedeeld wordt met het nieuwe wereldkampioenschap enduro, en trouw aan de geest en geschiedenis van deze twee disciplines. Ook voor 2024 is er op dit vlak geen verandering te melden, deze Open evenementen zullen dit jaar nog bestaan ​​en dit in alle manches van de wereldbeker XC marathon.

Met slechts drie manches is het moeilijk om deze serie een echte wereldbekerstatus te geven … ook al heeft ze op zijn minst de verdienste dat ze niet alleen in Europa wordt georganiseerd, zoals de World Cup Enduro dit jaar. Dat een marathon ingewikkelder te organiseren is dan een XCO is duidelijk: de afstand maakt de zaken aanzienlijk moeilijker qua beschikbare ruimte, veiligheid, in beeld brengen, enz.

De vraag rijst of Warner Bros. Discovery er echt alles aan gedaan heeft om de marathonrenners een geweldig seizoen 2024 aan te bieden, of dat men van plan is dit speeltje met het badwater weg te gooien? Antwoord over een jaar met de kalender van 2025?

De kalender van de andere disciplines: Wereldbeker MTB 2024: een kalender met tal van verrassingen

DoorJan Geys