Roc d’Azur 2019: de derde voor Jordan Sarrou!

Door Christophe Bortels -

  • Sport

Illustratieve afbeelding van het artikel: "Roc d’Azur 2019: de derde voor Jordan Sarrou!"

Naar goede gewoonte is de Roc d’Azur op zondag de wedstrijd die het salon met de gelijkluidende naam afsluit. En net zoals de Roc Marathon van afgelopen vrijdag werd ook nu de wedstrijd in de sprint beslist …

De laatste zonsopkomst van de Roc d’Azur editie 2019 …

Om 8u30 beginnen de nieuwelingen aan hun Roc d’Azur van 17 kilometer. De elitevrouwen deden dat een half uurtje eerder al voor een wedstrijd van 40 kilometer. De eliteheren vertrekken dan weer om 9u30. Op hen wacht een wedstrijd van 51,4 kilometer.

Die start hebben we echter aan onze neus laten voorbijgaan om post te vatten op de afdaling van de Fournel. In afwachting van de renners zoekt het publiek ondertussen een goed plekje op.

En daar zijn sommigen heel vindingrijk in.

Anderen gaan dan weer de uitdaging aan om de Fournel … te beklimmen!

Dit is wat de renners over enkele ogenblikken te zien krijgen.

Maar ze mogen zich ook weer niet laten afleiden door het publiek, daarvoor liggen er te veel valkuilen op de Fournel. Opletten blijft hier de boodschap.

Eindelijk, daar zijn ze! Victor Koretzky komt als eerste door!

Maar de Franse kampioen is niet alleen en in zijn spoor herkennen we Jordan Sarrou.

Ook Clément Berthet is nog mee.

Daniel Geismayr doet vandaag een gooi naar de dubbel na zijn zege van afgelopen vrijdag in de Roc marathon.

Aan de rechterkant van de afdaling (links op de foto) werd er in het struikgewas nog een nieuwe lijn gevonden om de Fournel zonder kleerscheuren beneden te komen.

Wij trekken verder naar de Col du Bougnon en ook daar wemelt het al van de toeschouwers.

Er klinkt muziek, er wordt gezongen … en ook Sasquatch (die we eerder al tegen het lijf liepen op Eurobike) kwam nog eens overgevlogen uit Amerika om een kijkje te nemen op de Roc d’Azur.

Ook Julien Absalon en Pauline Ferrand-Prévot (die oorspronkelijk zou meerijden, maar na haar val tijdens het testevent in Tokio forfait moest geven) hebben zich tussen de toeschouwers gemengd, als luxehelpers van Jordan Sarrou.

Het lijkt wel een beeld uit de Ronde van Frankrijk …

Maar nee hoor, het is wel degelijk een MTB-wedstrijd. Jordan Sarrou en Victor Koretzky rijden nog steeds aan de leiding en hebben het gezelschap gekregen van de Est Peeter Pruus die vrijdag nog derde werd in de Roc Marathon.

Koretzky versnelt, maar de anderen geven geen kik …

Samuele Porro is de eerste achtervolger.

De dubbel zal er vandaag niet inzitten voor Daniel Geismayr die de rij sluit bij een achtervolgend groepje van vijf.

Nog een laatste aanmoediging en we haasten ons naar de aankomst.

Sarrou en Koretzky zijn er voor de passage op het strand eindelijk in geslaagd om Pruus achter zich te laten, maar de Est had zijn laatste woord nog niet gezegd. In de laatste kilometers kon hij terug aansluiten bij de twee Fransen en in de sprint gaat hij vol zijn kans voor de overwinning.

Sarrou is echter nog sneller!

Met zijn derde zege in de Roc d’Azur (na 2014 en 2016) evenaart hij het record van Miguel Martinez. “Ik was vergeten hoe snel het er in Roc d’Azur aan toegaat. Op een bepaald moment zag ik dat we een gemiddelde hadden van 27 km/u. Victor en ik werkten goed samen, maar ik kende de derde renner in ons gezelschap niet. Ik wist dan ook niet wat ik van hem moest verwachten. Bergaf wisten we hem los te gooien, maar op het vlakke keerde hij terug. Op 300 meter van de meet lanceerde ik de sprint en gaf ik alles. Met succes …”

“Het ging van in het begin zeer snel en ik had moeite om in mijn ritme te geraken. Vervolgens kon ik toch terug aansluiten bij de koplopers”, aldus de nummer twee Peeter Pruus. “Op het einde gaf ik alles zodat er niemand meer uit de achtergrond zou terugkomen, want in dat geval was ik zeker van het podium …”

Victor Koretzky, die hier in 2015 won, moest tevreden zijn met plaats drie.

De top drie van de Roc d’Azur: Peeter Pruus (2de), Jordan Sarrou (1ste) en Victor Koretzky (3de).

De Roc Trophy werd gewonnen door de Pool Piotr Brzozka, hij was de beste na afloop van de vijf wedstrijden die meetellen voor dit klassement.

Margot Moschetti haalde het bij de vrouwen voor Katarzina Sosna en Léna Gérault.

Afspraak volgend jaar voor een nieuwe Roc d’Azur. Vojo zal er zeker bij zijn!

Door Christophe Bortels