Pauline Ferrand-Prévot en Nino Schurter winnen hun eerste Europese titel!

Sport
17 October 2020 — Jan Geys

Het regende vandaag medailles en bekers tijdens de Europese kampioenschappen XCO. Zowel de elites als de U23-mannen traden in Monte Tamaro in de arena en dat leverde goud op voor Joel Roth, Pauline Ferrand-Prévot en Nino Schurter. Ook Anne Terpstra viel in de prijzen, zij was goed voor zilver.

Het Zwitserse Monte Tamaro valt dit jaar in voor het Oostenrijkse Graz dat wegens corona eerder dit jaar besliste geen EK te organiseren. We gaan er – om het enkel bij de elites te houden – op zoek naar opvolgers voor Mathieu van der Poel en Jolanda Neff. Grote afwezigen op dit EK, de Belgische selectie die wegens een coronageval in de entourage eerder deze week forfait moest geven.

U23-mannen

De U23-mannen openden vanmorgen met hun titelstrijd het bal in Monte Tamaro. In eigen land lieten de Zwitsers de kaas niet van hun brood halen en dat leverde twee medailles op: goud voor Joel Roth en zilver voor Vital Albin. De Italiaan Juri Zanotti was goed voor brons.

Mick van Dijke eindigde als beste Nederlander op een mooie zevende plaats, op 1’56” van de winnaar. Sam de Nijs werd 19de, Ian Schumacher 34ste.

Uitslag EK XC0 Monte Tamaro 2020 U23-mannen:

Download (PDF, 333KB)

Elite-vrouwen

Op Pauline Ferrand-Prévot stond er in Monte Tamaro andermaal geen maat. Na haar wereldtitel vorige week en winst in Nove Mesto het weekend daarvoor, voegt ze nu ook voor het eerst de Europese titel aan haar palmares toe.

PFP koos net als tijdens de voorbije wedstrijden al vroeg voor de aanval en niemand die de Française ook maar iets in de weg kon leggen. Anne Terpstra en Evie Richards probeerden wel, maar meer dan een zilveren medaille zat er voor Terpstra niet in. Daarmee tekende Terpstra voor de tweede Nederlandse medaille nadat Jeroen van Eck gisteren ook al zilver veroverde in de Eliminator.

Evie Richards moest zelfs toelaten dat ook Sina Frei en Yana Belomoina zich nog kwamen mengen in de strijd om het brons, een strijd die uiteindelijk gewonnen werd door Belomoina.

Sophie von Berswordt werd op de 20ste plaats de tweede Nederlandse in de uitslag. Voor Anne Tauber, die vorig seizoen meedraaide met de wereldtop, is dit door corona geplaagde seizoen eentje om snel te vergeten. Ook in Monte Tamaro kwam ze niet in het stuk voor, ze werd 31ste.

Uitslag EK XC0 Monte Tamaro 2020 Elite-vrouwen:

Download (PDF, 330KB)

Elite-mannen

Nino Schurter kan het nog! Wie na de voorbije wedstrijden van mening was dat we stilaan het beste wel hadden gezien van de ondertussen 34-jarige Zwitser, mag zijn mening herzien. In een rechtstreeks duel met de 8 jaar jongere Fransman Titouan Carod, kwam de ervaring van Schurter goed van pas.

Eerder in de wedstrijd voerde Schurter op twee rondes van het einde zelf de forcing waarvan zijn landgenoot Mathias Flückiger het grootste slachtoffer was. Flückiger kon het hoge tempo niet aan, Titouan Carod wel. Meer zelfs, bij het ingaan van de laatste ronde plaatste de Fransman een brutale versnelling en even leek het erop dat Schurter geen antwoord in huis zou hebben.

Meer dan tien meter werd het verschil echter niet en Schurter verraste op zijn beurt Carod door zich bij de laatste technische rotspassage nog net voor de Fransman te wringen.

Carod was de balans even kwijt en de twee seconden die hij daar verloor waren genoeg voor Schurter om voor het eerst (!) in zijn carrière de Europese titel te bemachtigen.

Milan Vader eindigde als 13de.

Uitslag EK XC0 Monte Tamaro 2020 Elite-mannen:

Download (PDF, 331KB)

De andere resultaten van de Europese kampioenschappen vind je hier: Team RelayEliminator

Foto’s copyright Michele Mondini