WK MTB Mont-Sainte-Anne: Brits en Zwitsers goud bij de junioren

Door Jan Geys -

  • Sport

WK MTB Mont-Sainte-Anne: Brits en Zwitsers goud bij de junioren

Europees kampioen Lukas Malezsewski is er niet in geslaagd om ook tijdens de wereldkampioenschappen MTB een medaille mee naar huis te nemen. Pech doorprikte zijn aspiraties. Het goud ging bij de junioren naar de Brit Charlie Aldridge. Bij de junior-vrouwen veroverde de Zwitserse Jacqueline Schneebeli de wereldtitel.

Birchill nam in de startloop enkele lengtes voorsprong op een groepje waarin ook Lukas Malezsewski aandachtig meedraaide, maar de Brit zou in de volgende vijf rondes langzaam maar zeker wegzakken naar plaats 17.

Niet getreurd echter voor Groot-Brittanië, want zijn landgenoot Charlie Aldridge stond al klaar om vooraan de rol over te nemen.

In de eerste ronde vormde er zich een groepje van vier met naast Aldridge ook de Canadees Carter Woods, de Deen Markus Kaad Heuer en de Italiaan Andreas Emanuele Vittone. Malezsewski volgde op 12″.

De Italiaan Vittone is het bedrijvigst vooraan en bestookt de anderen met aanvallen. Dat loont, want Woods en Heuer moeten de rol lossen. De Deen zou het einde van de derde ronde zelfs niet halen. Charlie Aldridge gaat echter wel mee met de Italiaan. Achter dit duo is de Fransman Luca Martin, die moest vertrekken vanaf de vierde startrij, aan een remonte bezig. Lukas Malezsewski verliest dan weer terrein door een lekke band.

De twee vooraan mogen in de slotronde onderling uitmaken wie zich tot wereldkampioen zal kronen. Wanneer Vittone een cruciale fout maakt, is de vogel meteen gaan vliegen. Aldridge mag juichen en zet met zijn wereldtitel een punt achter een donkere blessureperiode die hem onder meer de Europese kampioenschappen deed missen.

Ook de Fransman Luca Martin gaat nog op en over de Italiaan en kaapt het zilver weg. Het brons is voor de ongelukkige Vittone.

Lukas Malezsewski had waarschijnlijk meer verwacht van deze wereldkampioenschappen mountainbike, maar de Europese kampioen moest uiteindelijk tevreden zijn met een 8ste plaats.

Jarne Vandersteen sleepte een 20ste plaats uit de brand, nadat hij met nummer 66 achteraan moest starten.

De jonge Nederlander Niek Hoornsman eindigde als 23ste.

Foto copyright UCI Mountainbike / Michal Cerveny

Uitslag WK MTB Mont-Sainte-Anne 2019 junior-heren:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2019/08/Results-4.pdf”]

Nieuw Zwitsers feestje bij de junior-vrouwen

Foto copyright UCI Mountainbike / Michal Cerveny

Bij de junior-vrouwen kregen we een prachtige tweestrijd te zien tussen de Oostenrijkse Mona Mitterwallner en Jacqueline Schneebeli. Beiden kennen elkaar nog van de Europese kampioenschappen waar ze ook op de plaatsen één en twee eindigden, maar dit keer maakte de Oostenrijkse het de Zwitserse knap lastig.

Foto copyright UCI Mountainbike / Michal Cerveny

Uiteindelijk werd het toch een nieuw Zwitsers feestje (na de Team Relay en de e-MTB bij de vrouwen) en haalde Schneebeli het van haar één jaar jongere Oostenrijkse rivale. Al was het verschil een stuk kleiner dan tijdens het EK in Brno.

Foto copyright UCI Mountainbike / Michal Cerveny

De Hongaarse Kata Blanca Vas lag lange tijd op koers voor het brons, maar in de slotronde ging de Noorse Helene Marie Fossesholm er toch nog over.

Foto copyright UCI Mountainbike / Michal Cerveny

Puck Pieterse eindigde mooi als zevende tijdens haar eerste WK bij de junior-vrouwen.

Uitslag WK MTB Mont-Sainte-Anne 2019 junior-vrouwen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2019/08/Results-2-1.pdf”]

Meer over het WK MTB in Mont-Sainte-Anne hier: Team Relay – e-MTB

DoorJan Geys