Roadtrip | Extreme sur Loue, Roc Marathon, La Tramun: drie marathons om het seizoen af te sluiten

Sport
15 October 2019 — Jan Geys

Extreme sur Loue: een grillig dagje in de Doubs

In het Franse Ornans, in de Doubs, wordt op een boogscheut van de Zwitserse grens al 20 jaar de Extreme sur Loue georganiseerd. Wie de wedstrijd kent, zal met pretoogjes vertellen over de vele technische paden in de vallei van de rivier de Loue. Wij wilden dan ook met eigen ogen aanschouwen of de reputatie die deze marathon met zich meedraagt wel terecht is.

De eersten die de arena mogen betreden, zijn de vrouwen.

Terwijl zij zuidwaarts wegrijden van Ornans voor hun wedstrijd van 65 kilometer …

… vertrekken de mannen een kwartiertje later eerst noordwaarts voor een bijkomende lus rond Ornans.

Een laatste aanmoediging voor de hekkensluiters! Nog 85 kilometer te gaan …

Het zal trouwens nodig zijn, want na de onvermijdelijke nachtelijke regenbui liggen de stenen en rotsen er verraderlijk glad bij.

Niet iedereen zou hier zonder kleerscheuren beneden raken …

Ook in de Doubs heeft de herfst zijn intrede gedaan. De mist legt een mysterieuze sluier over Ornans en de omliggende bergen.

Eén voor één worden de deelnemers opgeslokt door de duisternis van het bos dat de komende uren slechts met mondjesmaat zijn geheimen prijs zal geven.

Het eerste geheim dat we kunnen ontfutselen, is dat na een 30-tal kilometer wedstrijd een kopgroep van zeven zich heeft losgewerkt van de rest.

Bij het binnenrijden van Longeville herkennen we onder meer de Oostenrijkse kampioen Daniel Geismayr en de Duitser Simon Stiebjahn (helemaal achteraan op de foto)), maar geen Urs Huber. De Zwitser, die hier vorig jaar won, zou wat verder opgeven met materiaalpech.

Een gezapig najaarstochtje kun je de Extreme sur Loue niet noemen, daarvoor zijn de beklimmingen te brutaal, zoals hier de klim naar de rots van Hautepierre.

Daniel Geismayr bijt zijn tanden er net niet stuk, idem voor Axel Roudil Cortinat.

Te voet kan het echter ook!

Hou je het liever wat rustiger, dan kan je hier ook terecht voor een toertocht. Maar liefst acht afstanden stonden er vandaag op het programma, met afstanden tussen 15 en 85 kilometer.

Wie al hoogtevrees krijgt van in een soepbord te kijken, heeft hier niets te zoeken …

De nodige stuurmanskunst helpt natuurlijk ook.

Terwijl de regendruppels alsmaar dikker worden …

… staat winnaar Simon Stiebjahn al bij de micro om zijn verhaal van de dag te vertellen.

Voor het eerst sinds de Extreme sur Loue tot de UCI Marathon Series behoort, krijgen we bij de vrouwen een 100% Frans podium. Winnares Lena Gerault wordt geflankeerd door Margot Moschetti (2de), Emma Terrigeol (3de), Manon Wimmer (4de) en Noémie Medina (5de).

Bij de mannen was Duits de voertaal op het podium, met van links naar rechts Daniel Geismayr (4de), Simon Schneller (2de), Simon Stiebjahn (1ste), Pierre Billaud (3de) en Axel Roudil Cortinat (5de).

Voor de Franse renners stond er dit jaar in de Extreme sur Loue nog meer op het spel: de Franse titel MTB marathon! Die ging naar (logisch als winnares van de dag) Lena Gerault en Pierre Billaud.

Daarmee komt er een einde aan het eerste luik van onze roadtrip. Dat de Extreme sur Loue zijn naam niet heeft gestolen, is wel duidelijk geworden na een grillig dagje in de vallei van de Loue. We komen hier zeker nog een keertje terug, maar nu lonkt de Côte d’Azur …

Meer info op http://extreme-sur-loue.com/extreme

Op de volgende pagina lees je alles over de Roc Marathon 2019>>>