Mondraker: het gamma voor 2023 en de nieuwigheden!

Door Jan Geys -

  • Techniek

Mondraker: het gamma voor 2023 en de nieuwigheden!

Mondraker heeft zojuist de sluier gelicht over het gamma voor 2023. Het merendeel van de modellen die we al kennen ondergaan slechts eenvoudige wijzigingen in de keuze van de onderdelen of de kleuren, maar bij de aluminium versies zien we toch ook enkele nieuwigheden. Een overzicht:

Naar eigen zeggen heeft het merk uit Alicante voor 2023 het meest performante en complete assortiment dat ze ooit hebben gemaakt. De goedgevulde catalogus telt maar liefst 68 modellen voor uiteenlopende budgetten en disciplines. Mondraker geeft echter aan dat het niet nog niet van plan is om het daarbij te houden en wil de komende jaren blijven innoveren zoals het de afgelopen jaren heeft gedaan.

Vooraleer we aan het overzicht beginnen, geven we nog even de nomenclatuur van Mondraker mee. De regel is eenvoudig: hoe meer de letter “R” in de modelnaam voorkomt, hoe luxueuzer het model is. Zo is bijvoorbeeld de F-Podium DC in oplopende prijsvolgorde verkrijgbaar in F-Podium DC, gevolgd door de F-Podium DC R en ten slotte de F-Podium DC RR.

XC: de Chrono-familie groeit en verwelkomt de “DC”!

Chrono is het goedkopere (dan de Podium-serie) crosscountry-platform van Mondraker.Net als in 2022 wordt de Chrono aangeboden in carbon en aluminium versies, in beide gevallen op 29″-wielen en met 100 mm veerweg.

Het jaar 2023 brengt zijn deel van nieuwe kleuren mee en een verandering met betrekking tot de voorvork: de high-end versie (carbon Chrono RR) ruilt zijn Rockshox SID SL Ultimate in voor een Fox 32 SC Factory.Voor de rest merken we geen veranderingen aan dit model dat nog steeds op pad wordt gestuurd met een Sram GX Eagle-aandrijving, Sram Level T-remmen en Mavic Crossmax SL S-wielen. Het refrein is hetzelfde voor de carbon R-versie, die zijn RockShox SID SL Base-vork verwisselt tegen een Fox 32 Rhythm.

De aluminium uitvoering van de Chrono is verkrijgbaar in twee modellen, telkens in 2 kleuren: de Chrono (bovenste foto’s) en de Chrono R (onderste foto’s).In vergelijking met 2022 is het Fox dat nu op de R-versie belast is met de vering vooraan (een 32 Rhythm).

Een van Mondrakers noviteiten voor 2023 is de Chrono DC.Maar waar is DC een acroniem voor?Gewoon “downcountry”, namelijk de recente trend in de zoektocht naar veelzijdigheid in bepaalde modellen die bedoeld zijn voor crosscountry.De Mondraker Chrono DC heeft vooraan een veerweg van 120 mm (waar de Chrono slechts 100 mm biedt), een balhoofdhoek van 68,5° (vergeleken met 70° voor de Chrono), standaard een telescopische zadelpen en de mogelijkheid om banden te monteren tot 2.4″ breed. Hij zal beschikbaar zijn in twee montages: Chrono DC en Chrono DC R.

XC Race: nieuwe kleuren voor de Podium en F-Podium

Voor 2023 krijgt het F-Podium/Podium-gamma nieuwe kleuren; het gamma bestaat nog steeds uit 8 modellen:

De wedstrijdgerichte hardtail, de Podium, wordt aangeboden in 3 versies: Podium, Podium R en Podium RR SL, respectievelijk van links naar rechts in de galerij hierboven.De kleuren gaan hand in hand met de montage. Bij de onderdelen vallen er geen grote wijzigingen te noteren ten opzichte van 2022.

Ook bij de onderdelen van de XC full-suspension van het Spaanse merk, de F-Podium, verandert er niets. Qua kleuren is de F-Podium nu gekleed in oranje en zwart, terwijl de F-Podium R de kleuren groen en zwart draagt.

En tot slot is er de F-Podium DC met zijn 120/115 mm veerweg (voor/achter) voor de veeleisende circuits. Deze is net zoals in 2022 verkrijgbaar in 3 versies: DC, DC R en DC RR. De duurste versie (F-Podium DC RR) profiteert van de nieuwe TwistLoc van RockShox.

Trail: de Mondraker Raze, voortaan ook in aluminium!

De carbon Mondraker Raze (lees: Test nieuw | Mondraker Raze: een kruising van twee werelden?) is heel succesvol gebleken en daarom heeft Mondraker beslist om hem nu ook in een aluminium versie aan te bieden.

Deze aluminium versie heeft het voordeel dat hij dezelfde geometrie en identieke kinematica biedt als de carbon versie, maar dan voor een lagere prijs!Dit model met 150/130 mm veerweg profiteert van het “Zero Suspension System” en is het kleine broertje van de Foxy. Deze aluminium Mondraker Raze wordt te koop aangeboden in 2 montages:

  • Raze (in zwart en grijs): RockShox 35 Gold RL-vork met 150 mm veerweg, Fox DPS Performance-demper, Sram SX-aandrijving, MDK-EP1-wielen en een Onoff Pija telescopische zadelpen.
  • Raze R (in rood en grijs): Fox 36 Rhythm-vork met 150 mm veerweg, Fox DPS Performance-demper, Sram GX-aandrijving, Mavic Crossmax XL-wielen en een Onoff Pija telescopische zadelpen.

