Nieuw 2023 | Gravelgamma van Hutchinson breidt uit met band van 50 millimeter

Techniek
21 February 2023 — Jan Geys

Het gravelgamma van Hutchinson wordt uitgebreid. Niet met een nieuw model, maar wel met een versie van 700×50 voor de drie bestaande gravelbanden van het Franse merk.

Hutchinson beschikt over een vrij compleet gamma wanneer we het over gravel hebben. De Overide bedoeld voor droog terrein, de Tundra gereserveerd voor vettige omstandigheden en de veelzijdige Touareg leven er broederlijk naast elkaar. Het Franse merk vond het daarom beter om het aanbod van zijn huidige gamma uit te breiden dan een nieuwe band te ontwikkelen. Het resultaat is een 700×50 versie voor elk van hen.

Maar wat is het voordeel van deze 50 millimeter versie ten opzichte van de rest van het gamma? Hutchinson legt uit dat het comfort wordt vergroot en dat de veelzijdigheid van deze versie ongeƫvenaard is. Uiteraard valt nog af te wachten of dit op het terrein ook effectief zo is. Bijkomend doel is dat deze band ook de groeiende groep e-gravelaars moet bedienen.

De gebruikte rubbercompound verschilt niet van de andere versies van het gamma, want op deze 700×50 versies vinden we eveneens het “bi-compound” (een zachter en flexibeler rubber aan de zijkant om de grip en vervorming te verbeteren, terwijl centraal een harder rubber wordt gebruikt voor een beter rendement) en de “Hardskin”-versteviging van het merk terug.

Hutchinson geeft nog mee dat het mogelijk is om vooraan en achteraan verschillende modellen te gebruiken om de sterke en zwakke punten van elk te benutten. Als voorbeeld citeert het Franse merk: “Een Tundra vooraan met een Touareg achteraan voor natte omstandigheden, of een Touareg vooraan met een Overide achteraan voor optimaal rendement op droog wegdek.”

De nieuwe versies wegen respectievelijk 640 gram (Touareg), 610 gram (Overide) en 680 gram (Tundra). Alle banden van 50 millimeter worden op pad gestuurd met bruine flanken.

Meer info via https://cycling.hutchinson.com

Foto’s copyright Hutchinson