Roc d’Azur 2018: de Gravel Roc eist zijn plaatsje op

Door Christophe Bortels -

  • Sport

Illustratieve afbeelding van het artikel: "Roc d’Azur 2018: de Gravel Roc eist zijn plaatsje op"

Tussen de Roc Marathon van afgelopen vrijdag en de Roc d’Azur van zondag is het op zaterdag op competitievlak iets rustiger. Het ideale moment om eens een kijkje te gaan nemen bij de Gravel Roc, een wedstrijd die in 2016 voor het eerst op het programma verscheen tijdens de Roc d’Azur. 

Sinds die eerste editie van 2016 heeft de Gravel Roc zijn plaatsje opgeëist in het goedgevulde programma van de Roc d’Azur. Dit jaar stonden er 200 deelnemers aan de start, wat zeker niet slecht is voor een discipline die nog steeds als een ‘niche’ wordt gezien. Naast de Gravel Roc stond er ook nog een graveltocht over twee dagen op het programma, de Gravel Origins 83 die van Fréjus naar de Verdon voerde. Jammer genoeg hebben we niet de tijd gehad om een kijkje te gaan nemen bij deze laatste, maar tijdens de Gravel Roc waren we wel van de partij.

Wat de deelnemers betreft, merken we een grote diversiteit op aan de start van de Gravel Roc, vooral qua leeftijd met wat oudere deelnemers (sorry meneer) …

… maar ook grote verschillen qua technische vaardigheden …

… en look!

Leuk is ook dat de Gravel Roc heel wat vrouwen wist aan te trekken.

Net zoals tijdens de marathon van vrijdag, scheen ook op zaterdag de zon volop boven Fréjus en omgeving. En dat deed deugd na de overvloedige regen van woensdagavond.

Al lag de ondergrond er nog steeds zeer nat bij.

Het parkoers van 67 kilometer was uiteraard aangepast aan de gravelbikes en de smallere banden. Af en toe zat er dan ook een strook asfalt in het parkoers.

Daarnaast zaten er ook enkele stroken los zand verstopt in het parkoers. Het had bijwijlen wel wat weg van een veldrit.

Ook de Gravel Roc passeert voortaan over de mythische Chemin des Douaniers, net zoals de grootste MTB-events als de Roc Marathon en de Roc d’Azur.

Charmant, maar echt “gravel friendly” leek het ons toch niet …

Iedereen hanteert hier zijn eigen techniek …

Ook hier heeft het wat weg van een veldrit.

Het feit dat er meerdere wedstrijden op hetzelfde moment langs deze passage reden, maakte de dingen er niet eenvoudiger op. De gravelbikers hielden de mountainbikers soms wat op, ook al wil het niet bij voorbaat zeggen dat je met de mountainbike overal kunt rijden.

Er wordt een beetje geduwd en getrokken en al eens een elleboog gezet, maar uiteindelijk merken we weinig verschil met de MTB-wedstrijden die hier ook passeren.

De wedstrijd zelf werd gewonnen door Steve Chainel die aan de meet een voorsprong telde van meer dan vijf minuten.

Sonke Wagner (foto) werd tweede en Johann Rigoulay derde.

Bij de vrouwen ging de zege naar Valentine Segrestan, voor Maria Elena Matrolia en Apolline Guillemin.

Meer over de Roc d’Azur 2018 lees je hier: Roc Marathon en Roc d’Azur.

Door Christophe Bortels