Test | Look X-Track, Ritchey WCS XC & Shimano XT: drie SPD-pedalen op de testbank

Dossiers Techniek
26 April 2018 — Olivier Béart

De door Shimano uitgevonden SPD-standaard is ondanks het feit dat hij zijn dertigste verjaardag nadert, nog steeds de populairste optie voor onze pedalen en schoenplaatjes. Ook merken die eerst een poging hebben ondernomen om met een eigen oplossing op de proppen te komen, hebben tegenwoordig SPD-pedalen in hun catalogus staan. In deze test confronteerde Vojo de Shimano XT M8000-pedalen met twee outsiders die ook gebruikmaken van het SPD-platform: de nieuwe Look X-Track Carbon en de Ritchey WCS XC Mountain.

Flashback naar 1990, het jaar waarin Shimano zijn SPD-systeem op de markt losliet. Deze drie letters klinken ondertussen zo vertrouwd in de oren dat we zelfs vergeten zijn waar ze eigenlijk voor staan: Shimano Pedaling Dynamics. De vorm van het zeer compacte schoenplaatje is sindsdien nooit echt geëvolueerd, maar de pedalen zijn dat wel. Zo werd de afstand tussen de schoenzool en de pedaal kleiner en werd het contactoppervlak tussen het schoenplaatje/schoen en de pedaal groter.

Er zijn natuurlijk nog steeds andere systemen te verkrijgen, bijvoorbeeld bij Look, Time, Crankbrothers, Speedplay, HT, enz. We stellen echter vast dat SPD-pedalen het populairst blijven. Een tweede vaststelling is dat Shimano erin geslaagd is om in dit segment zijn leiderspositie te behouden. Dit dankzij goede producten die de reputatie hebben van zeer betrouwbaar te zijn. De concurrentie is echter bikkelhard en de laatste tijd zagen we dan ook enkele interessante nieuwe modellen op de markt verschijnen.

Een test mocht dan ook niet langer uitblijven en onder de nieuwigheden pikten we er de Ritchey WCS XC Mountain (die gebruikt worden door een zekere Nino Schurter) en de Look X-Track Carbon uit die we de strijd laten aangaan met de Shimano XT M8000. Is er een verschil voelbaar tussen deze drie klikpedalen die gebruikmaken van hetzelfde systeem? Het antwoord lees je op de volgende pagina’s: