World Cup XCO Leogang: Lecomte en Flückiger terug op de troon!

Door Jan Geys -

  • Sport

World Cup XCO Leogang: Lecomte en Flückiger terug op de troon!

Loana Lecomte en Mathias Flückiger staan terug waar ze vorig jaar stonden, aan de top! Beiden vervolmaakten met hun winst in de crosscountry van Leogang de dubbel nadat ze vrijdag ook al de beste waren in de shorttrack. Hier zijn alle resultaten:

Vrouwen

Nadat Jolanda Neff de startloop voor haar rekening had genomen, achtte Loana Lecomte al in de eerste ronde haar moment gekomen.Alleen Jenny Rissveds was bij machte om haar versnelling te volgen, maar in de volgende ronde was ook de Zweedse eraan voor de moeite.

Aan de finish bedroeg het verschil tussen Lecomte en Rissveds, die haar tweede plaats met succes wist te verdedigen, 1’13”. Rissveds was er niet bij in de openingswedstrijd in Brazilië, maar sindsdien zette ze wel een indrukwekkend rijtje neer: tweede in Albstadt, derde in Nove Mesto en vandaag opnieuw tweede in Leogang.

Laura Stigger werd in eigen huis derde na een mooi duel met haar teamgenote Sina Frei.De twee Specialized-rensters reden het grootste deel van de race samen en het was uiteindelijk de Oostenrijkse die de Zwitserse in de laatste ronde van zich wist af te schudden.

Anne Terpstra mocht als vijfde mee op het podium na wederom een ​​zeer regelmatige wedstrijd.Ze kon nooit meestrijden met de koplopers, maar in haar jacht op het podium zat wel alles mee. Leuke anekdote: de top drie ziet er net hetzelfde uit als vorig jaar!

De top 10 werd vervolledigd door Caroline Bohé, Rebecca McConnell, Jolanda Neff, Lena Gerault en Alessandra Keller.

Minder opvallend was de sterke prestatie van Mona Mitterwallner. De jonge Oostenrijkse was in het begin van de wedstrijd betrokken bij een valpartij waarna ze de tech zone in moest en meer dan een minuut verloor. Ze begon aan een inhaalrace en werd uiteindelijk nog 15de.

Ook Lotte Koopmans reed een schitterende wedstrijd die ze afsloot op de 18de plaats. Emeline Detilleux werd 31ste terwijl Anne Tauber de finish niet haalde.

Uitslag World Cup XCO Leogang 2022 vrouwen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2022/06/leog_xco_we_analysis_x.pdf”]

Tussenstand World Cup XCO 2022 vrouwen:

In het algemeen klassement veranderde er weinig, enkel Loana Lecomte maakte een geweldige comeback op Rebecca McConnell. Ze bracht haar achterstand van 300 punten terug tot 177 stuks.Anne Terpstra staat nog steeds derde maar voelt de hete adem van Laura Stigger en Jenny Rissveds in haar nek.

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2022/06/leog_xco_we_standings.pdf”]

Mannen

Ook Mathias Flückiger heeft iets met Leogang. Net als in 2021 schreef hij dit jaar de dubbel XCC-XCO achter zijn naam. Het begon nochtans niet erg goed, want aan het einde van de startlus stond hij 17 seconden in het krijt bij de kopgroep onder leiding van Nino Schurter.

In de eerste volledige ronde kon hij opnieuw de aansluiting maken waarna hij in de derde ronde zelf een splijtende demarrage uit de benen schudde die enkel Nino Schurter wist te beantwoorden. Vanaf dan was het wachten op de laatste beklimming van de dag waar de mindere sprinter van de twee, Flückiger, er in tegenstelling tot het WK 2021 nu wel in slaagde om een klein gaatje te slaan. En dat gaatje wist Flückiger met succes te verdedigen.

Met deze overwinning houdt hij Nino Schurter van een 34ste succes in de World Cup, een record dat nooit eerder werd behaald in alle XC-categorieën.De wereldkampioen was echter redelijk tevreden met zijn race en zijn resultaat, op een circuit dat zeker niet zijn voorkeur heeft.

Alan Hatherly werd derde nadat hij het grootste deel van de race minder dan 10 seconden achter de twee Zwitsers had gereden, maar er nooit in slaagde de aansluiting te maken.Na zijn XCC-overwinning in Petrópolis is dit zijn beste resultaat in de World Cup XCO.

Het podium werd vervolledigd door Vlad Dascalu en Maxime Marotte. Eindigden ook in de top tien: David Valero (6de), Anton Cooper (7de), Luca Braidot (8ste), Belgisch kampioen Jens Schuermans (9de) en Joshua Dubau (10de). Pierre de Froidmont eindigde als tweede Belg op de 11de plaats, Jens Adams werd 64ste en Erno McCrae 73ste. David Nordemann haalde het einde niet.

Uitslag World Cup XCO Leogang 2022 mannen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2022/06/leog_xco_me_analysis.pdf”]

Tussenstand World Cup XCO 2022 mannen:

In de tussenstand vergroot Nino Schurter zijn voorsprong op zijn tegenstanders, de Zwitser heeft nu een voorsprong van 189 punten op Vlad Dascalu.Daarachter is de strijd om de derde plaats in volle gang tussen Mathias Flückliger en Alan Hatherly (19 punten verschil), terwijl Maxime Marotte op het punt staat de 5de plaats over te nemen van Tom Pidcock die afwezig was vandaag (2 punten verschil).

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2022/06/leog_xco_me_standings.pdf”]

Afspraak morgenavond voor onze uitgebreide terugblik!

DoorJan Geys