Roadtrip | Extreme sur Loue, Roc Marathon, La Tramun: drie marathons om het seizoen af te sluiten

Sport
15 October 2019 — Jan Geys

Roc Marathon: een sprint met zes!

Verandering van decor voor het tweede luik van onze roadtrip. De Jura hebben we achter ons gelaten en ingeruild voor de stoffige paden van het binnenland van de Côte d’Azur. Daar vond vandaag in de marge van het Roc d’Azur-festival de Roc Marathon plaats, de zwaarste en langste wedstrijd van een goed gevuld programma. Verrassend genoeg was er niemand in staat om zijn stempel op de wedstrijd te drukken. Een sprint moest dan ook beslissen over winst en verlies …

Wat een verschil met vorig jaar. Toen moest de organisatie in allerijl een noodoplossing uit de mouw schudden omdat delen van het parkoers nog onder water stonden vanwege de vele regen (de dag voor de marathon werden de wedstrijden toen nog geannuleerd) die de Var de dagen voordien had geteisterd. Dit jaar is de zon wel op de afspraak …

7u15, terwijl het salon ontwaakt staan de marathonrenners al klaar in de startboxen voor de wedstrijd die deze week (samen met de Gravel Origins 83) het vroegst geprogrammeerd staat, de Roc Marathon. Op het menu: 84 kilometer en 2300 hoogtemeters.

We zijn amper tien kilometer ver en de eerste mythische plek van de Roc maakt al zijn opwachting, de Fournel. De eerste die zijn neus laat zien, is de Rus Aleksey Medvedev.

Maar hij is niet alleen. In zijn schaduw volgen Peeter Pruus, wereldkampioen Hector Leonardo Paez, Daniel Geismayr en de nieuwbakken Nederlandse kampioen Hans Becking (www.vojomag.nl/bart-brentjens-challenge-eindelijk-raak-voor-hans-becking).

Sébastien Carabin zit ook nog in de voorposten … maar zal even verderop in de afdaling de bevestiging van zijn zadel breken. Gelukkig had zijn assistentie in de volgende materiaalzone het nodige klaarliggen om de Belgische kampioen te depanneren. Maar er ging wel kostbare tijd verloren …

Het was deze vrijdagochtend nog rustig op de Fournel, maar dat zal zondag wanneer de Roc d’Azur hier opnieuw passeert helemaal anders zijn.

Beneden aan de Fournel is het ‘bergriviertje’ van vorig jaar (foto links) nog slechts een verre herinnering.

We trekken richting Roquebrune-sur-Argens waar we zoals altijd even de tijd te nemen om te genieten van het uitzicht.

Maar niet te lang, want de eersten komen er al aan! En sneller dan gedacht, want de kopgroep heeft een voorsprong genomen op het tijdschema.

De omstandigheden zijn dan ook perfect. De paden liggen er droog bij en het is nog niet te warm.

Aan kilometer 30 heeft een kopgroep van vijf zich losgewerkt van de rest. We herkennen Daniel Geismayr, Hector Leonardo Paez, Aleksey Medvedev, Tony Longo en Peeter Pruus.

Een groepje van drie zit hen kort op de hielen; Hans Becking leidt voor Diego Alfonso Arias Cuervo en Riccardo Chiarini.

Baggy short en een heuptasje in de Roc Marathon? Check!

Net na de top van Col de Valdingarde krijgen we vooraan een samensmelting.

Daniel Geismayr, Hector Leonardo Paez, Aleksey Medvedev (foto), Tony Longo en Peeter Pruus zijn bijgehaald door Hans Becking en Diego Alfonso Arias Cuervo.

Kan Hans Becking ook de Roc Marathon bijschrijven op zijn palmares?

Het is nog te vroeg om daar een antwoord op te geven, want we zijn nog maar net over de helft …

Ongewijzigd beeld bij het naderen van de Col du Bougnon …

Medvedev ment voor Pruus, Paez, Becking, Geismayr en Arias Cuervo. Het moet toch eens ontploffen vooraan …

Het is Medvedev die als eerste probeert op de Bougnon, maar we zullen moeten wachten tot onze volgende halte vooraleer we weten of de aanval succesvol was of niet …

De achtervolgers doen hun best om het verschil te beperken, maar het gaat vooraan te snel. We herkennen Tony Longo (die als enige heeft moeten lossen vooraan, foto links), en het duo Juri Ragnoli en Johnny Cattaneo (foto rechts).

Onze volgende halte is het strand van Galiote en … ons zestal van daarnet is nog steeds samen. Medvedev is er dus niet in geslaagd om een kloof te slaan.

Slechts weinigen blijven hier in het mulle zand op de fiets.

De Sentier des Douaniers is de laatste moeilijkheid van het parkoers, maar ook hier blijft het vooraan status-quo.

Nog enkele kilometers voor de finish in Fréjus … Wordt het een sprint met zes?

Toch wel, een ongewoon beeld in een marathon!

En daarin bijt Hans Becking in het stof tegen de sterke Oostenrijker Daniel Geismayr, die hier ook in 2017 al won.

Het podium met van links naar rechts Hans Becking, Daniel Geismayr en Peeter Pruus.

Sébastien Carabin wordt uiteindelijk 21ste.

Bij de vrouwen ging de zege naar de Litouwse Katazina Sosna, voor de Sloveense Blaza Pintaric en de Française Margot Moschetti.

Terwijl de Roc d’Azur nog verdergaat tot en met zondag, is het voor ons tijd om de grens met Spanje over te steken voor de laatste afspraak van dit drieluik. Zondag wacht daar La Tramun! We vertellen er alles over op de volgende pagina >>>

Meer info op www.rocazur.com

Dit artikel kwam tot stand met medewerking van Christophe Bortels