World Cup MTB Nove Mesto: Mathieu van der Poel bezorgt Nederland een delirium!

Sport
26 May 2019 — Jan Geys

Drie jaar heeft hij er mee bezig geweest en eindelijk is de verlossing daar: Mathieu van der Poel wint in Nove Mesto voor het eerst in zijn loopbaan een World Cup MTB! Om dat te verwezenlijken moest hij in Tsjechië afrekenen met een der grootsten aller tijden, Nino Schurter. En Van der Poel deed dat met brio, iets waar ook de wereldkampioen zichtbaar van onder de indruk was.

Drie jaar geleden (in 2016) maakte Van der Poel zijn eerste stappen in het mountainbiken door enkele wereldbekers op zijn programma te zetten. De eerste flitsen van zijn kunnen liet hij in 2017 zien, toen hij in uitgerekend Nove Mesto na een val vanuit een ogenschijnlijk verloren positie zich toch nog naar een achtste rang wist te knokken. Iets waar we toen danig van onder de indruk waren (lees hier: www.vojomag.nl/news/world-cup-xco-1-ontketende-mathieu-van-der-poel-achtste-in-nove-mesto).

Maar daar stopte het niet, want Van der Poel rook bloed en begon zich steeds nadrukkelijker tussen de MTB-toppers te mengen. In 2017 reed hij vervolgens naar een tweede plaats in Albstadt achter een toen nog ongenaakbare Nino Schurter. Vorig seizoen volgden er nog meer podiumplaatsen, maar winnen zoals in de cross of op de weg lukte maar niet. Tot vandaag! Eindelijk draaide hij de rollen om en opgelucht gooide hij zijn vuist in de lucht in de wedstrijd die hem misschien wel het beste moet liggen.

“Voor deze zege heb ik de voorbije jaren zeer hard moeten werken”, aldus Van der Poel aan de finish. “Ik won al wel enkele shorttracks, en dat is leuk, maar een crosscountry is nog iets anders. Dit is een van de grootste prestaties die ik tot hiertoe heb geleverd. Mijn eerste wereldbeker winnen na een duel met één van de grootste mountainbikers … het smaakt extra zoet. Ik ben hier heel trots op.” We moeten trouwens terug tot 2006 voor de laatste Nederlandse zege (Bart Brentjens) in een wereldbeker MTB.

Henrique Avancini en Mathias Flückiger

Nino Schurter eindigde als tweede en schudde vol ongeloof zijn hoofd toen hij over de finish reed. De beslissende aanval van MVDP moet ook op hem indruk gemaakt hebben. Mathias Flückiger werd derde, Henrique Avancini vierde en Ondrej Cink vijfde. Belgisch kampioen Jens Schuermans haalde nog net de top 20 en deed daarmee een plaatsje beter dan Milan Vader die 21ste werd. Nick Vanpol (55ste), Kevin Panhuyzen (62ste), Erno McCrae (71ste), Wout Alleman (89ste), Rob Vanden Haesevelde (98ste) en Jochen De Vocht (119de) waren de andere Belgen in de uitslag.

Bijna mocht Nederland zelfs twee keer juichen vandaag, maar jammer genoeg eindigde de wedstrijd van Anne Tauber niet zoals ze zelf gehoopt had. Dat lees je hier: www.vojomag.nl/news/world-cup-mtb-nove-mesto-courtney-wint-dramatisch-einde-voor-tauber.

Morgen komen we nog uitgebreid terug op de fantastische zege van Mathieu van der Poel, de schitterende prestatie van Anne Tauber en zoveel meer van deze tweede wereldbekermanche van 2019.

Uitslag wereldbeker MTB Nove Mesto 2019 heren:

Download (PDF, 342KB)

De uitslag van de U23 vind je hier: www.vojomag.nl/news/world-cup-mtb-nove-mesto-roemeense-en-amerikaanse-winst-bij-de-u23