Samuele Porro de beste in een danteske Roc Marathon

Sport
13 October 2018 — Christophe Bortels

Ondanks de hevige regenbuien van de afgelopen dagen, die de organisatie van de Roc d’Azur dwongen om alle wedstrijden van donderdag te annuleren, ging op vrijdag de Roc Marathon gewoon door zoals gepland. Enkele kleine aanpassingen maakten het parkoers niet minder moeilijk en de deelnemers kregen er als bonus enkele river crossings bij. En dat was ongezien tijdens de Roc.

Een beetje onverwacht is de organisatie van de Roc d’Azur er toch in geslaagd om, ondanks de danteske weersomstandigheden, de Roc Marathon 2018 te laten doorgaan. Al lag het parkoers er op behoorlijk veel plaatsen nog zeer drassig bij.

En dat hebben de deelnemers geweten. Al in de eerste meters kregen ze een voorsmaakje van wat de volgende 85 kilometer komen zou!

De mythische afdaling van Fournel leek niet getroffen …

… maar hetzelfde kan niet gezegd worden van dit beekje aan de voet van de Fournel. Het anders zo rustig kabbelende beekje leek wel getransformeerd in een kleine bergrivier na de overvloedige regen van de afgelopen dagen.

Sommigen reden er met de fiets door …

… anderen hadden minder geluk.

We zijn 30 kilometer ver en het is de Italiaan Michele Casagrande die aan de leiding rijdt.

De Rus Aleksei Medvedev volgt op enkele seconden.

Samuele Porro, in 2015 al een keertje winnaar van de Roc Marathon en de huidige Italiaanse kampioen XCM, volgt op plaats drie.

Achter de drie leiders volgt een kwartet met daarin ook Sébastien Carabin.

De Côte d’Azur is nog steeds een MTB-paradijs, zeker wanneer de zon schijnt.

Het water is echt overal en zal ongetwijfeld nog wat tijd nodig hebben om volledig te verdwijnen.

Links zien we het stroompje onderaan de Fournel, in het midden het pad dat gebruikelijk in het parkoers van de Roc Marathon wordt opgenomen en rechts een nieuw pad dat voor de gelegenheid door de organisatie werd gecreëerd.

Wie regen zegt, zegt ook plassen en modderpoelen …

Aan kilometer 60 krijgen we vooraan een nieuwe situatie. Van Medvedev is er geen spoor meer en Porro is tot bij zijn ploegmaat Casagrande gereden.

Sébastien Carabin heeft zijn metgezellen achter zich gelaten en volgt op een kleine twee minuten van de twee Italianen. Er resten nog 25 kilometer wedstrijd.

Zijn vroegere metgezellen zijn echter niet ver achterop.

Zondag tijdens de Roc d’Azur zullen we ongetwijfeld nog meer publiek zien op deze Col du Bougnon.

Dat een Italiaan vandaag zou zegevieren, was geen verrassing meer, maar de vraag was wie van de twee koplopers het zou halen? Het is uiteindelijk Samuele Porro die een tweede Roc Marathon op zijn palmares bijschrijft, drie jaar na zijn eerste zege.

Michele Casagrande moest zijn ploegmaat laten gaan en werd tweede.

Sébastien Carabin heeft zijn achterstand niet meer kunnen goedmaken en moest tevreden zijn met de derde plaats.

“De wedstrijd ging echt snel van start,” aldus Sébastien Carabin aan de aankomst. “In het begin kon ik niet mee en ik verkoos om mijn eigen tempo te rijden. Beetje bij beetje wist ik dan naar voren te schuiven. Het parkoers lag er zwaar bij, maar de zon was van de partij dus het had nog erger gekund. Toch waren er enkele river crossings waar ik tot mijn knieën inzakte en waar ik van de fiets moest. Dat had ik nog nooit meegemaakt in de Roc!”

De gezichten aan de aankomst spreken boekdelen. Zondag tijdens de Roc d’Azur verwacht men betere omstandigheden al zal het parkoers er dit keer minder stoffig bijliggen dan wat we gewoon zijn.

Hier lees je alles over de Gravel Roc en Roc d’Azur.