Origine onthult zijn nieuwe 3D-configurator

Techniek
12 December 2022 — Jan Geys

Na maandenlang werk is de nieuwste versie van de online configurator van Origine eindelijk klaar. Nieuw is dat er voortaan ook een 3D-weergave is. Met deze configurator kan je de kleuren van je frame kiezen, maar ook de onderdelen waarmee je je fiets vervolgens wilt opbouwen.

Vanaf het begin maakte de mogelijkheid om je fiets naar eigen smaak te configureren, deel uit van het aanbod bij Origine. Dit is een van de vele punten waarmee het kleine merk uit Noord-Frankrijk zich onderscheidt van de concurrentie. Origine weet te vertellen dat er sinds de oprichting van de configurator meer dan 4 miljoen fietsen zijn geconfigureerd op de website van het merk. We hebben het over geconfigureerde modellen, niet over daadwerkelijk geproduceerde fietsen, maar het is nog steeds een zeer indrukwekkend cijfer.

Met deze personaliseringsservice kan je je eigen fiets samenstellen, die mogelijk anders is dan alle andere fietsen die al zijn gemaakt. De combinaties zijn inderdaad bijna oneindig, want naast de twintig standaard kleuren die in de Origine-catalogus te vinden zijn, biedt het merk nog een hele waaier aan kleuren aan (tegen een kleine toeslag). Meer daarover en over het merk Origine lees je in dit artikel over ons bezoek aan hun bedrijfspand.

Daar houdt het verhaal niet op, want met de configurator kan je ook de gewenste onderdelen kiezen uit een breed scala aan mogelijkheden. Uiteindelijk wordt deze puzzel zorgvuldig in elkaar gezet door een van de Origine-monteurs. In totaal kondigt het merk aan dat er niet minder dan 100 miljoen combinaties mogelijk zijn bij de keuze van de verschillende kleuren van het frame, de logo’s of de onderdelen.

In plaats van de eenvoudige 2D-afbeelding die te zien was op de oude tool (foto links), zijn al deze keuzes voortaan beschikbaar op een nieuwe configurator die is uitgerust met een 3D-weergave (foto rechts). Dit lijkt misschien een kleine verandering, toch betekent deze nieuwe weergave een grote stap voorwaarts voor potentiële klanten (en heel wat ontwikkelingsuren voor het merk).

Door het frame van je toekomstige fiets in drie dimensies te bekijken, krijg je een beter beeld van de verschillende vormen en randen van de fiets, maar zie je ook bepaalde afwerkingen aan de binnenkant van de liggende achtervork of de vork (zoals bijvoorbeeld op deze blauw-witte Théorème GTR of de zilver-rode Théorème GT).

Origine heeft ook gewerkt aan de reflecties van de lak, zodat gebruikers de subtiliteiten tussen een glanzende en satijnverf duidelijk kunnen onderscheiden, zoals op deze Graxx II waarvan je de test hier kunt nalezen: Origine Graxx II: is the sequel beter dan het origineel?

Momenteel worden alleen de frames van de verschillende modellen van het merk in 3D gemodelleerd op de online configurator, maar Origine werkt al aan een 3D-weergave van alle onderdelen die op de configurator worden aangeboden.

De 3D-configurator is vanaf heden beschikbaar op de website van Origine, en dat voor alle modellen van het merk.

Wil je de configurator zelf eens proberen, dat kan via www.origine-cycles.com