Dossier | Fietsverlichting: 11 lampen voor meer licht in de duisternis - Sigma Buster 2000 en Buster 700

Door Jurgen Groenwals -

  • Techniek

Dossier | Fietsverlichting: 11 lampen voor meer licht in de duisternis - Sigma Buster 2000 en Buster 700

Sigma Buster 2000 en Buster 700

Ondertussen meer dan 35 jaar lang produceert Sigma fietscomputers waarin het Duitse bedrijf haar oorsprong kent. Hartslagmeters, wearables en andere sportelektronica volgden al snel. Reeds in 1997 kwam Sigma met de Ellipsoid op de markt van de fietsverlichting piepen. In 2000 volgt dan verlichting voor de mountainbiker.

Sigma Buster 2000

De Buster 2000 is de meest krachtige lamp in het huidige gamma en zoals de naam van de lamp reeds weggeeft, tekent de Buster 2000 voor maar liefst 2000 lumen. Dat is – euhm – veel licht.

Drie Cree-leds zorgen voor deze immense lichtbundel die zowel in de verte als in de breedte de trail in een mooi wit diffuus licht oplicht.

Het driehoekig ontwerp is mooi afgewerkt, de geanodiseerde aluminium behuizing wordt echter na verloop van tijd erg warm. Hou daar dan ook rekening mee als je na drie uur rijden met blote vingers de lamp vastneemt. De drukknop is goed bereikbaar en functioneert prima. Een IP44-aanduiding wijst erop dat de Buster 2000 niet de meest water-resistente uit deze test is. Een plensbui mag geen probleem zijn, bij echt slecht weer of aanhoudende regen is de Buster 2000 misschien niet de beste keuze.

Zeven verschillende lichtstanden zijn bereikbaar via ofwel de drukknop op de lamp ofwel via een makkelijk te bedienen afstandsbediening. Zet je de lamp aan, dan staat die meteen in de meest krachtige stand, goed voor 2000 lumen. Een klikje op de knop geeft je een standje minder licht, nog een klikje is nog minder licht … tot je aan de drie verschillende knipperstanden komt. Werk je je daar doorheen, dan ben je aan het eind van de cyclus en kom je opnieuw op de meest krachtige stand. Je doorheen alle modi werken om terug de meest krachtige lichtopbrengst te hebben, is behoorlijk omslachtig.

Op zich is enkel de meest krachtige stand geschikt voor trailgebruik in het bos. De andere standen geven net te weinig licht om nog mee over trails te scheuren.

Dan werkt de remote control beter. Daar heb je twee knoppen, waarbij de knipperstanden onder een andere knop geprogrammeerd zitten dan de continue standen. Op zich is enkel de meest krachtige stand geschikt voor trailgebruik in het bos. De andere standen geven net te weinig licht om nog mee over trails te scheuren. Zowel de knop op de lamp als de twee knoppen van de afstandsbediening zijn mooi fluorescerend, wat goed is voor extra veiligheid in het verkeer. 

De Sigma Buster 2000 wordt met een uit de kluiten gewassen 6400mAH Li-ion batterij geleverd. De batterij weegt 348 gram en dat is toch behoorlijk zwaar. Gelukkig zijn de meegeleverde kabels lang genoeg om de batterij in je rugzak op te bergen of ergens een plaatsje in je frame te geven. Een batterij-check leert je snel hoeveel jus er nog in zit. Als extraatje kan je de batterij ook als powerbank gebruiken. Er is een usb-poort voorzien waar je bijvoorbeeld je smartphone (of de Sigma 700) aan kan opladen. De behuizing en bescherming van deze batterij/powerbank is uitstekend. Een lege batterij helemaal terug opladen kost je ongeveer drie uur dertig via het stopcontact. Voordeel aan de grote en zware batterij is dat je een autonomie van net geen drie uur op vol vermogen krijgt. Daar kan je al een flink bos mee doorploegen.

De montage van de Buster 2000 kan zowel op de helm als op het stuur. Komt daar wel nog bij dat je ook de batterij nog ergens kwijt moet kunnen en je dus eigenlijk genoodzaakt bent met een rugzak(je) te rijden. Zelfs met montage op het stuur kom je uit op een gewicht van amper 135 gram.

