Nieuw 2021 | Schwalbe G-One R: razendsnelle raket

Techniek
5 June 2021 — Jan Van Herck

De zomer is in aantocht, de gravelevents krijgen opnieuw groen licht en iedereen staat te popelen om het beste van zichzelf te geven. Geen beter moment om een nieuwe raket te lanceren, dachten ze bij bandenfabrikant Schwalbe. Wij reden alvast enkele gravel rides met de razendsnelle G-One R.

Het G-One (gravel)gamma is alweer een telg rijker. Naast de Speed (geen profiel), de Allround, de Bite en de Ultrabite (het meeste profiel) komt Schwalbe op de proppen met de G-One R en al bij de eerste aanblik merk je dat men bij deze versie een heel nieuwe weg is ingeslagen. Het profiel op de band heeft namelijk de vorm van een boomerang.

Een V-vormig of visgraatpatroon komt men nog wel eens tegen op een gravelband, maar voor Schwalbe is dat een unicum. Alle andere banden uit het gravelsegment hebben namelijk noppen met een eerder ronde vorm. De ‘boomerang’ moet voor een verlaagde rolweerstand zorgen tijdens passages over vlot bollende gravelstroken en je snelheid tijdens de zomermaanden nog wat opkrikken.

Daarnaast valt ook de soepele constructie van diezelfde V-vormige noppen op. Als je erover wrijft, bewegen ze zelfs een klein beetje mee. Dit moet volgens de producent de grip ten goede komen. De eerste ritten bevestigen dat trouwens. De band beweegt vlot over gemakkelijke gravelwegen en behoudt stevig zijn grip in de bochten.

Een mogelijk nadeel van dat soepele rubber (Addix Race Compound) zou wel eens de duurzaamheid kunnen zijn. Onze testritten met deze fonkelnieuwe band waren echter te kort om hier nu al een gefundeerde uitspraak over te doen. Maar na meer testkilometers komen we hier zeker op terug.

Bijkomend zorgt een V-Guard lekbescherming – die snijbestendig en extreem licht is en gemaakt van een materiaal dat ook wordt gebruikt voor kogelwerende vesten – voor een extra bescherming tegen snakebites en andere doorboringen van de band. Ook hier bevestigt de eerste indruk hetgeen men beweert. De band is sterk, stabiel en kan tegen een stootje. Op geen enkel moment voelt de band slap of instabiel aan, zelfs niet wanneer je met relatief lage bandendruk (2,3 bar) op pad gaat.

Het tubeless maken van de band verloopt supervlot dankzij de TLE (tubeless easy) techniek en de zogenaamde “sealing lip” (de hieldraad van de band) helpt bij die vlotte montage. Deze Schwalbe G-One R wordt voorlopig enkel aangeboden voor 28 inch wielen en is in 2 versies beschikbaar: 40 en 45 millimeter breed. Wil je knallen deze zomer? Dan is de G-One R zeker iets voor jou! Wij voeren de trainingsarbeid alvast op en kijken uit naar een intensievere test van deze band.

De nieuwe Schwalbe G-One R is vanaf eind juni 2021 verkrijgbaar in de fietsvakhandel. De adviesprijs bedraagt 69,90 euro.

Meer info via www.schwalbe.com