De originele carbon Raze maakt uiteraard nog steeds deel uit van de catalogus voor 2023 van het Spaanse merk, met een nieuwe kleur voor elke assemblage van dit model: links zie je de carbon Raze R in grijs en oranje en rechts de Raze RR in mauve en blauw.Beide ruilen voor deze vintage 2023 hun paar DT Swiss XM1700-wielen in tegen Mavic Crossmax XL S-exemplaren.

De carbon Raze RR SL is de duurste versie van dit model. Hij is uitgerust met de laatste nieuwe Sram XX1 AXS en een set Crossmax Carbon XL R-wielen van Mavic.

Enduro: pitstop en nieuwe wielen voor de Foxy

De Foxy is het enduromodel van Mondraker. Hier geniet je van een veerweg van 160/150 mm en heb je de keuze uit aluminium en carbon voor het frame.

Bij het aluminium model zijn er twee versies verkrijgbaar: Foxy en Foxy R (van links naar rechts). Voor de jaargang 2023 worden deze uitgerust met andere wielen, met name de LG1 EN-wielen van E*Thirteen.

De carbon versie is verkrijgbaar in 3 verschillende samenstellingen: R, RR en XR.Het instapmodel (de carbon Foxy R) profiteert van een verbeterde voorvork voor 2023 door van een Fox 36 Rhythm over te stappen op de 36 Performance met een veerweg van 160 mm.Net zoals op de RR-versie is het E*Thirteen dat de aluminium LG1 EN-wielen levert.

De XR-versie van de carbon Foxy (in het geel aan de rechterkant) is een nog radicalere versie met 170 mm veerweg vooraan. Deze is uitgerust met een Sram XO1 AXS-derailleur en een paar carbon LG1 EN-wielen van E*Thirteen.

Super-Enduro: nieuwe remmen voor het topmodel

Mondraker maakt al enkele jaren plaats in het gamma voor de SuperFoxy die, gezien zijn naam, bedoeld is voor “Super-Enduro”… Dit is een meer agressieve variant van de bekende Mondraker Foxy en biedt 170/160 mm veerweg.Net als bij het grootste deel van het assortiment van het merk, is het model verkrijgbaar in zowel aluminium als carbon.

De aluminium SuperFoxy is in twee verschillende montages verkrijgbaar en is voor modeljaar 2023 uitgerust met E*Thirteen LG1 EN-wielen en Sram DB8-remmen met minerale olie. Het instapmodel is uitgerust met een Fox 38 Rhythm tegenover een Öhlins RXF 38 voor de R-versie.

Ook de carbon instapper is uitgerust met E*Thirteen LG1 EN-wielen en de RR-versie komt voortaan tot stilstand met Sram Code Ultimate-remmen.

E-bike: met het Smart System van Bosch

In 2023 stapt Mondraker over op het Smart System en de “Tour+”-modus op alle fietsen die zijn uitgerust met de Bosch Performance Line CX-motor, zoals de Level, de Crafty, de Prime of de Chaser.

Van de ene verrassing komt de andere: de e-bikes van Mondraker krijgen in 2023 een nieuw bedieningsscherm bovenop de bovenbuis.Dit kan worden bediend met een draadloze stuurbediening, die kleiner en ergonomischer is dan de LED-bediening die al op veel modellen te vinden is.

Level: met Öhlins op de nieuwe Level XR

De Mondraker Level is de “grote” e-bike van het Spaanse merk, met een aluminium platform dat 180/170 mm veerweg biedt (voor/achter).De R- en RR-versie stonden al in de catalogus van 2022, maar in 2023 verschijnt er nu ook een model dat volledig is uitgerust met veringen van Öhlins (RXF 38-vork en een TTX22-demper).Net als de rest van het gamma is hij uitgerust met een Bosch Performance Line CX-motor en profiteert hij van het Smart System.

Crafty: nieuwe kleuren voor een nieuw jaar

De Crafty is het enduromodel met ondersteuning. Dit 160/150 mm platform wordt in 2023 geleverd in 3 nieuwe kleuren.

Het verschil tussen de Crafty RR (links) en de Crafty XR (rechts)?De eerste heeft een paar Mavic E-Deemax wielen en een set veringen van Fox,terwijl op de XR-versie een Mavic E-Deemax S en een Öhlins-combo (RXF 38-vork en TTX-demper) worden gevonden.

De carbon Mondraker Crafty wordt aangeboden in 4 versies: de R (in beige en zwart) rolt op een paar Mavic E-Deemax wielen, terwijl de RR (in oranje en zwart) profiteert van het superieure E-Deemax S model. The carbon Crafty XR valt op met een Öhlins RXF 38-vork en een TTX-demper van dezelfde fabrikant.De carbon Crafty R SL is uitgerust met een Sram XX1 AXS-aandrijving, carbon E’Spec Race-wielen van E*Thirteen en Sram Code Ultimate-remmen.

Dusk & Chaser: de enduro e-bikes blijven op koers

De Mondraker Chaser, een aluminium model met een veerweg van 160/150 mm, zal in 2023 in 3 nieuwe kleuren beschikbaar zijn. Het instapmodel (verkrijgbaar in glinsterend grijs of helderblauw) is voorzien van een LED-bediening van Bosch om de Performance Line CX-motor te bedienen, terwijl de R-versie (in het wit, op de rechterfoto) profiteert van de nieuwe en discretere bediening van Bosch.

Op de Dusk vinden we Shimano’s EP600-motor terug, een waardige opvolger van de E-7000.De Dusk R gaat op pad met de Shimano’s EP801-motor.Deze aluminium e-bike biedt 160/150 mm veerweg (voor/achter) en kan zijn autonomie vergroten tot 990 Wh dankzij een range extender die direct op de bidonhouder wordt geplaatst.

Meer info via https://mondraker.com

Onze reviews van Mondraker kan je hier nalezen: www.vojomag.nl/?s=mondraker

DoorJan Geys