Perskindol Swiss Epic: eindwinst voor Scott-Sram en Team Canada

Sport
15 September 2018 — Jan Geys

Vandaag werd in Zermatt de vijfde editie van de Perskindol Swiss Epic afgevlagd. De eindwinst bij de heren ging naar het Zwitserse duo Matthias Stirnemann en Andri Frischknecht (Scott-Sram); bij de vrouwen waren de Canadese Catharine Pendrel en Haley Smith (Team Canada) primus.

Foto copyright Nick Muzik

De Perskindol Swiss Epic is een MTB-meerdaagse waarbij de deelnemers in vijf ritten van Bettmeralp naar Zermatt rijden, aan de voet van de Matterhorn. Voorlopig voor de laatste keer, want in een eerdere berichtgeving wisten we al te vertellen dat de Swiss Epic de komende vijf jaar naar Graubünden verhuist.

Foto copyright Nick Muzik

De eerste rit van deze Perskindol Swiss Epic werd bij de vrouwen een prooi voor de kersverse wereldkampioene bij de beloften, Alessandra Keller. Samen met haar teammaatje Kathrin Stirnemann wist ze de etappe naar haar hand te zetten. Bij de mannen was de winst op dag één voor het Zwitserse duo Noah Blöchlinger/Martin Fanger.

Foto copyright Nick Muzik

Vanaf dag twee viel het klassement van de Swiss Epic 2018 stilaan in zijn plooi. In de 77 kilometer lange rit naar Grächen, waar in 2019 de wereldkampioenschappen XCM plaatsvinden, kregen we na afloop zowel bij de heren als bij de vrouwen nieuwe klassementsleiders. Catharine Pendrel en Haley Smith, de verrassende nummer zes van het afgelopen WK MTB, deden dat met brio door ook de dagwinst achter hun naam te schrijven. Matthias Stirnemann (broer van Kathrin) en Andri Frischknecht moesten in de tweede rit het duo Hansueli Stauffer/Konny Looser nog laten voorgaan in de rituitslag, maar de eerste plaats in de tussenstand was wel voor hen.

Foto copyright Marius Maasewerd

Die ritwinst voor Stirnemann/Frischknecht zou er pas komen op dag vier, in de rit naar Zermatt. Het Scott-Sram-duo zat daarmee nog wat steviger in de gele leiderstrui en ook Pendrel en Smith verstevigden die dag hun leidersplaats met een nieuwe ritwinst.

Foto copyright Marius Maasewerd

Tussenin mochten we op dag drie een Nederlands succes noteren. Anne Terpstra won samen met haar Ghost-teammaatje Barbara Benko. Bij de heren was er die dag Amerikaanse winst met de zilveren medaillewinnaar van het afgelopen WK MTB bij de beloften, Christopher Blevins. Blevins won samen met Keegan Swenson.

Foto copyright Marius Maasewerd

Ook de slotrit bij de heren ging naar het Amerikaanse duo, bij de vrouwen gingen Haley Smith en Catharine Pendrel voor de derde keer deze week met de ritwinst aan de haal. Ook de eindzege werd hun deel.

Foto copyright Marius Maasewerd

Anne Terpstra en Barbara Benko eindigden op twee, de Belgische Alice Pirard werd met haar Zwitserse teammaatje Cornelia Hug vierde.

Foto copyright Alex Buschor

Bij de heren kwam de eindzege van Matthias Stirnemann en Andri Frischknecht in de slotetappe niet meer in gevaar. Voor Matthias Stirnemann moet dit meer dan deugd doen, want na zijn eindzege in de Cape Epic vorig jaar, samen met Nino Schurter, werd hij vrij stil rond de Zwitser.

Foto copyright Alex Buschor

Rob Vanden Haesevelde werd de beste Belg in de einduitslag bij de heren, hij werd samen met de Duitser Steffen Thum mooi elfde.

Foto copyright Nick Muzik

Uitslag Perskindol Swiss Epic 2018: epic-series.app/swissepic/results