Presentatie | Shimano XTR M9100: 12-speed voor XC/Marathon, 11-speed voor enduro!

Door Olivier Béart -

  • Techniek

Presentatie | Shimano XTR M9100: 12-speed voor XC/Marathon, 11-speed voor enduro!

De voorbije dagen werd onze nieuwsgierigheid al meermaals geprikkeld door de teasers die Shimano de wereld instuurde. In Nove Mesto, waar dit weekend de world cup MTB neerstrijkt, was het vrijdag dan eindelijk zover. Shimano presenteerde er de gloednieuwe 12-speed Race-versie van zijn XTR-groep. Maar er is meer, want in feite gaat het om … drie XTR-groepen! Enkel of dubbel kettingblad; 12-speed en ook nog altijd een 11-speed; een versie voor XC, één voor marathon en één voor enduro … maar geen Di2 meer. De nieuwe Shimano XTR 9100 heeft meerdere pijlen op zijn boog en verrast toch wel bij bepaalde gemaakte keuzes. Vojo tekende present tijdens de persvoorstelling in Tsjechië.

Ten opzichte van zijn voorgangers kreeg de nieuwe XTR een hoekigere en minder afgeronde vorm.

We noteren wel één grote afwezige: het elektronische Di2-systeem! Op het moment dat Sram zijn pijlen richt op een draadloze elektronische MTB-groep, naar het model van de eTap-groep voor racefietsen, lijkt het erop dat Shimano zijn elektronische, kabelbediende versie laat vallen. Om zich volop te concentreren op de mechanische versies? Of om binnenkort een draadloze versie te lanceren? De tijd zal het ons leren. We kregen enkel een korte “We werken eraan” te horen als antwoord op vragen over de Di2.

In afwachting daarvan sommen we hier de details op van de nieuwe Shimano XTR M9100-groep en zijn verschillende versies. Vojo maakte deel uit van een kleine delegatie journalisten die de nieuwigheid in primeur mochten ontdekken in Nove Mesto én we konden in alle discretie al enkele foto’s schieten van de eerste exemplaren.

Een tabel met het gewicht van alle onderdelen is te vinden op de allerlaatste pagina van dit artikel (onderaan)!

Klik op de pagina’s hieronder om de details van de verschillende modellen te ontdekken >>>

DoorOlivier Béart