Roadtrip | Extreme sur Loue, Roc Marathon, La Tramun: drie marathons om het seizoen af te sluiten

Sport
15 October 2019 — Jan Geys

La Tramun: Spaanse fiesta op de singletracks

De Spaanse marathon La Tramun is de afsluiter van het drieluik dat ons de voorbije week ook al in de Franse Jura en aan de Côte d’Azur deed belanden. En kunnen we ons een mooier einde van het seizoen bedenken dan een wedstrijd met de slogan ‘SingletrackMarathon’? Of dit laatste terecht is, moeten we natuurlijk eerst nog met eigen ogen zien.

Bijzonder aan La Tramun is dat de aankomstlijn in Girona pas na een rit in lijn van 72 kilometer bereikt wordt. Het was dan ook vroeg dag voor de honderden deelnemers die ’s ochtends om half zeven al de bus op moesten om hen naar startplaats Vall d’en Bas te brengen, waar wij hen stonden op te wachten.

De fietsen kwamen met de vrachtwagen toe in de coöperatie van Vall d’en Bas.

Onder de deelnemers ook enkele voor ons bekende gezichten, zoals Belgisch kampioen Sébastien Carabin (de winnaar van vorig jaar), Jasper Ockeloen en de broers Bart en Jochen (foto) De Vocht.

Weinig tijd om op te warmen krijgen de deelnemers niet, want nog geen uur nadat ze zijn toegekomen in Vall d’en Bas worden ze al het strijdtoneel ingestuurd. Ben Thomas is het snelst weg; Sébastien Carabin, Aleksey Medvedev en de rest van het peloton volgen in het spoor van de Brit.

En de renners kunnen maar beter een stevig ontbijt achter de kiezen gewerkt hebben, want La Tramun belooft stevige kost te worden. De eerste klim volgt al na amper twee kilometer en brengt het peloton naar de Mirador de Xenacs, goed voor zes kilometer klimmen en iets meer dan 400 hoogtemeters.

Vanaf dan doet La Tramun zijn slogan ‘SingletrackMarathon’ alle eer aan. Boven op de top wacht een afdaling van vier kilometer … over singletracks welteverstaan. Tony Longo en Julian Schelb zijn het snelst beneden.

Een minimum aan technische bagage is hier een must …

… om vlot alle rotspassages te nemen.

Of de oude rammelbak van deze Spaanse señor de singletracks van La Tramun zou overleven, durven we sterk betwijfelen …

En het is nog niet gedaan, want ook nadien blijft het pad kilometerslang door de bossen van het vulkaanlandschap La Garrotxa slingeren.

Daarbij kruisen de deelnemers onder meer de bijzondere rotsformaties Roques Encantades, ofwel de betoverde rotsen.

Hier ligt op een hoogte van 1124 meter het hoogste punt van La Tramun. De eersten passeerden hier, met amper 25 kilometer op de teller, na anderhalf uur wedstrijd. Op papier kan vanaf nu de snelheid alleen maar de hoogte ingejaagd worden – finishplaats Girona ligt op een hoogte van 72 meter – maar schijn bedriegt. De uiteindelijke winnaar zou ook vandaag niet verder komen dan een gemiddelde van iets meer dan 18 km/u.

We hebben postgevat aan de derde en laatste bevoorrading, gelegen aan kilometerpaal 54.

Door de rode ondergrond wanen we er ons even Down Under, maar we zitten wel degelijk nog steeds in Catalonië.

Julian Schelb komt er als eerste door …

… een minuutje later gevolgd door Tony Longo. Ole Hem en Francesc Guerra Carretero (foto) volgen al op twee minuten en meer.

Belgisch kampioen Sébastien Carabin perst zijn laatste greintje kracht uit de benen. Een herhaling van zijn zege van vorig jaar zit er dit keer niet in, Carabin zou als zesde eindigen. Toch knap nadat hij vrijdag nog 21ste werd in de Roc Marathon (zie vorige pagina).

Niemand was in de finale (met hoe kan het ook anders nog een singletrack van tien kilometer langs de rivier) nog bij machte om Schelb bij te benen. De 26-jarige Duitser was in Girona voor het eerst in zijn carrière de beste in een wedstrijd van de UCI MTB Marathon World Series. De top van het klassement bleef na de laatste bevoorrading ongewijzigd met de Italiaan Tony Longo (foto) op twee en de Noor Ole Hem op drie.

Zijn XC-fiets heeft Bart De Vocht eerder dit jaar ingeruild voor een endurofiets, maar na wat hij in La Tramun liet zien, mag hij beginnen twijfelen om de marathonfiets wat vaker uit de stal te halen. De Vocht werd in een sterk deelnemersveld mooi 12de!

Jasper Ockeloen was de derde vertegenwoordiger uit de Benelux in de uitslag, hij werd 14de. Met Maxime Dony (23ste) en Jochen De Vocht (24ste) eindigden er nog twee Belgen in de top 25.

Bij de vrouwen was de zege voor Blaza Pintaric (vrijdag nog tweede in de Roc Marathon). De vice-wereldkampioene haalde het in een tijd van 4u57’12” voor Claudia Galicia Cotrina en Meritxell Figueras.

Nu finishplaats Girona bereikt is, komt er voor ons een einde aan het drieluik Extreme sur Loue, Roc Marathon en La Tramun. Toegegeven, we kropen zelf niet op de fiets maar ook onze benen zijn verzuurd na het verorberen van de vele singletracks en snakken naar vakantie. Maar dat het de moeite was, daar bestaat geen twijfel over. La Tramun heeft zijn naam SingletrackMarathon dan ook meer dan verdiend! Wie durft de uitdaging aan …

Meer info op latramun.cat/en/