Test | Look X-Track, Ritchey WCS XC & Shimano XT: drie SPD-pedalen op de testbank - Ritchey WCS XC Mountain: in de schoenplaatjes van Nino

Door Olivier Béart -

  • Techniek

Test | Look X-Track, Ritchey WCS XC & Shimano XT: drie SPD-pedalen op de testbank - Ritchey WCS XC Mountain: in de schoenplaatjes van Nino

Ritchey WCS XC Mountain: in de schoenplaatjes van Nino

Komen deze pedalen van Ritchey je bekend voor? Dat kan, want Nino Schurter himself gebruikt dit model op zijn Scott Spark. De Zwitser heeft trouwens ook meegewerkt aan de ontwikkeling van deze Ritchey WCS XC Mountain-pedalen. Visueel lijken deze compacte pedalen met een redelijk groot contactoppervlak heel sterk op de Shimano XTR-pedalen.

Een van de sterke punten van deze Ritchey-pedalen is hun gewicht van 300 gram. Daarmee behoren ze tot de lichtste SPD-pedalen, de modellen met een titanium as en magnesium body uitgezonderd. Deze laatste modellen zijn daarentegen kwetsbaarder als de modellen met een aluminium body zoals onze Ritchey WCS XC. Er bestaat ook een eenvoudigere Comp XC-uitvoering (lagers, afwerking, …) die een dertigtal gram zwaarder is en de helft goedkoper.

De Ritchey WCS XC Mountain-pedalen zien er prachtig uit in hun zilverkleur met enkele goudkleurige accenten. Maar ze zijn niet enkel mooi, ook met de duurzaamheid zit het snor. Tijdens onze zes maanden durende test kregen ze ontelbare stenen naar hun ‘hoofd’ geslingerd, onder meer tijdens onze trip in Canada. Na afloop van de test zien ze er nog steeds als nieuw uit en van deze test zijn zij diegenen die het minste slijtagesporen dragen.

Daarnaast schuift Ritchey ook de betrouwbaarheid naar voren. Zo is de crankzijde met een waterdichte afdichting uitgerust, zien we aan de buitenkant een ringlager en in het midden een naaldlager. Als we de pedalen na afloop van de test demonteren, ziet alles er nog als nieuw uit, ook binnenin. Het vet is nog intact en we vinden geen vuil op de stalen as: een perfecte score.

De pedalen hebben ook nog geen last van speling. We hadden enkel wat moeite om één van de goudkleurige bouten los te draaien die toegang geeft tot de lagers, waarschijnlijk omdat de pedaal ergens tegenaan is gebotst en de schroefdraad geraakt werd, want op de andere pedaal hadden we dit probleem niet.

Eens ingeklikt voelen we, in tegenstelling tot het exemplaar van Look, geen verschil met Shimano. In- en uitklikken gebeurt met hetzelfde gevoel en je zit redelijk stevig ingeklikt. Tijdens de opwaartse trapbeweging voel je dat de schoen iets te vrij zit, zelfs met nieuwe schoenplaatjes. Bij de neerwaartse beweging is de druk op de pedalen wel perfect. Om uit te klikken moet je zijdelings iets meer kracht zetten. Het gevoel met het contactoppervlak situeert zich dan ook in het goede gemiddelde.

De klemspanning kan makkelijk bijgeregeld worden via een goed bereikbare schroef die toch voldoende beschermd zit tegen rondvliegende stenen en andere projectielen. Modder wordt zeer goed afgevoerd dankzij het open ontwerp, maar als het vriest blijft de modder wel kleven (zoals op het merendeel van de pedalen met een aluminium body).

Verdict

Wat de betrouwbaarheid, afwerking en duurzaamheid betreft zijn de Ritchey WCS XC Mountain-pedalen meer dan geslaagd. We hadden eerlijk gezegd zelfs niet verwacht dat ze zo goed zouden zijn. Ze zijn iets duurder dan hun concurrenten van de dag, maar het pleit in hun voordeel dat ze ook lichter zijn. Eens ingeklikt merken we geen verschil met de pedalen van Shimano; het zijn goede SPD-pedalen maar op dit punt voegen ze geen meerwaarde toe. Wanneer de verhouding tussen gewicht en betrouwbaarheid je belangrijkste criterium is bij de keuze van pedalen, dan zijn deze Ritchey WSC XC Mountain-pedalen de onbetwiste keuze.

Afmetingen Ritchey WCS XC Mountain: breedte 60 millimeter – lengte 69 millimeter (body 43 millimeter) – hoogte 18 millimeter
Meer info op https://ritcheylogic.com/wcs-xc-mountain-pedal

DoorOlivier Béart