Roc d'Azur 2018: Frankrijk boven met Tempier en Enaux

Sport
14 October 2018 — Christophe Bortels

De Roc d’Azur is traditiegetrouw de slotwedstrijd van een vier dagen durend spektakel. Zowel bij de heren als bij de vrouwen wisten de Fransen, dankzij Stéphane Tempier en Sabrina Enaux, de winst in eigen huis te houden.

Zondag 14 oktober, we zitten al aan de slotdag van de Roc d’Azur 2018. De zon laat zich weer van zijn mooiste kant zien en we wachten op de mythische afdaling van de Fournel op de doortocht van de eerste renners. De rotsen liggen er nog steeds, maar stof valt er door de regen van de afgelopen dagen niet te bespeuren.

Ook het publiek heeft zijn weg gevonden naar deze trekpleister van de Roc d’Azur.

De eerste renner die we te zien krijgen, is de Fransman Stéphane Tempier.

In zijn schaduw volgen Jordan Sarrou en Victor Koretzky.

Daniel Geismayr, vorig jaar winnaar van de Roc Marathon, volgt wat verderop.

Nicholas Rohrbach, de toch wat verrassende winnaar van de Roc d’Azur 2017, was de voorbije week ziek, maar wilde toch absoluut deelnemen. Al was hij nooit in staat om zijn titel echt te verdedigen.

Ook Alban Lakata, die eerder deze week te horen kreeg dat hij voor 2019 moet uitkijken naar een andere ploeg, was van de partij. Zijn zege van 2010 zou hij echter niet kunnen herhalen, Lakata werd elfde.

Dat is één plaats slechter dan de Italiaanse vice-wereldkampioen crosscountry Gerhard Kerschbaumer, dit seizoen de grootste rivaal van Nino Schurter.

Vooraleer we ons naar een volgend punt haasten om de kop van de wedstrijd te volgen, houden we nog even halt onderaan de Fournel. Vrijdag tijdens de Roc Marathon leek dit beekje eerder op een kolkende bergrivier, maar vandaag was de passage nog enkel een formaliteit.

Aan kilometer 31 ligt de vreselijke Col du Bougnon te wachten op de deelnemers. Hier zit de sfeer er nog beter in dan op de Fournel!

Stéphane Tempier rijdt nog steeds aan de leiding. Meer zelfs, zijn voorsprong op zijn dichtste achtervolgers is nog groter geworden.

Die achtervolgers volgen een minuut later en voor Jordan Sarrou is de Col du Bougnon het sein om een tegenaanval te plaatsen. Zijn ploegmaat Victor Koretzky voelt het overal kraken …

Daniel Geismayr is nog steeds de eerste niet-Fransman op plaats vier.

Maxime Marotte, nog een coryfee uit de crosscountry, volgt op dat moment op de negende plek.

Ook Obelix kwam de renners aanmoedigen!

Stéphane Tempier heeft zijn inspanning tot het einde weten vol te houden en wint voor de tweede keer in zijn carrière de Roc d’Azur, zes jaar na zijn eerste succes.

“Ik hou wel van de Roc d’Azur. Ik heb hier altijd goed gepresteerd en weet welke tactiek er nodig is om kans te hebben op succes. Drie dagen geleden heb ik nog stevig getraind op de steile helling na de Fournel zodat ik de klim goed kende, daar heb ik het verschil gemaakt. Ik wilde het absoluut niet op een sprint laten uitdraaien, maar ik had wel verwacht dat de anderen terug zouden komen.”

Victor Koretzky eindigt op 1’30” van Tempier als tweede. “Het is lang geleden dat we nog te maken kregen met zulke wedstrijdomstandigheden. Jordan Sarrou en ik waren in het begin wat bang van Daniel Geismayr en probeerden het tactisch aan te pakken. Stéphane Tempier was echter te sterk voor ons.”

Jordan Sarrou eindigde ondanks een lekke band toch nog als derde, al had hij liever voor de derde keer in zijn carrière de Roc d’Azur gewonnen.

Florian Chenaux werd vierde, voor Peeter Pruss (links) en Daniel Geismayr (rechts).

Maxime Marotte lijkt niet te kunnen geloven dat hij ondanks een feestje de avond voordien toch nog als achtste is geëindigd. “Ik had gisteren nog meer biertjes moeten drinken,” lacht hij aan de aankomst. Pierre de Froidmont werd op de 24ste plaats de beste Belg, twee plaatsjes verder gevolgd door Kevin Van Hoovels.

Bij de vrouwen ging de winst naar Sabrina Enaux. Zij haalde het voor Tanja Zakelj en Lena Gerault. Emeline Detilleux werd op de tiende plaats de beste Belgische. Op plaats elf volgde de eerste Nederlandse, Rozanne Slik, en op plaats dertien eindigde met Sara Michielsens een tweede Belgische in de top vijftien.

Uitslag Roc d’Azur 2018: http://www.rocazur.com/fr/les-courses/resultats

Nog niet genoeg van de Roc d’Azur 2018: Hier lees je alles over de Roc Marathon en Gravel Roc.