Nieuw 2024 | Een carbon versie voor de Mondraker Chrono DC

Door Jan Geys -

  • Techniek

Nieuw 2024 | Een carbon versie voor de Mondraker Chrono DC

De Mondraker Chrono DC, die begin 2023 als veelzijdige hardtail in de catalogus van het Spaanse merk verscheen, was tot nu toe alleen verkrijgbaar in aluminium, maar voor 2024 presenteert Mondraker nu ook een carbon versie.

Na de presentatie van het gamma voor 2023 van Mondraker hadden we het in volgend artikel al kort over de Mondraker Chrono DC: Mondraker: het gamma voor 2023 en de nieuwigheden! De aluminium crosscountry hardtail moest vooral veelzijdig zijn met een vork van 120 mm, een balhoofdhoek van 68,5°, standaard een telescopische zadelpen en de mogelijkheid om banden tot 2.4″ breed te monteren.

In 2024 verschijnt er nu ook een Chrono DC met een carbon frame in de catalogus van het merk. “Deze carbon versie is volledig opnieuw ontworpen en werd geïnspireerd op onze hoogwaardige full-suspensions. Het frame is gemaakt van Stealth Carbon en volgt het ontwerp van de nieuwe F-Podium, Neat en Crusher”, aldus het merk.

De bovenbuis imiteert dus die van de nieuwe F-Podium. Ze is plat en taps toelopend en strekt zich uit van de balhoofdbuis tot de zitbuis.

 

Net als bij de F-Podium DC, de XC full-suspension die eerder aan bod kwam (zie Test | Mondraker F-Podium Carbon DC RR: smile to the medal), maakt deze constructie van het frame het mogelijk om een zeer interessante verhouding tussen gewicht en stijfheid te bekomen. Op de weegschaal weegt het frame van deze Chrono DC in Stealth Carbon 1.150 gram.

De geometrie is identiek aan het vorig jaar gepresenteerde aluminium model met, in maat M, een reach van 440 mm, een liggende achtervork van 430 mm, een zitbuishoek van 74,5° en een balhoofdhoek van 68,5°. De fiets is verkrijgbaar in 4 maten (van S t/m XL).

Het nieuwe Chrono Carbon DC-gamma omvat 3 modellen met hetzelfde Stealth Carbon-frame, maar elk met een respectievelijke kleur.

De Mondraker Chrono Carbon DC is het instapmodel en als volgt uitgerust:

Vork: RockShox Recon Gold
Aandrijving: Sram NX/SX Eagle
Remmen: Sram Level
Wielen: Mavic Crossride 29
Banden: Maxxis Ardent 2.4

De Chrono Carbon DC R is de volgende in de rij. De uitrusting omvat de volgende technische fiche:

Vork: Fox 32 Rhythm
Aandrijving: Sram NX/GX Eagle
Remmen: Sram Level T
Wielen: Mavic Crossmax
Banden: Maxxis Ardent 2.4
Pija-dropper post

De Chrono Carbon DC RR is het vlaggenschip van het gamma en weegt 11,6 kg.

Vork: Fox 34 SC Factory
Aandrijving: Sram GX Eagle
Remmen: Sram Level T
Wielen: Mavic Crossmax XL S
Banden: Maxxis Ardent 2.4
Pija-dropper post

Het merk heeft op dit moment nog niet gecommuniceerd over de beschikbaarheid en prijzen.

Meer info via https://mondraker.com/be/en/xc-cross-country

DoorJan Geys