Over de kunststof stuursteun met schroef zijn de meningen verdeeld, zeker voor een lamp van 199,95 euro. De twee rubberstrips die rond de batterij zitten, houden die netjes op haar plaats. 

Sigma Buster 700

Kleine zus Sigma Buster 700 doet het met slechts een led die op maximale lichtopbrengst goed is voor 700 lumen.

Een lichtopbrengst van 700 lumen is echter niet voldoende groot om echt in het donker over mountainbiketrails te gaan rijden. Vier verlichtingsmodi, waaronder een knipperstand, zijn eenvoudig bedienbaar door de grote en centraal geplaatste drukknop. Druk je twee keer kort na elkaar, dan zit je ofwel op grootlicht ofwel in dimlicht. De kleur van de drukknop fungeert tevens als oplaadindicator. 

De Sigma Buster 700 is onderaan voorzien van koelribben om zo overtollige warmte snel af te voeren. De interne Li-ion batterij met 3300 mAh geeft je op de sterkste stand net iets meer dan twee uur licht.

De Buster 700 is een helmlamp. Het gewicht van 147 gram is aanvaardbaar. De steun waarmee je de lamp aan je helm vastmaakt, werkt met een velcrostrip wat maakt dat die niet met elke helm compatibel is. Op het stuur kom je uit op een gewicht van 156 gram.

Sigma voorziet in een action cam adapter, misschien is die wel zonder meer compatibel met jouw helm. 

Monteren op het stuur doe je door dezelfde stuursteun als die van de Sigma Buster 2000 te gebruiken (optioneel te verkrijgen).

In het terrein komt de Sigma Buster 2000 in de buurt van de verlichting van een voetbalveld. 2000 lumen is echt heel erg veel licht. Met de Buster 2000 ligt je snelheid ’s nachts amper lager dan overdag. Gemonteerd op het stuur staat de lamp bijzonder stevig en wordt de trail steeds uitstekend verlicht. Al rijdend doorheen het hele menu wisselen, is omslachtig. We willen dan ook aanraden om steeds de remote control te gebruiken, die maakt het een tikje eenvoudiger. Het vraagt een beetje zoeken en prullen naar een geschikte plaats voor de batterij, maar eens ze in je frame hangt, hangt ze daar ook gewoon vast. De autonomie van de Sigma Buster 2000 is geschikt voor wel heel erg lange nachtritten.

Gebruik je enkel de Sigma 700 dan kom je echt licht te kort om door het bos te gaan rijden. 700 lumen zijn niet voldoende om de trails en de omgeving in die mate te verlichten dat je ongeremd obstakels kan nemen. Op snelle afdalingen is 700 lumen echt te weinig. Combineer daarom de Sigma Buster 2000 met de Sigma Buster 700 als helmlamp (die je kan opladen aan de powerbank van de 2000) en je bent vertrokken voor een rit waarbij het verschil tussen dag en nacht zo goed als verdwenen is.

Sigma Buster 2000

199,95 euro

135 g / 348 g(lamp + stuursteun / batterij)

  • Enorme lichtopbrengst
  • Mooi afgewerkt product
  • Afstandsbediening
  • Powerbank aan batterij
  • Autonomie batterij
  • Behoorlijk zware batterij
  • Steeds hele cyclus van lichtmodi doorlopen is te omslachtig
  • Stuurbevestiging
  • Wordt wel erg warm

Évaluation des testeurs

  • Best getest
  • Hartendief
  • Prijs-kwaliteit

Sigma Buster 700

69,95 euro

156 g(lamp + stuursteun / batterij)

  • Grote en centraal geplaatste bedieningsknop
  • Zacht prijsje
  • 700 lumen is niet voldoende voor mountainbike-gebruik
  • Stuurbevestiging

Évaluation des testeurs

  • Best getest
  • Hartendief
  • Prijs-kwaliteit

Meer info via www.sigmasport.com

DoorJurgen Groenwals