Nieuw 2023 | Canyon Spectral:ON: nu ook met een Canyon App

Techniek
16 May 2023 — Jeffry Goethals

De vernieuwde Spectral:ON was, bij zijn lancering vorig jaar, het begin van een nieuwe generatie Canyon e-mountainbikes. Grotere batterijen, krachtigere motoren en meer integratie. Voor 2023 werd de fiets subtiel aangepast: een verende voorvork met iets meer veerweg, de nieuwe Shimano EP801 motor en … de nieuwe versie van de Spectral:ON wordt gebruikt als lanceerplatform van een gloednieuwe Canyon App! 


Op één uitzondering na zijn alle fietsen van de nieuwe Spectral:ON collectie uitgerust met een 160mm vork. Die centimeter extra veerweg, in vergelijking met vroeger, geeft de rijder net iets meer reserve bij technische afdalingen en maakt tegelijk de balhoofdbuishoek ongeveer een halve graad vlakker om de fiets een beetje stabieler te maken bij hoge snelheid. Enkel de LTD editie (zie foto) met de Flight Attendant technologie heeft nog een 150mm vork.

Op elke nieuwe Spectral:ON staat nu de nieuwste versie van de Shimano EP8 motor (de EP801) en die heeft een piekvermogen van 600 watt, wat het verschil met de Bosch motoren zou moeten verkleinen. Voor de rest is er nog steeds de keuze tussen Canyon hun eigen 720 of 900Wh batterijen, die ook gebruikt worden op de nieuwe Torque:ON.

In vergelijking met de Strive:ON, is de Spectral:ON een e-mountainbike die door zijn geometrie en lager gewicht speelser rijdt, maar minder stabiliteit gaat bieden bij hoge snelheid. De zitbuishoek is ook niet zo extreem, maar de zitbuis is nog steeds heel kort … waardoor je met een lange dropper post kan rijden. Net als de Strive:ON en Torque:ON is de Spectral:ON alleen verkrijgbaar als een mullet. Dus met een 29″ voorwiel en een 27,5″ achterwiel.

Modellen, prijzen en beschikbaarheid

De 2023 modellen hebben enkele glanzende nieuwe kleurstellingen en er zijn, wegens de grote vraag, ook meerdere volledig zwarte stealth-fietsen. Canyon heeft met de Spectral:ON CFR LTD een echte droomfiets samengesteld. Dit topmodel is gebouwd rond het ultralichte en duurzame Canyon Factory Racing (CFR) frame dat alleen gebruik maakt van de hoogste kwaliteit carbon vezels en is voorzien van de gloednieuwe SRAM Eagle AXS Transmission aandrijving in combinatie met de RockShox Lyrik Ultimate voorvork en Super Deluxe Ultra schokdemper, beide met draadloze Flight Attendant bediening.

De Spectral:ON CFR heeft hetzelfde compromisloze frame als de CFR LTD en is uitgerust met Fox veringen en de Shimano XT Di2.  De Spectral:ON CF 8 en 7 hebben een iets zwaarder – maar nog steeds volledig carbon – frame en dezelfde Shimano EP801 motor.

Op 13 juni komt er nog een model bij: de vernieuwde Spectral:ON CF 9, waarvan de specificaties en details dan op de website van Canyon zullen worden gepubliceerd.

De Spectral:ON collectie begint met de Spectral:ON CF 7 van 4999 euro met een 720 Wh batterij en eindigt met de Spectral:ON CFR LTD van 11999 euro (720 Wh) of 12399 euro (900 Wh). Op 13 juni komt er nog een model bij: de vernieuwde Spectral:ON CF 9, waarvan de specificaties en details dan op de website van Canyon zullen worden gepubliceerd.

Alle modellen van de Spectral:ON, behalve dus de CF 9, zijn vanaf nu te bestellen op de website van Canyon.

De Canyon App

 

Op de Spectral:ON werd er een IOT-module geïntegreerd, die een GPS functie heeft en de locatie van je fiets registreert en een alarmmelding kan versturen als er iets fout met je fiets gebeurt. Deze module verbindt met je smartphone via een gloednieuwe Canyon App.

Lionel Guicherd-Callin, Global Director Canyon Connected, legt de filosofie achter de app uit: “We hebben de Canyon App gemaakt om elke stap van het bezitten en rijden van een Canyon te vereenvoudigen en te stroomlijnen, en om rijders te helpen het maximale uit hun fiets te halen – vanaf de eerste dag, en voor de komende jaren. Dankzij een reeks functies die elk onderdeel van het opbouwen, rijden, onderhouden en stockeren van hun Canyon fiets vreugdevol en moeiteloos maken“.

De Canyon App is dus niet alleen een verlengstuk van de GPS-tracker bij de Spectral:ON, maar is van toepassing voor elke Canyon fiets. Het is zo de eenvoudigste manier om toegang te krijgen tot alle relevante content en informatie, zoals: montagehandleidingen, specificaties en geometrie, onderhoudsadvies, … en er zullen meer features komen in de komende maanden/jaren zoals er eind deze maand al de mogelijkheid zal zijn om snel en eenvoudig een fietsverzekering af te sluiten.


Bij de lancering is het met de Canyon App ons doel om rijders te voorzien van kernfuncties om hen te helpen met het belangrijkste: zich voorbereiden op hun eerste rit. Maar vergis je niet – er komt nog veel meer. We willen in de komende maanden functie na functie toevoegen in een snel en consistent tempo – Leon Bij de Vaate (Canyon App Product Owner).

De Canyon App is vanzelfsprekend gratis en beschikbaar in de Apple App Store en Google Play Store. Kijk voor meer informatie op Canyon.com/app.

Foto’s: © Roo Fowler/Boris Beyer/Canyon

Op zaterdag 27 mei organiseert Canyon België een uniek MTB test-event waar er ook met de nieuwe Spectral:ON zal kunnen worden gereden.

Meer info: https://www.facebook.com/events/230486106264633