Nieuw | RockShox 2025: de grote terugkeer van de Psylo!

Door Jan Geys -

  • Techniek

Nieuw | RockShox 2025: de grote terugkeer van de Psylo!

Een paar jaar geleden presenteerden we de RockShox Yari, een MTB-voorvork die zo betrouwbaar en stijf moest zijn als de Lyrik, maar net zo veelzijdig als een all-mountain vork. Vandaag onthult RockShox de nieuwe Psylo-voorvork met een nieuwe Isolator-cartridge die het stokje overneemt van de RockShox 35. Daarnaast komt er ook een update voor de Domain en Rudy.

De nieuwe RockShox Psylo-voorvork

Door de komst van de nieuwe Psylo-voorvork nemen we afscheid van de Revelation, 35 en Yari. De Psylo wordt vergezeld door een nieuwe ‘Isolator’-cartridge en wordt bij RockShox de all-mountain voorvork voor krappe budgetten. Met een veerweg van 130 tot 160 mm in 27,5 of 29″ en met vorkpoten met een diameter van 35 mm, biedt de Psylo een breed scala aan toepassingen.

Het gamma bestaat uit drie niveaus: Gold RC, Silver RC en Silver R. Alleen het eerste model, het meest hoogwaardige van de drie, is beschikbaar voor aankoop in de detailhandel (behalve de versie met een offset van 37 mm). De twee Silver-series zijn bedoeld voor fabrieksmontage. Het gewicht wordt aangekondigd op 2320 gram voor een Psylo Gold RC, vergeleken met 2028 gram voor een Lyrik Ultimate met dezelfde veerweg en vergelijkbare offset. Dat is heel logisch gezien de lagere prijs, waardoor er niet dezelfde kwaliteit gebruikt wordt.

Zoom op de RockShox Isolator-cartridge

De Gold RC-afwerking is de enige voorvork van de Psylo-serie die is uitgerust met de nieuwe Isolator-cartridge. De Isolator complementeert het gamma met de Motion Control, die bekend staat om zijn eenvoudig ontwerp. Hierdoor is hij redelijk eenvoudig te onderhouden en heeft hij een goede betrouwbaarheid, maar de bediening is veel minder verfijnd en we begonnen op die bediening ook de last van de jaren te voelen. Deze bediening kan een gebrek aan gevoeligheid hebben en een beetje achterhaald zijn in het benutten van de veerweg in vergelijking met meer moderne MTB-voorvorken. Dit alles gaat ook gepaard met een lawaaierige bediening op vorken met een langere veerweg.

Bij het ontwerp was de Isolator gebaseerd op de lay-out van de Charger 3, die gebruikt wordt op de meest hoogwaardige vorken van RockShox. De Isolater-cartridge maakt daarom gebruik van het tweedelige ontwerp met een interne zwevende zuiger (IFP). Er is een instelknop voor de compressie met drie standen: Open, Pedal, Firm en een instelknop voor de rebound.

Een update voor de RockShox Domain

Om plaats te bieden aan de nieuwe Isolator-cartridge heeft RockShox ook het ontwerp van zijn eerder gepresenteerde Domain-vork herzien. Waar de Psylo een soort kleine Lyrik is, is de Domain een kleine Zeb. Omdat de Isolator-cartridge heel anders is dan de Motion Control, zijn alleen de nieuwe RockShox Psylo en Domain 2025 compatibel met deze nieuwe cartridge en zal het helaas niet mogelijk zijn om een ​​oud chassis te updaten, in tegenstelling tot wat gebruikelijk is bij RockShox.

En gravel in dat alles?

RockShox heeft tegelijkertijd ook een update van zijn Rudy-vork voor gravelbikes onthuld (lees: https://www.vojomag.nl/test-nieuw-sram-xplr-een-bepaalde-visie-op-gravel/). Kort samengevat zien we een nieuwe Charger Race Day 2-cartridge, de lichtste die in de catalogus van RockShox wordt aangeboden en die voorzien is van een instelknop voor de compressie. De vork volgt daarmee de ontwikkelingen die vorig jaar verschenen op de SID, en die we enorm op prijs stelden (lees: https://www.vojomag.nl/test-nieuw-rockshox-sid-2024-wanneer-iets-goeds-toch-nog-beter-wordt/). In de Lock-positie belooft RockShox een ultrastevige vork die een uitstekende dynamiek behoudt op de meest rollende secties.

Goed nieuws: in tegenstelling tot de Isolator is de Charger Race Day 2 compatibel met eerdere generaties van de Rudy, daarvoor komt er een updatekit.

Ondertussen hebben we op de redactie een RockShox Psylo ontvangen om te testen, meer daarover later!

Meer info via https://www.sram.com/en/rockshox/series/psylo

DoorJan Geys